10 įdomių faktų apie gimtadienį švenčiantį „Depeche Mode“ muzikantą M. Gore'ą

Vingio parke nuo antradienio jau kyla scena, kurioje šeštadienį koncertą surengs populiarioji britų grupė „Depeche Mode“. Grupės gerbėjai ne tik skaičiuoja paskutines paras iki įspūdingo reginio Vilniuje, bet ir švenčia – šiandien 52-eji sukanka grupės gitaristui, klavišininkui, dainininkui ir pagrindiniam dainų autoriui Martinui Gore'ui. Šią šventę mini „Depeche Mode“ neabejingi melomanai visame pasaulyje – Lietuvos „depešistai“ ją juokais praminė „Gorinėmis“. Ta proga – dešimt faktų, kuriuos apie Martiną verta sužinoti kiekvienam muzikos mėgėjui.

Spalvingą gyvenimo istoriją turintis 52-ejų M. Gore'as (kairėje) - grupės „Depeche Mode“ „smegenys“.<br>AP
Spalvingą gyvenimo istoriją turintis 52-ejų M. Gore'as (kairėje) - grupės „Depeche Mode“ „smegenys“.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 23, 2013, 2:22 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 7:41 PM

Jis – grupės „smegenys“. Būdamas dvylikos, Martinas sukūrė savo pirmąją dainą. Nuo 1981-ųjų, kai „Depeche Mode“ paliko kompozitorius Vince'as Clarke'as, Martino parašytos dainos dominuoja visuose grupės albumuose. Padėtis kiek pasikeitė 2005-aisiais, kai vokalistas Dave'as Gahanas iškėlė ultimatumą – arba jam irgi bus leista kurti „Depeche Mode“, arba jis pasitrauks iš grupės. Martinas nenoriai sutiko, tačiau palaipsniui įgijo pasitikėjimą Dave'o gabumais – naujausiame grupės albume „Delta Machine“ pirmą sykį atsirado daina, kurią jie parašė kartu. Beje, savo parašytas dainas Martinas taupo „Depeche Mode“ įrašams. Jis yra išleidęs du solinius albumus, tačiau juose skamba tik kitų atlikėjų dainų „koveriai“.

Jo šeimos istorija – sudėtinga. Užaugęs ir jau tapęs ryškia muzikos žvaigžde, Martinas iš savo motinos išgirdo, kad žmogus, kurį visą gyvenimą laikė savo tėvu, iš tiesų yra jo patėvis. Biologinis muzikanto tėvas – juodaodis kareivis iš JAV. „Tai – labai asmeniški dalykai, kurie šeimoje sukėlė traumų. Nenorėčiau apie tai daug pasakoti“, - yra sakęs muzikantas. Teigiama, kad dainininkas surado ir susipažino su savo biologiniu tėvu, tačiau toliau ryšių su juo nepalaikė.

Jis mėgsta rengtis neįprastai arba išvis nesirengti. Naujojo koncertų turo „Delta Machine“ pasirodymuose Martinas vilki gana paprastą kostiumą, ir tai yra kiek netikėta net ir kitiems grupės nariams. Nuo paukščio kepurės iki grandinių ir odinių sijonų - „depešų“ lyderis visada mėgo atrodyti keistai. Kita vertus, kartais jam drabužiai išvis neatrodo reikalingi. „Po koncertų mėgdavome kartu eiti į Berlyno pogrindinius klubus. Martinas mėgdavo būti nuogas. Sėdėdavo prie baro tik su skrybėle ant galvos. Tai buvo labai kieta. Jis norėjo, kad ir mes nusirengtume, bet niekas to nedarė“, - prieš ketvirtį amžiaus vykdavusius pasilinksminimus prisimena „Depeche Mode“ bičiulė, žinoma Vokietijos eksperimentinės muzikos atlikėja Gudrun Gut.

Jis nevalgo mėsos. Vegetaru Martinas tapo 1983-aisiais – kartu su tuomečiu „Depeche Mode“ klavišininku Alanu Wilderiu. „Pasirinkau šį kelią ir dėl moralinių priežasčių, ir todėl, kad noriu būti sveikesnis. Tiesa, tai šiek tiek dviprasmiška, nes aštuoniolikos nusipirkau pirmąją odinę striukę ir labai mėgstu vilkėti odinius drabužius“, - sako muzikantas. Martino poelgis paveikė ir grupės vokalistą D. Gahaną – šis vėliau taip pat įstojo į vegetarų gretas.

Vieną gražiausių dainų jis paskyrė savo vaikams. Kūrinys „Precious“ iš 2005-aisiais išleisto „Depeche Mode“ albumo „Playing The Angel“ yra apie subyrėjusią Martino santuoką ir traumą, kurią tai sukėlė jo trims vaikams. Atlikėjas dvylika metų gyveno su amerikiete apatinių drabužių dizainere Suzanne Boisvert. Pora susilaukė dukterų Vivos (gimė 1991-aisiais), Avos (gimė 1995-aisiais) ir sūnaus Calo Leono (gimė 2002-aisiais), tačiau 2004-ųjų pabaigoje nusprendė pasukti savais keliais. „Dieve, ką mes padarėme jums“, - tokie žodžiai yra dainoje „Precious“, kuri grupės koncertuose skamba ir šiais metais. Tai – vienas iš vos keleto atvejų, kai Martinas atskleidė savo sukurtos dainos prasmę.

Kaimynai nežino, kad jis – žvaigždė. Po skyrybų Martinas nusprendė likti gyventi JAV – kad galėtų būti arčiau savo vaikų. Santa Barbaros mieste Kalifornijoje gyvenantis muzikantas sako, kad čia jaučiasi puikiai – mat gali mėgautis ramybe, kurios netrikdo gerbėjai.

„Kartais didžėjauju bare, kuris priklauso mano bičiuliui. Kartais manęs klausosi keli šimtai, o kartais – tik tuzinas žmonių, iš kurių pusė žaidžia biliardą. Santa Barbaroje niekas į mane nekreipia dėmesio, man tai labai patinka. Čia gyvena kur kas garsesnių žmonių, jie irgi visiškai ramiai vaikšto gatvėmis. Tai būtų neįmanoma Vokietijoje – ten mus lydi „Michaelo Jacksono sindromas“. Kur benueitume, visi į mus spokso, tai vienintelė šalis, kurioje taip yra“, - sako M. Gore'as.

Vienas jo mėgstamiausių miestų – Berlynas. Martinas penkerius metus draugavo su mergina iš Vokietijos, o nuo 1984-ųjų dvejus metus gyveno Berlyne. „Dar vidurinėje mokykloje nusprendžiau mokytis vokiečių kalbos, tarsi nujausdamas ateitį. Dievinu Berlyno atmosferą ir vokiečių elektroninę muziką. Tiesa, dainuoti vokiškai man būtų sudėtinga“, - juokiasi muzikantas.

Jis nekenčia muzikinių realybės šou. Pernai Martinas pateko į pirmuosius britų spaudos puslapius, kai žurnalui „Music Week“ juokais pareiškė, kad „X Faktoriaus“ ir kitų populiarių TV šou kūrėją Simoną Cowellą reikėtų nušauti. Šis atsikirto, išvadindamas „Depeche Mode“ muzikantą „nenormaliu“. „Neįsižeidžiau, tai – komplimentas. Šiuolaikinės muzikos pagrindinė problema ir yra tai, jog dauguma į ją einančių žmonių pernelyg stengiasi būti normalūs ir paprasti“, - neatlyžo Martinas.

Jis tik prieš keletą metų ištrūko iš alkoholio gniaužtų. Kad Martinas - užkietėjęs girtuoklis, niekada nebuvo paslaptis „Depeche Mode“ gerbėjams. Prieš du dešimtmečius sukurtame muzikiniame filme „Devotional“ matyti vaizdų, iš kurių atrodo, kad scenoje jis vos pastovi ant kojų. Vėliau muzikantas prisipažino, kad tais laikais prieš koncertą išgerdavo du butelius vyno. „Muzika – turbūt vienintelis darbas, kuriame jauti paskatinimą gerti – matai visus kitus apsinešusius muzikantus, be to, tau nuolat kažkas siūlosi nupirkti išgerti“, - neslepia Martinas. „Kai jis ateidavo į studiją, žinodavome, kad geriausiu atveju turime kelias valandas – po to jis „išsijungs“, - 2005-ųjų albumo „Playing The Angel“ įrašus prisimena grupės nariai. Šį albumą pristatančių gastrolių metu Martinas apsisprendė susiimti ir atsikratyti žalingų įpročių – jau septynerius metus jis nevartoja jokių svaigalų.

Visi jo vaikai nori būti muzikantai. Pats Martinas, prieš pradėdamas karjerą „Depeche Mode“, dirbo kasininku banke, tačiau visi jo vaikai nori išbandyti save muzikos pasaulyje. „Šiais laikais tai – kur kas sunkiau. Mano sūnėnai kuria muziką, mano dukra kuria muziką. O aš nė nežinau, ką jiems patarti. Visi mano vaikai muzikuoja. Vyriausioji dukra groja gitara, pianinu, dainuoja, jaunesnė – groja gitara, o sūnus dainuoja“, - neseniai papasakojo Martinas.

Bilietai į Vilniuje liepos 27-ąją vyksiantį „Depeche Mode“ koncertą parduodami visose „Ticketpro“ kasose ir internetu – www.ticketpro.lt

„Depeche Mode“ hitas „Enjoy The Silence“ iš neseniai Ispanijoje vykusio koncerto:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.