Lietuvio M. Levickio vardas - britų žiniasklaidos lūpose

Martyno Levickio vardas Didžiojoje Britanijoje pastarosiomis dienomis skamba garsiai – didelį straipsnį akordeonininkui iš Lietuvos savaitgalį skyrė dienraštis „The Daily Telegraph”, o pirmadienį muzikantas viešėjo BBC televizijos ryto laidoje.

Šioje šalyje nuolat susiduriu su nepatikliu požiūriu į šį instrumentą, jis čia labai nemadingas”, – neslėpė Didžiojoje Britanijoje albumą išleidęs akordeonininkas M. Levickis.<br>V. Balkūnas
Šioje šalyje nuolat susiduriu su nepatikliu požiūriu į šį instrumentą, jis čia labai nemadingas”, – neslėpė Didžiojoje Britanijoje albumą išleidęs akordeonininkas M. Levickis.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jul 3, 2013, 3:17 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:35 PM

„Norėčiau savaitę pailsėti Portugalijoje, nes esu apsėstas tos šalies. Bet bent jau iki Naujųjų metų nebus laiko”, – atsiduso M.Levickis.

Jo dienotvarkė dabar užpildyta nuo ryto iki vakaro. Londone gyvenančio lietuvio albumą  „Martynas” pirmadienį išleido garsi leidykla „Decca Classics”.

Jos vėliava lemia, kad muzikantu susidomėjo britų žurnalistai, rudenį diskas bus išleistas ne tik Europoje, be to, Martyno akordeonas skambės prestižinėje Londono salėje.

Prodiuserį džiugina straipsnis

„Ar žinai, ką reiškia bent maža žinutė šiame dienraštyje? O tu gavai kone visą puslapį”, – penktadienį Martyną sveikino prodiuseris Ricas Blaskey.

Pramogų verslo veteraną, dirbusį su Whitney Houston, britų atlikėja Katherine Jenkins, o šiuo metu prižiūrintį garsaus smuikininko Davido Garretto karjerą, pradžiugino lietuviui tekęs dėmesys.

„Aš pats neįsivaizdavau, kad apie mane tiek daug parašys. Matyt, žurnalistams mano istorija yra įdomi, bet dar svarbesnis turbūt yra leidyklos ir Rico autoritetas”, – kuklinosi Martynas.

Išsamiai lietuvio biografiją nušvietęs žurnalistas straipsnį pradeda sakiniu: „Jei nori išpopuliarėti kaip akordeonininkas, Didžioji Britanija – blogiausia vieta tai daryti.”

„Tai mano mintis ir visiška tiesa. Šioje šalyje nuolat susiduriu su nepatikliu požiūriu į šį instrumentą, jis čia labai nemadingas. Kone kiekvienas pokalbis su koncertų įgarsintojais baigiasi konfliktu. Jie paniekinamai žiūri – na, atsinešei tą tampymo dėžę, ką čia su ja pagrosi. Bet kai žmonės pamato, išgirsta, jų požiūris pasikeičia. Būtent tai man teikia didžiausią pasitenkinimą”, – sakė Martynas.

Įtikino įrašas internete

„The Daily Telegraph” nupasakoja akimirką, kai talentingo akordeonininko pusantrų metų ieškojęs R. Blaskey suvokė, jog būtinai turi dirbti su Martynu.

Apsispręsti prodiuseriui padėjo „YouTube” pamatyta ištrauka iš TV šou „Lietuvos talentai”, kurį laimėjo M. Levickis. Muzikantas tame epizode grojo Stevie Wonderio melodiją, o tada pakilo virš scenos, pritvirtintas lynais.

„Turime! Jis tai, ko mums reikia”, – anot dienraščio, riktelėjo R. Blaskey.

Tokie triukai ir naujas požiūris į akordeoną – viena priežasčių, dėl kurių domimasi M. Levickiu, ir muzikantui tai visai netrukdo.

„Mano albumas gali pretenduoti į britų klasikinės muzikos dešimtukus. Įrašų parduotuvėse jis bus klasikos skyriuje. Pats albumas nėra toks jau klasikinis, bet didžioji dalis jame skambančios muzikos yra susijusi su klasikos tradicijomis, tik pateikta šiuolaikiškiau, prieinamiau”, – teigė M. Levickis.

Pats savo disko britų parduotuvėse Martynas dar nematė – šią savaitę neturėjo laiko jose lankytis. Bet viena draugė parnešė smagią žinią – albumas išstatytas didelio prekybos centrų tinklo „Sainsbury’s” lentynose, gerai matomoje vietoje.

Pagrojo Lady Gagos dainą

Dėl Martyno pasirodymo BBC laidoje „The Breakfast Show” jo prodiuseriai tarėsi kelis mėnesius.

„Ten patekti nelengva. Pokalbis eteryje nebuvo labai ilgas ar informatyvus, bet svarbiausia, kad apie mane ir albumą sužinojo daug žiūrovų”, – kalbėjo M. Levickis.

Laidos vedėjai parodė jo pasirodymo įrašą, pakalbino, paprašė pagroti Lady Gagos dainą „Telephone”.

„Visus, kuriuos ten sutinku, tas mano atliekamas dainos variantas „veža”.

Laidos vedėjas Charlie Staytas dar paprašė leisti pabandyti pagroti akordeonu.

Lyg ir nieko išskirtinio, tačiau vis tiek gerai ten pasirodyti”, – kalbėjo M. Levickis.

Albumo pristatymo dieną muzikantas baigė koncertu Londone, kuriuo paminėjo ir Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai pradžią.

Nors M. Levickio karjeros žingsniai jau dabar atrodo įspūdingi, jis neskuba džiūgauti.

„Aplinkiniai vis sako, kad turėčiau jausti euforiją. Bet nejaučiu. Tiesiog toks esu žmogus – visą laiką žiūriu į priekį ir galvoju, ką dar turėčiau nuveikti”, – prisipažino muzikantas.

Sulaukė viliojančio kvietimo

Lietuvoje M. Levickio grojimą bus galima išgirsti rugpjūtį, kai jis pasirodys Kristupo vasaros festivalyje.

Bus ir dar keli pasirodymai Lietuvoje, bet kol kas daugiau reikalų planuojama užsienyje. Rugpjūtį arba rugsėjį M. Levickio albumas bus išleistas Vokietijoje. Tada – Pietų Korėjoje, Japonijoje ir Kinijoje, o kitų metų pradžioje – JAV.

Itin džiugi jo neseniai išgirsta naujiena – rugsėjį teks žengti į bene prestižiškiausios Londono salės „Royal Albert Hall” sceną. Čia Martynas pasirodys koncerte, kurį rengia radijo stotis „Classic FM”.

„Jie patys pasirinko ir pakvietė groti kelis atlikėjus. Vienas jų esu aš”, – pasidžiaugė lietuvis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.