Išskirtinis reportažas: „Foje“ repeticijoje atgijo senųjų grupės laikų dvasia (video)

Vakarėlis, į kurį kvietimo nenusipirksi už pinigus, nors ne vienas „Foje“ gerbėjas apie tai pasvajotų. Į tokį šią savaitę „Lietuvos rytą“ pakvietė Andrius Mamontovas, surengęs savo artėjančių jubiliejinių koncertų repeticiją. Spalį Vilniaus, Kauno, Klaipėdos ir Šiaulių arenose įvyks keturi koncertai, kuriais Andrius paminės karjeros 30-metį. Masalas gerbėjams - ne tik tai, kad koncertuose skambės per šį laiką sukurtos geriausios Andriaus dainos, bet ir galimybė scenoje pamatyti daugelį su juo grojusių muzikantų. Tarp jų - ir grupės „Foje“ narius.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jun 23, 2013, 6:32 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 6:16 AM

Šios grupės būgnininko Algio Kriščiūno namų kieme kartu su Andriumi susirinko devyni muzikantai, kurie spalį į sceną žengs įvairiomis sudėtimis. Dalį dainų Andrius gros su savo dabartine grupe, dalį - su įvairių laikotarpių „Foje“ nariais - būgnininku Meinardu Brazaičiu, smuikininku Eimantu Belicku, bosininku Tomu Andrijausku, klavišininku Arnoldu Lukošiumi.

Žiūrovai pamatys ir ketvertą, kuris 1997-aisiais paskutiniame „Foje“ koncerte Vilniaus Vingio parke nusilenkė keliasdešimties tūkstančių žmonių miniai - Andrių, A. Lukošių, bosininką Darių Buroką ir A. Kriščiūną.

Repeticijose liejasi juokeliai

„Jau po pirmo susitikimo, kai aptarėme koncertų reikalus, pajutome, kad tų 15 išsiskyrimo metų lyg nebūta“, - pasakojo A.Mamontovas.

Užtenka penkių minučių repeticijoje, kad suprastum, jog tai tiesa.

„Foje“ groję gitaristas Romas Rainys, būgnininkas Eugenijus Pugačiukas, saksofonininkas Saulius Valikonis nuėjo skirtingais keliais.

„Saulius eina aukštas pareigas Vilniaus miesto ūkyje. Eugenijus — irgi vadovas, dirba su statybomis. Darius — buhalteris, Arnoldas — žurnalistas, Algis — fotografas.

Romas visus nustebino — jis groja gitara su įvairiomis grupėmis, bet būdamas beveik 50-ies įstojo į muzikos akademiją, su jaunuoliais mokosi garso režisūros. Labai gražu ir gerbtina esant tokio amžiaus imtis šio to naujo“, - kalbėjo dainininkas.

Kartu susirinkę jie elgiasi kaip būrelis paauglių - tik gal įgijusių šiek tiek daugiau patirties ir sveikos ironijos. Be kompleksų traukia vienas per dantį, grupės linksmintojui A. Lukošiui vis siūlo pasipuošti butaforinėmis rožėmis.

„Nereikia manęs puošti, pasižiūrėk į savo plikę“, - Algiui atkirto Arnoldas.

„Arnoldai, tau tinka. Atrodai kaip mirusi nuotaka“, - aistras nuramino Andrius.

Kai kuriuos mušamuosius instrumentus šiame specialaus klipo filmavime atstojo didžiulė ir tuščua aliejaus dėžė ir Algio iš kažkur ištraukta metalinė vonelė.

Tačiau kai pasigirdo muzika, juoką pakeitė jaudulys. Klausytis dainų „Kitoks pasaulis“ ar „Liūdesys“ 2013-aisiais, kai jas atlieka buvę „Foje“ nariai, bet kuriam šią grupę mėgusiam gerbėjui sukeltų norą įsižnybti ir paklausti savęs, ar nesapnuoji. Dar ir todėl, kad dar neseniai mažai kas to tikėjosi.

Pamiršo senus nesutarimus

„Bilietai - puikiai perkami. Nemanau, kad koncerto dieną jų dar bus likę. Neskambinkite man ir neprašykite pakvietimų, nes juos visus jau išdalinau“, - juokėsi Andrius.

Jo manymu, tai - paskutiniai kartai, kai scenoje kartu pasirodys „Foje“ nariai.

„Tai tiesiog puiki proga pamiršti kai kuriuos senus nesutarimus, dar sykį kartu pagroti ir gražiai išsiskirstyti.

Nebus jokių papildomų jubiliejinių koncertų. Na, nebent vienas Čikagoje, dėl kurio dar kalbamės. Tačiau Lietuvoje šie keturi pasirodymai bus vienintelė galimybė išgirsti šią programą“, - patikino Andrius.

Jis, A. Kriščiūnas, D. Burokas ir A. Lukošius - „klasikinė“ „Foje“ sudėtis, bene labiausiai įsiminusi publikai. Gal ir todėl, kad tokia sudėtimi buvo įrašyti keli paskutiniai grupės albumai, jos nariai lenkėsi žiūrovams „Foje“ atsisveikinimo koncertuose.

Kai visi keturi susėda ant sofos, atrodo, kad per 15 metų po „Foje“ iširimo niekas nepasikeitė - Arnoldas tebėra grupės juokdarys, Darius, atrodo, įstrigo 1997-aisiais ir nė kiek nepaseno, Algis viską, ko imasi, daro su dideliu rimtumu, Andrius tebeturi su niekuo nesupainiojamą humoro jausmą.

Niekada nesako „niekada“

Visi Andriaus skambučio sulaukę muzikantai pasakoja, kad pasiūlymą priėmė be dvejonių. „Scena man nėra narkotikas. Nėra tokio jausmo - o, man būtinai ten reikia. Bet buvo smagu, kai Andrius paskambino. Mes ir po „Foje“ gerai sutarėme, man visada buvo įdomu, ką jis daro.

Kai susėdome repetuoti, buvo labai keista. Atrodo, tiek metų tos dainos negrotos, o rankos pačios darė tai, ką reikia.

Mūsų santykiai niekuo nepasikeitė. Viduje esame tie patys bičai, kaip prieš 15 metų. Atvirai kalbant man smagiausia tai, kad vėl susėdome sena „chebra“ ir kažką darome kartu. Aš nekalbu apie tai, ką grojame, kaip apie aukštą materiją“, - nusijuokė Algis.

Ar per visą šį laiką jis rado atsakymą į klausimą, kodėl „Foje“ tiek daug žmonių yra tokia ypatinga grupė? „Ne, šito aš nesuprantu. Bet galbūt žmonės klausosi Andriaus dainų ir save tapatina su lyriniu herojumi“.

Vos paskelbęs koncertus, Andrius įspėjo, kad „Foje“ atsikūrimo tikėtis neverta - grupė nekurs naujų dainų ir po šių pasirodymų neketina daugiau kilti į sceną.

„Taip, planų nėra. Ir tokio tikslo nėra. Bet gal kas išsirutulios, kas čia žino. Aš niekada nesakau niekada. Tarp mūsų nėra nieko tokio blogo įvykę, dėl ko tai būtų neįmanoma. Mums kartu labai „faina“, - prasitarė Algis.

Iki koncertų išsigydys traumą

D. Burokas į repeticiją atėjo parišta ranka. Prieš kelias dienas muzikantas nukrito nuo dviračio, susilaužė šonkaulį ir raktikaulį. Tačiau gydytojai užtikrino, kad iki koncertų jis spės pasveikti ir galės groti.

„Buvo labai netikėta, kai Andrius papasakojo savo sumanymą. Bet aš tiek daug laiko negrojęs, buvo baisu, ar sugebėsiu. Pirštai atpranta, reikia vėl mokytis. Kasdien namie repetavau, dabar jau visai neblogai išeina“, - šypsojosi Darius.

Iširus „Foje“, prieš keliolika metų jis apsilankė soliniame Andriaus koncerte, bet nuo to laiko dainininko karjeros atidžiai nesekė - nutolo nuo muzikos, pasinėrė į finansininko darbą. Tačiau prireikė tik poros susitikimų, kad sugrįžtų prieš 15 metų grupėje buvęs bendrumo jausmas.

„Kai iširo grupė, jaučiau muzikos, repeticijų stygių. Bet vėliau pagalvojau - ačiū Dievui, laiku baigėme, pačiame jėgų žydėjime, nenusigrojome į senatvę.

Dabar bus keli koncertai, ir to užteks. Gero po truputį. Ar „Foje“ galėtų atgimti ilgam? Ne, tai būtų nelogiška. Andrius turi savo grupę, groja su ja ir „Foje“ dainas, jam puikiai sekasi. Nežinau, ar sugrįžusi „Foje“ sugebėtų sukurti tai, kas aktualu ir klausoma dabar“, - pripažino Darius.

Klausiamas apie „Foje“ populiarumo priežastis, jis kuklinasi ir visus laurus yra linkęs priskirti Andriui.

„Jo žodžiai, mintys, tai ką norėta pasakyti - viskas dėl to. Muzikoje nebuvo nieko sudėtingo. Andrius „Foje“ dainose tiesiog nuoširdžiai pasakojo problemas, su kuriomis susiduria kiekvienas“, - susimąstė muzikantas.

Jaučiasi lyg klasiokų susitikime

A. Lukošius išliko grupės nenuorama, nuolat tramdomas kitų „Foje“ narių.

„Jam vis atrodo, kad reikia kuo daugiau natų pagroti, o mes jam sakome atvirkščiai“, - juokėsi A. Kriščiūnas.

„Jie kartais mane siutina, bet aš jau pripratęs“, - atsikirto Arnoldas.

Su Andriumi ir po „Foje“ išsiskirstymo grojantis muzikantas prisipažino, kad šiandien jaučiasi kaip laiko mašinoje.

„Tai labai keista. Tos dainos, kurias kadaise grodavome kartu, dabar labai gerai skamba. Yra tokių dainų, kurių nepavykdavo pagroti su jokiais kitais muzikantais.

Net tie juokeliai yra smagūs. Taip jau būna - susitinki su klasioku, kuris prieš 30 metų trankė tau per nosį, bet vis tiek smagu.

Tai - ne grupės atsikūrimas, o draugiškas susibėgimas. Visko tarp mūsų buvo. Buvo ir nuoskaudų kadaise, grupės šiaip sau nesiskirsto. Aš, pavyzdžiui, buvau prieš „Foje“ išsiskirstymą, bet dabar manau, kad tai buvo geras sprendimas.

Visa tai jau pamiršta. Kai vėl susitikome, nebuvo poreikio aiškintis, kas ką kadaise pasakė, kažkam kažko atsiprašinėti. Dabar tarp mūsų viskas gerai“, - sakė A. Lukošius.

Jo akimis, jubiliejaus koncertai - puiki proga parašyti dar kelis gražius sakinius „Foje“ istorijoje, tačiau be žvilgsnių į ateitį.

„Nėra tikslo iš šito daryti ilgalaikio atsikūrimo, kaip kokia „Hiperbolė“ darė. Žia apskritai įdomu bus - toks lyg ir „Foje“, lyg ir ne „Foje“ koncertas. Bet žinau, kad mums bus smagu“, - sakė Arnoldas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.