Albumo apžvalga. „Instrumenti“ „Procrastination“

Prieš porą mėnesių Latvijoje išleistas šios šalies dueto „Instrumenti“ antrasis albumas jau pasiekė ir Lietuvos parduotuves. Pats laikas – šeštadienio vakarą grupė pasirodė didžiausiai žiūrovų miniai Lietuvoje per savo istoriją, Vingio parke „apšildydama“ „Depeche Mode“ koncertą, o šį savaitgalį gros festivalyje „Galapagai“.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2013-08-01 20:23, atnaujinta 2018-03-02 10:57

Tie, kurie domisi, žino – originaliai mąstančių ir prie to dar ir labai neblogus balsus turinčių Reinio Sejano ir Janio Šipkevico duetas yra antroji latvių grupė po „Prata Vetra“, įnirtingai laužanti barjerus, kurie skiria Baltijos šalių artistus nuo didžiųjų pasaulio scenų. Daro tai ir Vakarų (pasirodymai dideliuose festivaliuose Anglijoje, Prancūzijoje, Austrijoje), ir Rytų (neseniai koncertavo pašėlusiai populiaraus Rusijos TV laidų vedėjo Ivano Urganto šou) kryptimis.

Jei reikėtų surasti vieną žodį šiam albumui apibūdinti, geriausiai tiktų „išradinga“. „Instrumenti“ netolygiomis proporcijomis maišo švelnumą (nuostabi elektroninė baladė „Heartcore“), energiją ir agresiją (rėksmingi „Don't Hold Onto Me“ ir „Leader“ priedainiai), taip pat - absurdą (daina „Lance“ paremta citatomis iš dviratininko Lance'o Armstrongo interviu - „aš bėgu, aš plaukiu, einu į sporto salę, mankštinuosi kasdien“).

Svajingos lyrikos čia vis dėlto yra daugiau nei ko kitko. „King Of The Wild Things“ priedainis išsprogsta didingomis elektroninių garsų kaskadomis (nelabai nutolusiomis nuo tų pačių „Depeche Mode“ skambesio), kurios gražiai susilieja su švelniais abiejų „instrumentų“ balsais. Ne mažiau didinga daina „Aeon River“ - elektroninių ir „gyvų“ instrumentų garsai čia susilieja į tokį svaigų paveikslą, kad norisi šią dainą tyrinėti po trupinėlį.

Kartais atrodo, kad „Instrumenti“ nori į savo kūrybą sukišti ir uždaryti visą pasaulio muziką – nuo aštuoniasdešimtųjų stiliaus disko iki choralų. Kartais jie primena smarkiai „supopsintus“ psichodelikos karius „Animal Collective“, kartais – prancūzus „Daft Punk“, o kartais – tiesiog naktį į auditoriją prasmukusio girto kompozicijos studento eksperimentus.

Ieškoti šiame albume vientisumo – neverta, bet keistuolių etiketę užsidirbę „Instrumenti“ ir nori būti eklektiški. Viena, kas liūdina – Lietuvoje mes tikrai neturime nė vienos grupės, kuri grotų tokią provokuojančią, visas jusles dirginančią muziką, ir dar surinktų penkiaženklį žiūrovų skaičių. Latvijoje naujus populiarumo rekordus kuria „Instrumenti“, o pas mus - „Sel“. Kažkuriame evoliucijos posūkyje kaimynai mus pralenkė.

Įvertinimas – 9 iš 10.

„Instrumenti“ klipas „Don't Hold Onto Me“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.