E. Claptono koncertas Kaune: dvi valandos muzikos mokantiems klausytis

Kauno „Žalgirio“ arenoje antradienio vakarą šeimininkauja brandžios roko ir bliuzo muzikos gerbėjai. Pirmąjį koncertą savo karjeroje čia rengia garsusis britų gitaristas ir dainininkas Ericas Claptonas. Pasiklausyti karjeros 50-mečiui skirtas gastroles surengusio legendinio atlikėjo susirinko apie 9 tūkstančius žiūrovų.

E. Claptono muzika lengvai užbūrė žiūrovus.<br>M. Patašius
E. Claptono muzika lengvai užbūrė žiūrovus.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jun 4, 2013, 9:42 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:52 PM

Koncertų lankytojai bambėjo, kad tą pačią dieną Lietuvoje vyksta dviejų muzikos žvaigždžių koncertai – Vilniaus „Siemens“ arenoje antradienį dainuoja JAV atlikėja Lana Del Rey.

Į abiejų atlikėjų koncertus rinkosi maždaug po lygiai žiūrovų. Tiesa, bilietai į E. Claptono koncertą buvo brangesni, o pramogų verslo užkulisiuose kalbama, kad šio 68 metų artisto honoraras – didesnis nei prieš pusantrų metų išgarsėjusios L. Del Rey.

„Maždaug tiek ir tikėjomės. Galbūt, jei Vilniuje tą dieną nebūtų kito koncerto, į Kauną būtų atvykę kiek daugiau žiūrovų iš sostinės. Bet jų ir šiaip buvo gana daug.

Liko ištikimas savo stiliui

Publika įvertino, kad galimybė pamatyti tokį atlikėją pasitaiko ne kasdien. Dėl jo viešnagės Baltijos šalyse buvo pradėta derėtis dar prieš dešimt metų. Be to, Ericas atvirai sakė, kad po poros metų jau nebekeliaus į gastroles, tad realiai tai – pirma ir paskutinė galimybė jį išgirsti Lietuvoje“, - sakė koncertą surengusios agentūros „BDG Music Group“ atstovas Deividas Afarjancas.

Spėliojimai, kad Erico koncertą rinksis vien vyresnė publika, nepasitvirtino.

68-erių bliuzo ir roko giganto koncerte salėje dominavo brandaus amžiaus melomanai, tačiau netrūko ir jaunų žiūrovų.

Į Vilnių pirmadienį atvykęs muzikantas apsistojo prabangiame viešbutyje „Kempinski“ ir sostinėje praleido didžiąją savo viešnagės dalį – į koncertą Kaune atvyko, iki jo pradžios likus valandai.

Pirmieji į sceną žengė jo bičiuliai – beveik penkis dešimtmečius muzikuojantis, prieš trisdešimt metų su Ericu pirmą kartą pagrojęs britų gitaristas Andy Fairweatheris Low ir jo grupė „Low Riders“.

Prieš aštuonerius metus su buvusiu grupės „The Rolling Stones“ bosininku Billu Wymanu Lietuvoje viešėjęs muzikantas publiką pavaišino laiko subrandintos muzikos doze – bliuzais ir rokenrolais. Nors dažnai į „apšildančius“ atlikėjus žiūrovai žiūri skeptiškai, Andy buvo sutiktas šiltai – gerai nusiteikę lietuviai negailėjo jam plojimų.

Prieš devynias vakaro į sceną žengė pagrindinė vakaro žvaigždė. Su aštuonių puikių muzikantų grupe pasirodęs E. Claptonas liko ištikimas savo stiliui – į sceną išėjo, mūvėdamas džinsus ir vilkėdamas paprastus raudonus polo marškinėlius.

Gerbėjų noras - kuo daugiau senų dainų

Koncerto pradžia – simboliška. „Hello Old Friend“ („Sveikas, senas bičiuli“) - šiuo kūriniu pasisveikinęs Ericas būtent taip ir leido pasijusti visiems susirinkusiems.

Žiūrovai šiame koncerte - tarsi seni geri pažįstami, prieš kuriuos visai nebūtina maivytis ar šūkauti mandagumo frazių. Visas dėmesys – muzikai, kuri sekė gerai žinomą istoriją.

Antrasis iš gausaus Erico arsenalo nuskambėjo hitas „My Father's Eyes“, parašytas jo tėvui, kurio, kaip žino sudėtingą muzikanto gyvenimo istoriją žinantys gerbėjai, įžymybė niekada nepažinojo.

Dviejuose didžiuliuose ekranuose vaizdą stebėti galintys žiūrovai dainą palydėjo audringais plojimais.

Tada į rankas Ericas paėmė elektrinę gitarą – pasigirdo tiek daug kritikų ir roko gerbėjų simpatijų pelniusios jo soluotės, kurioms meistriškai pritarė visa grupė.

Netrukus atėjo eilė „Gotta Get Over“ - energingai dainai iš naujausio, šįmet išleisto atlikėjo albumo „Old Sock“. Šio disko dainų savo koncerto repertuare muzikantas šįmet nepadaugina – puikiai suprasdamas, kad daugelis gerbėjų nori išgirsti kuo daugiau senų dainų.

„Tears in Heaven“ ir „Layla“ lydėjo galingos plojimų bangos

Pagrojus fanko ritmais persmelktą bliuzą „Got To Get Better In A Little While“, atėjo metas Erico grupės nario, garsaus britų dainininko ir pianisto Paulo Carracko penkioms minutėms šlovės. Grupių „Squeeze“ ir „Mike & The Mechanics” atlikėjo stiprus vokalas naujų spalvų suteikė dainai „Come Rain Or Come Shine“.

Koncertui įsibėgėjus, atėjo metas ramesnei, akustinei programos daliai. Ant kėdutės prisėdęs E. Claptonas vėl pasiėmė akustinę gitarą ir dainų seriją pradėjo bliuzu „Driftin' Away“.

Tada atėjo metas „sunkiajai artilerijai“ - dainoms „Tears in Heaven“ ir „Layla“, kurias lietuviai sutiko kurtinančiais plojimais.

Likimo ironija – abu šie, vieni gražiausių roko istorijoje, kūriniai yra įkvėpti skausmingų istorijų. „Tears In Heaven“ - tragiškos Erico sūnaus Conoro žūties, „Layla“ kadaise parašytas tuometei bičiulio George'o Harrisono žmonai Pattie (ji vėliau ištekėjo už E. Claptono). „Tears In Heaven“, beje, tik šįmet po ilgos pertraukos sugrįžo į koncertų repertuarą – ilgą laiką šią dainą groti Ericui buvo pernelyg skausminga.

Gal todėl pasibaigus šiems kūriniams Erico veide nebuvo šypsenos – pasigirdo tik santūrus „ačiū“.

Netrukus pasigirdo ir dar vienas Erico repertuaro perlas – viena žymiausių jo baladžių „Wonderful Tonight“, ta pati, nuo kurios kadaise žaviai nusirašytas Ovidijaus Vyšniausko šlageris „Mažyte“.

Nesistengia atrodyti jaunesnis

Ne, tai nebuvo pasirodymas, lengvai „suvirškinamas“ tiems, kurie yra girdėję tik porą Erico dainų. Į programą buvo įtraukta nemažai rečiau skambančių kūrinių, skirtų tikriesiems E.Claptono gerbėjams. Sprendžiant iš publikos reakcijos, tokių Lietuvoje netrūksta.

Rokas, bliuzas, kantri – viskas susipynė į muziką, kuriai apibūdinti labiausiai tinka žodis „tikra“. Jokių „plastmasinių“ šou elementų, patoso ar bandymo užkariauti dėmesį scenos efektais.

Kaip sykį pasakė pats Ericas – jis jau išaugo iš tų laikų, kai stengiamasi vaizdo klipuose atrodyti labai gražiai, rengtis madingiausiais drabužiais ar ant plaukų purkšti litrą lako. Žilas gitaristas nesistengia atrodyti jaunesnis nei yra.

Bet vienas dalykas nepasikeitė – virtuoziškai stygomis lakstantys pirštai, kurie antradienio vakarą kelė nuostabą. Neatsitiktinai dar prieš 45 metus ant Londono sienų buvo piešiami grafičiai „Claptonas yra Dievas“. Su instrumentu jis vis dar sugeba išdarinėti dalykus, kurie sunkiai suvokiami. 176 litai už galimybę išgirsti tai tikrai neatrodė per didelė kaina.

Po dar keleto bliuzų, tarp kurių buvo ir legendinis Roberto Johnsono repertuaro „Crossroads“, pagal kurį Ericas pavadino savo rengiamą gitaristų festivalį, garsenybė atsisveikino daina „Cocaine“.

Ritmingas kūrinys, kurį parašė Erico bičiulis J.J. Cale'as, o labiausiai išgarsino būtent E. Claptonas, išsirutuliojo į dešimties minučių muzikinę orgiją, kurioje progą pasireikšti gavo visi gitaristo grupės nariai.

Atsisveikinus E. Claptonui, publika išsireikalavo biso – ir gavo dar prieš 45 metus sukurtą supergrupės „Cream“, kurioje grojo Ericas, dainą „Sunshine Of Your Love“ bei kūrinį „High Time We Went“.

Tarsi erzinant žiūrovus, Ericui atsisveikinus šviesos neįsižiebė dar porą minučių – suteikiant vilties, kad pirmą sykį šiose pasaulinėse gastrolėse atlikėjas bisui išeis antrą kartą, bet to neįvyko.

Trečiadienį gitaristo meistriškumu mėgausis Rygos publika. Anot koncerto organizatorių, Latvijos sostinėje Erico koncertą stebės kiek didesnis skaičius žiūrovų – tačiau nemažai jų atvyks iš Estijos, kur E. Claptonas nekoncertuos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.