„Depeche Mode“ koncerte Vilniuje laukiama 30 tūkst. žiūrovų

„Tai daugiau nei muzika”, – tai patvirtins tūkstančiai žmonių, kurie šeštadienį rinksis į Vingio parką. Britų grupė „Depeche Mode” kelia jausmus, kuriuos ne vienas gerbėjas nesivaržydamas prilygina religijai.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jul 26, 2013, 2:10 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:20 PM

2009-aisiais buvo sukurtas dokumentinis filmas „Plakatai nužengė nuo sienų” – jame buvo tyrinėjamas fanatiškas gerbėjų „Depeche Mode” atsidavimas šiai grupei.

Nuo Irano iki Rusijos ir Vakarų Europos – filmo kūrėjų išgirstos istorijos stulbino, džiugino, o kartais ir liūdino. Vienas benamis pasakojo, jog „Depeche Mode” jam svarbiau už maistą ir vandenį. Kita gerbėja guodėsi, kad taip ir negavo grupės narių autografo, nors jo ant asfalto laukė visą naktį.

Filmas, kaip vėliau prisipažino patys „depešai”, jiems nepatiko – muzikantams pasirodė, kad jų gerbėjai yra šaržuojami, rašo „Lietuvos rytas”.

Gerbėjų atsidavimas fanatiškas

Prieš 33 metus debiutavusios grupės įrašai parduoti daugiau nei 100 mln. egzempliorių tiražu, o prieš keletą metų surengtos gastrolės priviliojo per 2,5 mln. žiūrovų, bet tai – tik skaičiai.

„Depeche Mode” populiarumas matuojamas ne tik grupės uždirbtais pinigais, bet ir marškinėlius su grupės atvaizdu besigaminančių, „depešų” šukuosenas mėgdžiojančių, atmintinai kiekvieno grupės nario mėgstamiausius patiekalus išvardyti galinčių gerbėjų miniomis.

Lietuva nėra išimtis. Kai portalas lrytas.lt paskelbė konkursą, kurio prizas buvo galimybė rytoj susitikti su „Depeche Mode”, sulaukėme ir nuotraukų, kuriose lietuviai vaidino grupės narius, ir pasakojimų apie žiedus su grupės emblema, kurie niekada nenuimami nuo rankų, triženkles plokštelių kolekcijas ir dešimtis visame pasaulyje jau aplankytų koncertų.

„Negaliu paaiškinti, bet mūsų koncertai iš tiesų primena pamaldas. Neįmanoma prie to priprasti”, – „Lietuvos rytui” sakė pagrindinis „Depeche Mode” dainų kūrėjas Martinas Gore’as.

Atlaikė sunkius išbandymus

Grupės istorija kupina dramatiškų posūkių. Dainininkas Dave’as Gahanas buvo paniręs į narkotikus, bandė žudytis, perdozavęs kvaišalų patyrė klinikinę mirtį, kol galiausiai išsiropštė iš duobės.

Muštynės su narkotikų prekeiviais, sekso orgijos ir išgertuvės iki sąmonės netekimo, konfliktai, kurių neapsikentęs grupę paliko klavišininkas Alanas Wilderis, – kartais net nuostabu suprasti, kad ši grupė vis dar nesusprogo nuo ją drebinusių negerų emocijų.

Šiandien jie visiškai kitokie. 2001-aisiais Vingio parke grupės nariai vos nesusimušė scenoje. Kai pernai rudenį stebėjau jų spaudos konferenciją Paryžiuje, jie glėbesčiavosi, šypsojosi ir laidė juokelius. Trys sudėtingos asmenybės – D.Gahanas, M.Gore’as ir klavišininkas Andy Fletcheris – vėl išmoko būti geriausiais draugais, kaip ir karjeros pradžioje.

Tiesa, į koncertus iš oro uostų jie keliauja atskirais automobiliais, užkulisiuose irgi laiką leidžia atskirai.

Mėgdžiojo tūkstančiai

„Depeche Mode” įtaką popkultūrai sunku išmatuoti. Ir ne tik dėl dainų „Enjoy The Silence”, „Personal Jesus” ar „I Feel You”, kurias žino kiekvienas, bent šiek tiek besidomintis popmuzika.

Šiandien „Depeche Mode” kūryba vadinama elektroniniu bliuzu, tačiau per 30 metų grupė išbandė daug ką – nuo roko iki tamsių eksperimentinių garsų.

Kai „Depeche Mode” devintajame dešimtmetyje mūvėjo baltus džinsus ir dėvėjo odines baikerių striukes, jų pavyzdžiu pasekė milijonai gerbėjų. Taip pat ir Lietuvoje. Pažiūrėjus į kai kurias senas Andriaus Mamontovo nuotraukas beveik nekyla abejonių, iš kurios grupės plakatų nusižiūrėtas jo tų laikų įvaizdis.

Kai prieš septynerius metus grupė viešėjo Lietuvoje, jai buvo įteikta nuotrauka, kurioje įamžintas kadaise prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų išpieštas grafitis su „Depeche Mode” pavadinimu.

Sakoma, kad gerbėjai Rytų Europoje serga ypatinga pamišimo dėl „Depeche Mode” forma. Sovietų Sąjungoje šios grupės muzika buvo uždrausta, bet tapo „perestroikos” laikų garso takeliu.

Pavyzdžiui, 1985-aisiais grupė surengė koncertą Budapešte, 1988-aisiais aplankė daugiau socialistinės santvarkos šalių – tada, kai į jų sales Vakarų atlikėjai dar retokai kišdavo nosį.

„Visi stebėdavosi – ko mums ten reikia? Bet mes žinojome, kad ten turime gerbėjų. Tie pirmieji vizitai mums pridarė daug nuostolių, bet dabar raškome jų vaisius”, – sakė A.Fletcheris.

Žada energingą šou

Gegužę prasidėjusios gastrolės, kuriomis „Depeche Mode” pristato šį pavasarį išleistą tryliktąjį albumą „Delta Machine”, jau nuodugniai suplanuotos iki 2014-ųjų pavasario.

Kai Vienoje pavasarį teko stebėti grupės albumo pristatymo koncertą, pribloškė D.Gahano energija.

Daug sveikatos problemų turėjęs 51-erių dainininkas scenoje elgiasi taip, tarsi būtų perpus jaunesnis – strykčioja lyg ant spyruoklių, per valandą, regis, kelis šimtus kartų pereina visą sceną ir, atrodo, nuoširdžiai mėgaujasi kiekviena minute.

„Kai prasideda koncertas, pasijuntu kitame pasaulyje. Kiti grupės muzikantai sako, kad turėčiau save labiau taupyti, bet man tiesiog tai nepavyksta”, – juokėsi dainininkas.

Publikos laukia ne tik daugiau nei dvi valandos muzikos, bet ir vaizdo projekcijų šou, sukurtas ilgamečio grupės bendražygio, garsaus olandų režisieriaus ir fotografo Antono Corbijno.

Kritikų atsiliepimuose dažnai skamba žodis „mišios” – akivaizdu, kad fanatiškas gerbėjų dėmesys nemažėja. Apie tai galima spręsti ir iš prekybos bilietais į koncertą Lietuvoje. Bilietai, skirti stebėti koncertą dviejose arčiausiai scenos esančiose zonose, buvo išgraibstyti.

Žiūrovų – apie 30 tūkstančių

„Depeche Mode” Lietuvoje viešėjo jau du sykius – 2001 ir 2006 metais. Prieš ketverius metus grupė turėjo surengti koncertą „Žalgirio” stadione, tačiau jis buvo atšauktas D.Gahanui diagnozavus šlapimo pūslės auglį.

Kad grupė laukiama, liudija bilietų pirkimo statistika. Rengėjų teigimu, šeštadienį Vingio parke tikimasi sulaukti apie 30 tūkstančių žiūrovų. Tiek publikos jau seniai nebuvo surinkęs nė vienas užsienio atlikėjas.

„Į Vingio parką bus galima patekti pro tris įėjimus – kadangi žiūrovų skaičius didelis, raginame į koncertą atvykti anksčiau, kad būtų išvengta ilgų eilių. Taip pat iš anksto pamąstyti, kur pastatyti automobilį”, – sakė koncertą rengiančios agentūros „Live Nation Lithuania” atstovas Deividas Afarjancas.

Vartai į Vingio parką bus atverti 17 val. Žiūrovai pirmiausia išgirs latvių dueto „Instrumenti”, tada – vokiečių elektroninės muzikos atlikėjų „Diamond Version” pasirodymą. „Depeche Mode” į sceną žengs 21 valandą.

„Depeche Mode” koncertas. Liepos 27 d. 18 val. Vilnius, Vingio parkas.

Rūpesčiai – ir dėl vištų kiaušinių

Į Lietuvą „Depeche Mode” atvyks privačiu lėktuvu. Grupę lydi per 90 žmonių – nuo virėjų iki garso, apšvietimo režisierių, grimuotojų, vadybininkų ir scenos technikų.

Scenos, įgarsinimo ir apšvietimo techniką į Lietuvą atgabeno 17 vilkikų. Nuo antradienio montuojama scena po koncerto bus išardyta per vieną parą. Šiems darbams naudojamas 80 tonų svorį galintis pakelti kranas.

Vingio parko užkulisių erdvė dėl „Depeche Mode” transformuota į 14 kambarių. Užkulisiuose pastatyta didelė palapinė, kurioje bus virtuvė. Maistą grupei ir visai komandai ruoš kartu keliaujantys virėjai. Virtuvei bus patiekta 100 kg ledukų – maisto produktams ir gėrimams šaldyti.

Organizatorių paprašyta nurodyti parduotuves, kuriose galima įsigyti ekologiškų maisto produktų. Ekologijai grupė skiria ypatingą dėmesį – visos atliekos užkulisiuose turi būti griežtai rūšiuojamos.

Dėl vieno reikalavimų punkto kilo nemažai rūpesčių. Pageidaujama, kad patiekalams ruošti būtų parūpinta daug laisvėje, o ne aptvaruose ar narvuose auginamų vištų kiaušinių.

„Dėl to teko susisiekti su kone visais Lietuvoje gyvenančiais ūkininkais. Paaiškėjo, kad šįmet vištos labai prastai deda kiaušinius – vietoj 20 deda vieną. Surinkti tiek, kiek reikia grupei ir jos komandai, – tikras galvos skausmas”, – sakė rengėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.