Lietuvių duetas „Golden Parazyth“ šokdino Prancūzijos festivalio publiką

specialiai lrytas.lt, Klermonas - Feranas

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

May 27, 2013, 7:19 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:05 AM

Lietuvių grupė „Golden Parazyth” savaitgalį žengė į dar vieną netyrinėtą teritoriją. Ne kartą užsienyje groję elektroninės muzikos atlikėjai šėlo Prancūzijoje surengto festivalio „Europavox” scenoje.

Kiek daugiau nei 100 tūkstančių gyventojų turintį Klermoną-Feraną dar neseniai labiausiai garsino tai, kad šiame mieste prasidėjo pirmasis kryžiaus žygis ir yra gaminamos „Michelin” padangos.

Šiandien Overnė regiono centro pavadinimas žinomas vis daugiau muzikos mėgėjų dėl garsius atlikėjus ir kylančias žvaigždes iš visos Europos suburiančio festivalio „Europavox”, kuris čia surengtas jau aštuntus metus.

Festivalyje jau grojusių lietuvių „KeyMono” ir Alinos Orlovos pėdomis šiais metais sekė žinomas elektroninės muzikos duetas „Golden Parazyth”, palikęs gerą įspūdį festivalį stebėjusiems prancūzams ir žurnalistams iš keliolikos šalių.

Kovoja už gerą muziką

„Svarbiausia festivalio misija – parodyti, kad visose Europos šalyse yra daug geros muzikos ir ji nusipelno būti atrasta. Kasdien tenka dėl to kovoti. Televizija skiria eterį tokioms nesąmonėms kaip „Eurovizija”, bet kad ji parodytų „Europavox” koncertus, daužome galvą į sieną. Pernai festivalis sutapo su „Eurovizijos” dienomis – rodėme tą konkursą dideliame ekrane ir garsiai juokėmės.

Džiaugiuosi, kad čia vėl yra lietuvių. Visos grupės iš Lietuvos, kurias girdėjau, yra labai įdomios. Norėčiau kada nors apsilankyti jūsų šalyje”, – sakė „Europavox” įkūrėjas, vieno didžiausių Prancūzijos festivalių „Rock En Seine” rengėjas François Missonnier.

Nebijotų ir didesnės scenos

„Europavox” artistų namai – dvi didelės scenos miesto parodų centre, dar viena – po atviru dangumi, ketvirtoji – vadinamieji Ledo rūmai, kaip cirko palapinė įrengtas baras su daugybe veidrodžių ant sienų.

Pastarojoje šeštadienio vakarą greta puikiai žinomos islandės Soley ir kitų atlikėjų pasirodė „Golden Parazyth”. Stoję prie kompiuterių ir klavišinių instrumentų Giedrius Širka ir Aurimas Vilkišius beveik valandą į ausis pylė savo sugalvotą elektroninės muzikos, roko ir dar daugybės kitų stilių kokteilį.

Salė greitai prisipildė žmonių – įvairaus amžiaus prancūzai greitai leidosi šokti, o po koncerto negailėjo komplimentų.

„Įspūdžiai – kuo geriausi. Festivalis puikiai organizuotas, miestas gražus, ugnikalnis šalia. Iš karto matyti, kad esi Europoje. Net jei tai nėra didžiausias miestas, nejauti jokio provincialumo.

Žiūrėjau į dalyvių sąrašą ir galvojau: o kiek žmonių Lietuvoje ateitų į tokį festivalį? Tikriausiai nedaug, daug atlikėjų dar nelabai žinomi ar per daug alternatyvūs”, – apie renginį, pernai per tris dienas pritraukusį apie 28 tūkstančius žiūrovų, sakė vokalistas G. Širka.

Dalyvavo ir garsus dizaineris

Festivalio programą prancūzai subalansavo taip, kad ką nors sau rastų kiekvienas. Britiškos muzikos mėgėjai džiaugėsi „bitlišku” grupės „The Last Shadow Puppets” nario Mileso Kane’o pasirodymu, Airijai įspūdingai atstovavo kritikų numylėtiniai „Villagers”.

Elektroninės muzikos gerbėjus džiugino neseniai ir Lietuvoje viešėjęs prancūzų klubinės muzikos dievukas Vitalicas ir britų leidyklos „Ninja Tune” veidas Amonas Tobinas, naują muzikinį projektą „Tomorrow’s World” pristatęs garsaus prancūzų dueto AIR narys Jeanas Benoit Dunckelis. Jaunajai prancūzų scenai atstovavo bene madingiausia grupė „Fauve”, melodingos popmuzikos žvaigždutė Lescopas ir daugybė kitų – nuo roko iki repo artistų.

Daugiausia žiūrovų priviliojo prancūzų popscenos pažiba Benjaminas Biolay (bulvarinės prancūzų spaudos teigimu, galbūt neseniai turėjęs romaną su Nicolas Sarkozy žmona Carla Bruni) ir šveicarų dainininkas Stephane’as Eicheris, o festivalio prestižo simboliu tapo garsusis mados kūrėjas Jeanas Charles’is de Castelbajacas, pristatęs mados ir garsų šou su elektroninės muzikos kūrėju Mr.No.

Apšildys JAV popžvaigždę

„Kai kuriuos pasirodymus spėjome pažiūrėti. Daug tikėjausi iš A.Tobino, nes tai svarbus ir įtakingas atlikėjas, bet jis nenustebino.

Atvirai kalbant, mes nebūtume sugadinę reikalų ir pagrindinėje šio festivalio scenoje, ten, kur grojo danai „Rangleklods”. Jų pasirodymas tikrai nebuvo įspūdingesnis nei mūsų.

Kita vertus, gerai, kad grojome salėje, į kurią įėjimas nemokamas. Taip mus išgirsti susigundė daugiau žmonių. Mes čia neatvažiavome ko nors užkariauti ar tikėdami, kad prasiskinsime kelią. Tiesiog pagrojome tai, ką kuriame, gal kam nors patiks. Niekada nežinai, kur gali atsidaryti durys.

Čia groti gal net smagiau nei Lietuvoje, nes niekas neturi išankstinių nuostatų, publika visai kita, sutikome gal tik tris lietuvius. O Lietuvoje žiūrovai mus jau vertina kitaip, jie susiskirstę į stovyklas”, – „Lietuvos rytui” sakė G.Širka.

Į Prancūziją duetas atvyko ką tik išgirdęs žinią, kad buvo atrinktas apšildyti JAV popžvaigždės Lanos Del Rey koncertą, kuris birželio 4-ąją vyks Vilniaus „Siemens” arenoje.

„Jau sulaukėme ir keistų atsiliepimų – ne visiems, kurie mūsų klausosi, tai patiko. Prasidėjo kažkokie keisti skambučiai – atsirado žmonių, kurie išvis apie mus dėl to išgirdo pirmą kartą. Žinoma, mūsų ir Lanos muzika – skirtinga. Bet ten susirinks tūkstančiai žmonių, kuriems galėsime pristatyti savo kūrybą, tai nėra blogai“, - svarstė Giedrius.

Lietuviams – proga pasirodyti

„Golden Parazyth” nebuvo vienintelis lietuviškas „Europavox” akcentas. Kino teatre „Le Rio” buvo parodyti du trumpametražiai mūsų šalies režisierių kūriniai – Dovilės Šarutytės „Nesiseka šiandien” ir pernai Sidabrinę gervę pelnęs režisierės Urtės Budinaitės animacinis filmas „Nepriklausomybės diena”.

Išskirtine šių metų festivalio viešnia buvo paskelbta Airija – ši šalis į renginį atgabeno net kelis muzikos kolektyvus, surengė rašytojo Williamo Butlerio Yeatso gyvenimą atspindinčią parodą, festivalyje įrengė airiško maisto užkandinę.

„Lietuvai taip pat siūloma užimti išskirtinę vietą festivalio programoje, atvežti keletą menininkų ir taip prisistatyti publikai bei tarptautinei žiniasklaidai. Viskas priklauso nuo biudžeto.

Galbūt vieną dieną tai įvyks”, – „Lietuvos rytui” sakė Lietuvos ambasados Prancūzijoje kultūros atašė Rasa Balčikonytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.