„Tamsta muzika“ startas: lietus, karštas Shaggy regis ir juokeliai apie „žolę“

Penktadienio vakarą Trakuose su publika pirmą kartą pasisveikino festivalis „Tamsta muzika“. Iki šiol Varėnoje rengto festivalio persikraustymą į Trakus pažymėjo kelių garsių Lietuvos muzikos atlikėjų ir Jamaikos regio žvaigždės Shaggy koncertai, lietus ir linksmybės tiek Trakų istorijos muziejaus teritorijoje, tiek kempinge – kai kurie žiūrovai nusprendė pirmąjį vakarą skirti pramogoms būtent jame.

Energingas Shaggy pasirodymas nepaliko abejingų.<br>D. Umbrasas
Energingas Shaggy pasirodymas nepaliko abejingų.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2013-07-12 23:45, atnaujinta 2018-03-03 02:20

Festivalio perkėlimą iš Varėnos į Trakus jo rengėjai vadina eksperimentu – gali būti, kad kitais metais jie surengs festivalius abiejuose miestuose.

Penktadienio pavakarę į Trakus plūstanti jauna publika porą valandų skyrė pažinčiai su nauja šio festivalio aplinka. Pavyzdžiui, jau tradicija tapęs festivalio turgelis šįkart įsikūrė pagrindinės renginio zonos prieigose – jame apsilankyti, kaip ir pamatyti vieną festivalio scenų, galima ir nepirkus bilieto į renginį.

Pagrindinė festivalio zona – ypač jauki. Ežero pusiasalyje, piliakalnio papėdėje pastatytos dvi pagrindinės scenos – Meilės ir Stebuklų. Apėjus piliakalnį, pasitinka gatvės muzikos ritmai ir maisto kvapas – čia įsikūrė kavinės, restoranėliai ir šokių scena, kurioje netrūksta šėlstančio jaunimo. Pusiasalio medžiuose įkelti šviestuvai, ant piliakalnio įrengta speciali apšviesta erdvė, kurią renginio vedėjas juokaudamas vadino kosminiu laivu.

Festivalio startą paskelbė grupė „Poliarizuoti stiklai“, kuriai sekmadienį bus patikėta ir uždaryti šį „Tamsta muzika“ sezoną. Juos pakeitusi grupė „Skylė“ su Aiste Smilgevičiūte panardino klausytojus į jaukų svaigulį – nesutrukdė ir visą penktadienį Trakus gausiai plovęs lietus.

„Blogo oro truputį bijojome. Bet viskas yra gerai. Žiūrovų bus pakankamai, žmonės jau įvertino šį festivalį“, - sakė vienas jo sumanytojų, muzikos instrumentų salono „Tamsta“ įkūrėjas Arvydas Skernevičius.

Vienas „Tamsta muzika“ principų – kasmečiai geriausių Lietuvos muzikantų pasirodymai. Kitas – kontrastai ir eklektika. Po „Skylės“ į sceną žengė repo duetas „Dee & Kamy” - ką tik patriotinių dainų klausiusi publika taip pat džiugiai priėmė ir jų hiphopą.

„Man ši vieta tikrai neatrodo blogesnė nei Varėna. Prie visko publikai reikia priprasti, bet visus paraginčiau kuo greičiau važiuoti čia“, - sakė grupės „Saulės kliošas“ lyderis Laurynas Šarkinas.

Nors festivalyje apsilankyti ketina apie penkis tūkstančius žiūrovus, dauguma jų rinktis į renginio vietą pradėjo tik temstant. Britų roko grupė „Cortes“, kurioje groja ir Londone gyvenantis lietuvis būgnininkas Marijus Aleksa, nesulaukė itin gausaus publikos būrio, tačiau susirinkę ją priėmė šiltai.

Dar daugiau palaikymo sulaukė elektroninės muzikos duetas „Golden Parazyth“. „Šį savaitgalį Lietuvoje – daug renginių, net keista, kad visiems jiems pakanka publikos. Mes šiame festivalyje grojame pirmą kartą, lyg tyčia ir jis pirmą sykį vyksta naujoje vietoje. Kol kas įspūdžiai – labai geri“, - sakė specialią, energingesnę programą renginiui paruošusios grupės vokalistas Giedrius Širka.

Pirmojo „Tamsta muzika“ vakaro „desertas“ - grupės „KeyMono“ ir Jamaikos regio žvaigždės Shaggy koncertai.

Ne vieną apdovanojimą užsienyje jau laimėjusi grupė "KeyMono" su dainininke Daiva Starinskaite priešakyje vis gausėjančiai "Tamsta muzika" miniai padovanojo ne tik žinomus savo hitus (tokius kaip "Bubbble In Trouble"), bet ir porą dainų iš dar tik ruošiamo būsimojo trečio albumo.

"Gyvename tarp Vilniaus ir Londono, todėl gal ne viskas einasi taip greitai, kaip norėtume. Bet judame į priekį, koncertuojame ne tik Lietuvoje, o būti "Tamsta muzika" scenoje mums visada smagu", - sakė D. Starinskaitė.

Pagrindinės plojimų atsargos vis dėlto buvo taupomos Shaggy - prieš du dešimtmečius hitu "Oh Carolina" išgarsėjusiam buvusiam kariškiui, vis dar suburiančiam dideles minias muzikos festivaliuose visame pasaulyje.  

Pastarasis atlikėjas į Trakus atvyko ketvirtadienio vakarą ir spėjo pasižvalgyti po miestelį, kuris jam pasirodė labai gražus.

Vidurnaktį į sceną žengęs dainininkas Lietuvos pavadinimą per porą pasirodymo valandų pakartojo gal šimtą kartų.

"Nieko neprikiši. Skambesys - kokybiškas, muzikantai - tokie, kokie tiktų ir Beyonce", - stebėjosi L. Šarkinas.

Su aštuonių muzikantų ir pritariančiųjų dainininkų komanda pasirodęs Shaggy greitai žiūrovams davė kone viską, ko jie norėjo - per pirmąjį pusvalandį nuskambėjo visi didžiausi jo hitai, nuo "Oh Carolina" iki "Boombastic", "Angel", "In The Summertime", "It Wasn't Me". Pastaruosius tris viso pasaulio "topus" drebinusius kūrinius Shaggy Trakuose atliko su dainininku, kurio balsas skamba ir jų įrašuose - kartu su juo po pasaulį keliaujančiu Rayvonu.

"Ar jūs nenorit namo? Ar aš galiu eiti namo?" - kone iki antros valandos ryto lietuvius erzinęs Shaggy parodė esantis tikras šoumenas: keliolika kartų nesunkiai privertė visus iškelti rankas į viršų, rėkauti ir darniai mojuoti į ritmą. Niekam netrukdė ir net kelis sykius per jo pasirodymą smarkiai prapliupęs lietus - karšti regio ritmai ir Shaggy kvailiojimas visus išjudino taip, kad šlapi plaukai ir drabužiai niekam neberūpėjo.

Koncertui artėjant į pabaigą, Shaggy ištraukė dar vieną kozirį - rugsėjį pasirodysiančio naujo albumo, kurį prodiusavo Jamaikos regio legendų duetas "Sly & Robbie", dainų. Tačiau liko kiek nusivylęs - publikos reakcija rodė, kad jų vardai niekam nieko nesako.

Daug linksmiau žiūrovai reagavo į vis bertus komplimentus Lietuvai ir juokelius apie tai, dėl ko verta aplankyti Jamaiką: "Ne dėl moterų, nes jos gražios ir čia. Ne dėl "žolės", nes jamaikietiškos "žolės" nesunkiai galima gauti ir čia".

Pašlovinęs greičiausią pasaulio vyrą, Jamaikos bėgiką Usainą Boltą, Shaggy atsisveikino.  Po vidurnakčio linksmybės tęsėsi šokių muzikos scenoje kempinge „Slėnis“ - čia prie pulto stojo žinomų Lietuvos diskžokėjų komanda.

Šeštadienį „Tamsta muzika“ į Trakus vėl kvies pasiklausyti geriausių Lietuvos atlikėjų – koncertuos „Liūdni slibinai“, „Bix“, Jurga Šeduikytė, Sauliaus Prūsaičio projektas „Face White“ ir daugybė kitų. Vakarą vainikuos populiari atlikėja iš Belgijos Selah Sue.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.