Populiariausia pasaulyje daina „Happy Birthday to You“ atsidūrė teisme

Kam priklauso daina „Happy Birthday to You“? Atsakymas, regis, turėtų būti akivaizdus: dainelė, kuria sveikinama gimtadienio proga, priklauso milijardams gimusių ir gimstančių žmonių. Ne veltui ji dažniausiai skamba pasaulyje. Ko gero, garsiausia jos atlikėja - nepamirštamoji Marilyn Monroe, iščiulbėjusi ją prezidentui Johnui F. Kennedy - mylimam, bet nepasiekiamam - per jo 45-ąjį gimtadienį 1962 metų gegužę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 22, 2013, 3:01 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:36 AM

Praėjusią savaitę „Happy Birthday“ nuskambėjo visiškai netikėtoje vietoje ir visai kita proga - Niujorko Manhatano federaliniame teisme. Kas atsitiko? Temidei sukako keli tūkstančiai metų? O gal gimė Temidukas?

Nei viena, nei kita. Teisme nagrinėtas režisierės dokumentininkės Jennifer Nelson skundas. Ji pareikalavo teismo priimti sprendimą, skelbiantį „Happy Birthday“ visuomeniniu turtu ir draudžiantį muzikos bendrovei tvirtinti turint šios dainos autorių teises bei imti mokestį už jos atlikimą.

J. Nelson kūrė filmą apie „Happy Birthday“ istoriją. Tačiau staiga pasigirdo komanda „Stop!“. Muzikos leidykla „Warner/Chappell“, priklausanti bendrovei „Warner Music Group“, pareikalavo iš J. Nelson firmos „Good Morning to You Productions“ 1500 dolerių už teisę atlikti „Happy Birthday“.

„Niekada nė neįtariau, kad ši daina kam nors priklauso. Maniau, kad tai visų nuosavybė“, - stebėjosi J. Nelson.

Muzikos kūrinio, kuris pagal Guinnesso rekordų knygą yra populiariausia daina anglų kalba, autorių teisės dabar priklauso „Warner/Chappell Music Inc“. Tačiau, kaip tvirtinama ieškinio pareiškime, daina buvo sukurta dar 1893 metais ir jos autorių teisės turėtų seniai nebegalioti. Ieškovų nuomone, „Warner/Chappell“ turi teisę tik į 1935 metais sukurtą dainos fortepijoninę aranžuotę ir neturi teisės reikalauti mokesčio už jos teksto ir melodijos panaudojimą.

Garsiausią pasaulyje sveikinimo dainą XIX a. pabaigoje sukūrė seserys Mildred Hill ir Patty S. Hill, dirbusios mokytojomis Konektikute. Iš pradžių ji vadinosi „Good Morning To All“ ir buvo skirta naujiems mokiniams pasveikinti.

Dainos autorių teises tais pačiais 1893 metais iš seserų Hill nupirko kompanija „Clayton Summy“. Šios kompanijos pagrindu įkurtą firmą „Birch Tree Ltd“ 1988 metais prarijo „Warner/Chappell“ - nusipirko ją už 25 milijonus dolerių.

Nuo to laiko „Warner/Chappell“ kasmet už „Happy Birthday“ išmelžia 2 milijonus dolerių. Taigi 2013 metais ji jau uždirbo dvigubai daugiau, negu sumokėjo už „Birch Tree“.

Seserų Hill sukurtos dainos melodija buvo kaip dabartinės „Happy Birthday“, bet žodžiai kiti. Daugiau kaip per šimtmetį daina patyrė įvairių pokyčių, kol galiausiai tapo gimtadienio sveikinimu.

Vienas režisierės J. Nelson advokatų Marcas C. Rifkinas pareiškė, kad, priešingai nei tvirtina „Warner/Chappell“, daina yra originalo liaudinė adaptacija. Dainą sukūrė žmonės, todėl ji  priklauso žmonėms ir turi jiems grįžti.

Šią nuostatą palaiko ir žurnalistas, menininkas, Ajovos universiteto komunikacijos studijų profesorius Kembrew McLeodas. Savo knygoje „Freedom of Expression“ jis pateikia argumentų prieš dainos „Good Morning To All“ autorių teises - jo duomenimis, iš esmės visa melodija jau buvo žinoma iki seserų Hill versijos, o tekstą su savo mokytojomis sukūrė jų mokiniai.

Kino režisierė J. Nelson - ne pirmoji, susidūrusi su „Happy Birthday“ autorių teisių turėtojais. Režisieriui Steve'ui Jamesui teko už jas sumokėti 5 tūkstančius dolerių 1994 metais. Filme „Hoop Dreams“ daina atliekama herojaus 18-ojo gimtadienio proga. Kaip teigia S. Jamesas, be šios dainos niekaip nebuvo galima išsiversti – filmo herojus, kenčiantis nuo nepagydomos ligos, per stebuklą sulaukė aštuoniolikos metų.

Dainą „Happy Birthday to You“ viešai yra atlikę „The Beatles“, Marilyn Monroe, Adamas Sandleris, Beyonce, Justinas Bieberis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.