E. Claptonas ar L. Del Rey: kurį koncertą rinktis?

Lietuvos muzikos mėgėjams - paskutinės intriguojančio pasirinkimo dienos. Antradienį skirtinguose mūsų šalies miestuose koncertuos dvi ryškios muzikos žvaigždės - Ericas Claptonas ir Lana Del Rey. Kurį koncertą rinktis?

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2013-06-03 00:19, atnaujinta 2018-03-05 23:55

Lyginti britų veteraną ir prieš porą metų išgarsėjusią JAV dainininkę - tas pats, kas bandyti nuspręsti, kas yra geriau - obuoliai ar apelsinai.

Viename ringo kampe - Kauno „Žalgirio“ arenoje koncertuosiantis roko ir bliuzo gigantas, vadinamas vienu geriausių gitaristų muzikos istorijoje. Kitame - Vilniaus „Siemens“ arenoje dainuosianti svaiginančių kūrinių atlikėja, kurią dievina jaunoji karta.

Būtų idealu, kad šie du koncertai nevyktų tą pačią dieną, tačiau artistų gastrolių grafikai šį kartą Lietuvai iškrėtė pokštą.

Pakenks abiems koncertams

Apie pirmąjį per muzikos istoriją 68-erių E. Claptono koncertą Lietuvoje buvo pranešta pernai rudenį. Vėliau paskelbta, kad tą pačią dieną į mūsų šalį atvyks ir 26-erių L. Del Rey.

Abiejų koncertų rengėjai be pykčio kalba apie šią situaciją, tačiau pripažįsta, jog daliai publikos bus sunku pasirinkti - dėl to gali nukentėti abiejų koncertų lankomumas.

„Yra žiūrovų, kurie mielai pamatytų du renginius. Skelbdami E. Claptono koncertą, nežinojome, kad tą pačią dieną į Lietuvą atvyks ir L. Del Rey.

Kita vertus, tai mūsų sprendimo nebūtų pakeitę. šių atlikėjų auditorija – vis dėlto gana skirtinga. Bilietai į Erico koncertą yra perkami gerai, tai - solidus, didelę melomanų pagarbą turintis atlikėjas”, – sakė Ericą pakvietusios agentūros „BDG Music Group“ atstovas Deividas Afarjancas.

„Turbūt ir mums, ir publikai būtų geriau, jei šie koncertai vyktų skirtingomis dienomis, bet taip sutapo gastrolių grafikai. Skųstis negalime – susidomėjimas bilietais į Lanos koncertą yra didelis, akivaizdu, kad ši atlikėja Lietuvoje laukiama”, – antrino Lanos koncertą rengiančios agentūros „SEVEN Live“ vadovas Juras Vėželis.

Veterano muzika - brandiems

Abu atlikėjai - savaip įdomūs ir nusipelnę žiūrovų dėmesio. Buvęs grupių „Cream“ ir „Blind Faith“ narys E. Claptonas yra vienintelis atlikėjas muzikos istorijoje, net tris sykius už skirtingus karjeros epizodus įšventintas į simbolinę Rokenrolo šlovės salę.

Jo gastrolės - skirtos karjeros profesionalioje scenoje 50-mečiui paminėti. Iki šiol surengti pasirodymai, tarp jų - septynių koncertų serija prestižinėje Londono salėje „Royal Albert Hall“, parodė, kad muzikantas šia proga nusprendė paisyti publikos norų.

Anksčiau jo koncertuose būdavo atvejų, kai publika dvi valandas klausydavosi mažiau žinomų kūrinių. Šį kartą bus kitaip - į programą įtraukti hitai „Layla“, „Cocaine“, „My Father's Eyes“, „Tears In Heaven“, „Wonderful Tonight“ ir kitos populiariausios Erico repertuaro dainos.

Prie šio atlikėjo vardo galima drąsiai rašyti kartais neatsargiai vartojamą žodį „legenda“. Jei reikėtų surasti kritikos - prikibti būtų galima nebent prie to, kad jo repertuaras tikrai nėra skirtas „popso“ mėgėjams. Koncerte skamba bliuzas, rokas, kantri - tai muzika brandžiai, klausytis ir išgirsti mokančiai publikai.

Dėl muzikinio meistriškumo nekyla diskusijų - Ericą lydi puiki aštuonių muzikantų grupė, o pats gitaristas, pastebėjo apžvalgininkai, nė vieno sykio nesuklydo net tada, kai prieš savaitę „Royal Albert Hall“ po jo kojomis apsaugininkai tramdė į sceną staiga įsiveržusį pamišusį gerbėją.

Vakar paskelbta, kad Erico koncertą „apšildys“ kitas įžymus muzikantas - tris dešimtmečius su juo bendradarbiaujantis gitaristas Andy Fairweatheris Low.

Amerikietė - mados klyksmas

L. Del Rey - kitokio žanro atlikėja. 2010-aisiais debiutinį albumą išleidusi artistė iš pradžių nesulaukė daug dėmesio, bet antruoju disku „Born To Die“ šovė tiesiai į aukštumas.

Jos hitus „Born To Die“, „Video Games“, „Blue Jeans“ išskiria tamsi, į svaigų liūną panardinanti nuotaika ir seksualumo bei nerimo atmosferos kupini klipai. Dažnai sakoma, kad apie būtent tokią atlikėją svajoja garsusis kino režisierius Davidas Lynchas.

Geriausios užsienio atlikėjos titulą Lana laimėjo ir Britų, ir Vokietijos „ECHO“ muzikos apdovanojimų ceremonijose. Tiesa, JAV ji kritikų mėgstama kur kas mažiau - dainininkės kolekcijoje nėra nė vieno „Grammy“ apdovanojimo, ji dar nė karto nebuvo pakviesta dalyvauti šioje ceremonijoje. Netrūksta sakančių, kad jos klausytis - tiesiog mados reikalas.

Vis dėlto Europoje Lana renka pilnas sales žiūrovų, jos populiarumas šiuo metu - neginčijamas. Aštriausi kritikos žodžiai, skriejantys į jos pusę, yra susiję su vokaliniais dainininkės gabumais. JAV TV šou „Saturday Night Live“ atlikėja sudainavo taip prastai, kad tapo kelias savaites nenutilusių parodijų objektu. Ne itin jos balsu susižavėję ir kitus Lanos pasirodymus vertinę kritikai - anot jų, gyvai dainuojanti Lana toli gražu nėra tokia įspūdinga, kaip įraše.

Kita vertus, atlikėja scenoje kuria stilingą šou, o daugumai ateinančių į jos pasirodymus nepriekaištingas dainavimas tikriausiai nėra svarbiausias dalykas. JAV žvaigždutės pasirodymą „apšildys“ lietuvių duetas „Golden Parazyth“.

Atlikėjų palyginimas - skaičių kalba

Profesionalios karjeros trukmė (metais): E. Claptono - 50, L. Del Rey - 8.

Laimėti „Grammy“ apdovanojimai: E. Claptono - 18, L. Del Rey - 0.

Gerbėjų skaičius tinkle „Facebook“: E. Claptono - 5 mln., L. Del Rey - 3.7 mln.

Parduotų albumų tiražas: E. Claptono - 80 mln., L. Del Rey - 4 mln.

Studijoje įrašyti soliniai albumai: E. Claptono - 21, L. Del Rey - 2.

Pasirinkimo dilema - žinomų žmonių akimis

Ugnė Skonsmanaitė, TV laidų vedėja: „Čia nėra ko dvejoti. Žinoma, eisiu į E. Claptono koncertą. Atvažiuoja ir mano tėveliai su visa kompanija iš Klaipėdos. Mes į visus tokius koncertus einame kartu. Kai spaudoje buvo pranešta apie tai, kad atvyksta šis legendinis muzikantas, jau pirmą prekybos dieną įsigijome bilietus. Užaugau su jo dainomis, jei atvirai - manau, kad tai ir yra tikroji muzika. Gyvi instrumentai, puikūs vokalai... Aš net juokauju, kad visą gyvenimą laukiau, kol gyvai išgirsiu dainą „Layla“. Liko vos kelios dienos, bet apie tai pagalvojus jau dabar šiurpas per kūną eina“.

Edgaras Lubys, muzikinio projekto „Feral“ lyderis: „Eisiu į L. Del Rey koncertą. Šiuo metu ji - didelė žvaigždė, tad visai įdomu pažiūrėti, kaip visa tai atrodo. Be to, gavau nemokamą kvietimą į koncertą - tai ir nulėmė apsisprendimą. Tiesa, neslėpsiu - man 90 procentų jos muzikos žavesio sudaro kūrinių aranžuotės, kurios tikrai yra labai gražios. Be šio elemento jos balsas turbūt nedarytų tokio įspūdžio“.

Artūras Baublys, buvęs TV laidų vedėjas, viešųjų ryšių specialistas: „Klausimų, ką rinktis, man nekilo - eisiu į E. Claptono koncertą. Žinodamas mano pomėgius, bilietus padovanojo sūnus Kristupas. Kaip kadaise ir pirmąją kompaktinę plokštelę mano kolekcijoje - Erico albumą „Unplugged“. Buvau sau davęs žodį, kad prie šio įrašų formato pereisiu ir pirksiu grotuvą tada, kai kas nors padovanos pirmą kompaktinę plokštelę. Tokia istorija. O Lanos pasiklausiau internete - tai vieno hito mergaitė, bent jau kol kas. Net jos albumo nepirkau“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.