Festivalio „Tamsta muzika“ svajonė – roko veteranai „ZZ Top“

Per trisdešimt muzikos grupių ir atlikėjų, šešios scenos - visa tai po Jono Krikštytojo veidu papuošta vėliava. Tokias savo kortas antradienį atskleidė festivalio „Tamsta muzika“ rengėjai.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jun 18, 2013, 6:10 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 9:48 AM

Muzikos festivalių šįmet Lietuvoje pridygo kaip grybų - kai kuriuos vasaros savaitgalius jie lips vienas kitam per galvą ir pešis dėl bilietus perkančiųjų dėmesio.

„Jaučiamės ramiai, bet truputį bijome“, - antradienio popietę surengtoje spaudos konferencijoje sakė „Tamsta muzika“ įkūrėjas Arvydas Skernevičius. Penktą sykį vyksiantis festivalis šįmet liepos 12-14 dienomis vyks Trakuose. Dėl to jo suvenyrus ir puoš Jono Krikštytojo galva - ji pavaizduota Trakų herbe.

Iki šiol Varėnoje rengtas festivalis muzikantams yra išskirtinis tarp visų, kurie vyksta Lietuvoje. Tokią nuomonę dėstė grupės „Saulės kliošas“ lyderis Laurynas Šarkinas.

„Tai yra kaip šeimos šventė, vieta, kurioje susirenka geriausi draugai. Mes atvažiuojame į festivalį kaip į gimtadienį, mėgstame po jo dar kelias dienas užsibūti“, - juokėsi muzikantas.

Grupės „Poliarizuoti stiklai“ dainininkas Šarūnas Mačiulis pripažino, kad prieš keletą metų būtent „Tamsta muzika“ jai vėl įkvėpė gyvybės.

„Tai mums padėjo vėl suaktyvinti savo veiklą - festivalio dėka pradėjome šmėžuoti spaudoje, padaugėjo kvietimų groti. Gavome tokį gerą spyrį į užpakalį ir juo pasinaudojome.

Šiais metais festivalyje grosime net du kartus - mums patikėta jį uždaryti ir atidaryti. Be to, šįmet 30 metų sukanka dainai „Medžiai be lapų“, tad atmosfera bus ypatinga“, - sakė Š. Mačiulis.

Su dainininke Jazzu koncertuosiantis prodiuseris Leonas Somovas juokaudamas teigė, kad pamilti šį festivalį jį privertė pernykštė istorija: „Tada mes scenoje pasirodėme po Andriaus Mamontovo. Nors, mąstant logiškai, gal turėjo būti atvirkščiai“.

Kasmet geriausius gyvai grojančius Lietuvos atlikėjus suburti mėginantis festivalis šįmet pasveikins keletą jo „naujokų“. Pirmą kartą jame koncertuos Alina Orlova, grupės „Golden Parazyth“ ir „Skylė“.

„Alina retai dalyvauja festivaliuose, bet šis ją sudomino. Daug lėmė tai, kad renginys vyks netoli Vilniaus, bus patogu sugrįžti namo, tada vėl atvykti ir klausytis kitų pasirodymų.

Ji atliks naują, kol kas tik keliuose koncertuose saujelės žmonių girdėtą programą, kuri nusipelno būti išgirsta didesnio būrio klausytojų. „Tamsta muzika“ - puiki proga tai padaryti“, - sakė šiuo metu užsienyje viešinčios dainininkės vadybininkas Lauras Lučiūnas.

„Turime parengę skirtingą programą skirtingiems renginiams. Šiame festivalyje – viskas gyva, tai ir mes prisitaikysime. Mūsų pasirodymas bus mažiau šokiai, labiau koncertas“, - sakė „Golden Parazyth“ vokalistas Giedrius Širka.

Pristatydamas užsienio žvaigždes, L. Šarkinas akcentavo, kad festivalis orientuojasi į atliekamos muzikos kokybę, o ne trumpalaikį populiarumą.

„Gal ir negerai taip sakyti, bet ieškoma tokių artistų, kurie sudomina ne šou ar dekoracijomis, nesislepia už kokių plieninių arklių.

Toks bus amerikiečių dainininkas Shaggy, kuris šįmet koncertuos festivalyje. Jis yra „Grammy“ laimėtojas, atvyksta su muzikantų grupe, tai bus normalus, tikras koncertas, o ne fonogramos šventė.

Belgų dainininkė Selah Sue - irgi labai gera. Ją kai kas lygina su Amy Winehouse, bet ateikite patys ir nuspręskite. Mūsų grupę irgi dažnai lygina su britais „Jamiroquai“, nors nėra nieko bendra“, - juokėsi „Saulės kliošo“ lyderis L. Šarkinas.

Festivalio rengėjų svajonė, prasitarė A. Skernevičius, buvo šįmet į Trakus pakviesti garsiąją JAV roko veteranų grupę „ZZ Top“.

„Ji tuo metu kaip tik bus Europoje, pasirodymo data tiko, bet grupės honoraras - toks didelis, kad mūsų festivaliui ši grupė neįperkama“, - apgailestavo A. Skernevičius.

Jis pasidžiaugė, kad per keletą festivalio gyvavimo metų gerokai padaugėjo Lietuvos grupių, grojančių gyvai ir vertų šio renginio scenos.

„Atvirai kalbant, norinčių groti atlikėjų šįmet buvo trigubai daugiau nei galime sutalpinti programoje“, - prisipažino A. Skernevičius.

Iš Varėnos į Trakus festivalį perkraustę jo rengėjai sulaukė daug klausimų.

„Varėniškiai klausė - kodėl, kas atsitiko, ką čia padarėt? Bet ten tiesiog nebetilpo visi norintys apsilankyti žiūrovai. Daug kam patiko idėja dėl Trakų – patogiau sugrįžti į Vilnių, galima išsimiegoti viešbučiuose. Jau sulaukėme žinių, kad susidomėjimas viešbučių kambariais festivalio dienomis yra ženkliai padidėjęs“, - sakė festivalio vadovė Ona Skernevičiūtė.

Dvi didžiosios festivalio scenos įsikurs Trakų istorijos muziejaus teritorijoje. Didžėjų scena bus kempinge, į kurį kursuos „muzikinis laivas“, kuriame karaliaus Naujojo Orleano džiazo ir lindihopo šokių dvasia. Į Trakus atvykę svečiai galės pasimėgauti ir nemokamomis pramogomis - gatvės scenoje vyks įvairūs renginiai, šurmuliuos menininkų turgelis.

Į festivalį iš sostinės keliais reisais vyks muzikinis traukinys, kuriame gros muzikantai. Bilietus į festivalį turintys keleiviai juo galės važiuoti pigiau.

Pagrindinėse festivalio scenose muzika skambės iki antros valandos nakties, tada veiksmas persikels į kempingą.

Festivalio publika galės nakvoti dviejuose palapinių miesteliuose, kurie galės sutalpinti iki 4 tūkstančių žmonių. Į šiuos palapinių miestelius visą parą kursuos autobusai.

Iš viso, tikimasi, pagrindinėje festivalio erdvėje, kurioje yra senos pilies liekanos ir piliakalnis, apsilankys apie 7 tūkstančius žiūrovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.