Lietus nesutrikdė „Satta Outside“ linksmybių - festivalininkai šėlo tris dienas

Lietuvos pakraštyje, prie pat Latvijos sienos, savaitgalį šurmuliuoja jau septintą kartą vykstantis alternatyviosios muzikos ir meno festivalis „Satta Outside“. Pamėgtas jaunimo, bet prieštaringai

Renginio akimirka.<br>G.Pilaičio nuotr.
Renginio akimirka.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Aug 11, 2013, 2:15 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:43 AM

Viena iš priežasčių, dėl kurios tūkstančius lankytojų sutraukiantis festivalis „Satta Outside“ šiemet buvo priverstas įsikurti Būtingės tyrlaukiuose, netoli Naftos terminalo, aiški – siekiama užtikrinti pajūrio gyventojų saugumą ir ramybę. Pernai Šventojoje sulaikius keliolika žiūrovų su marihuana, pasklido gandai, esą šis komercinis renginys tapęs masine lengvųjų narkotikų vartotojų susibūrimo vieta.

Festivalio organizatoriai tvirtina, jog taip nėra – kažkas tyčia iš musės daro dramblį. Pasak jų, negalima juodinti ir menkinti didelio populiarumo sulaukusio renginio tik dėl to, kad teritoriją užklydo keli „plūgai“ – narkomanai. Pajūrio gyventojų protestus „Satta Outside“ šeimininkai vertina atlaidžiai – esą vietiniai gyventojai patys save nubaudė – jie nesupranta, kad kiekvienas festivalio dalyvis, už bilietą sumokėjęs net 170 litų, Šventosios prekybininkams būtų palikęs dar bene šimtą litų už kitokias čia pajūryje teikiamas paslaugas.

Iš Būtingėje vykstančio festivalio dalyvių dar prašoma papildomo mokesčio už automobilių statymą laukuose prie Liepojos plento. Paskui iki festivalio vietos siauru ir duobėtu žvyrkeliu jiems reikia pėdinti apie tris kilometrus jūros link. Galima pasinaudoti penkiais „Satta Outside“ ženklais pažymėtais mikroautobusais. Tiesa, eismas vienpusis, jų mobiliaisiais telefonais reguliuoja savanoriai – dalyviai turi palaukti, kol pravažiuos viena automobilių vilkstinę. Didelių problemų nėra, bet už susisiekimą, aišku, irgi reikia mokėti papildomai.

Kai kurių dalyvių žiniomis, festivalyje iš anksto registruota apie 4 tūkst. dalyvių, tačiau šeštadienį jų tikrai tiek nebuvo. Kiek bilietų per festivalio diena parduota, „Satta Outside“ rengėjai dar nesuskaičiavo, jeigu ir suskaičiuos, tai kažin ar viešins duomenis apie uždirbtas pajamas, nes tai yra komercinė paslaptis. Skelbiama tik viena žinia – šis privačių asmenų organizuojamas festivalis yra pripažintas geriausiu praėjusių metų festivaliu Lietuvoje.

Kai kurie dalyviai ne itin patenkinti ir naująja festivalio vieta, ir tuo, kaip juos priima organizatoriai. Tik vakar prausyklose atsirado gėlo vandens – palapinėse nakvoję žmonės skubėjo apsiprausti, valėsi dantis, baimindamiesi, kad vanduo gali pradingti. Spartietiškai išauklėti jaunuoliai dėl to, regis, nė kiek nesijaudino – juk Baltija teliuskuoja pašonėje, gali bet kada nusiprausti, dar sveikiau, kai po maudynių kūną padengia druskos luobelis. Kai kurie dalyviai pliuškenasi garuojančiuose kubiluose, nors už tai irgi reikia papildomai mokėti.

Festivalio dalyvių ramybe rūpinasi ne tik privati saugos tarnyba – palei jūrų ir kopas budi Palangos policininkai. Kol kas jokių šiurpių incidentų nebuvo – net alternatyvios muzikos įkaitinti jaunuoliai nusiteikę draugiškai, tvyro maloni festivalinė atmosfera. Tiktai rengėjai piktinasi, kad pareigūnai be reikalo gainioja į laukus įvažiavusių išskirtinių festivalio svečių arba vietas šalia palapinių miestelio išsipirkusių automobilių savininkus. Autotransportą verčiau palikti prie plento. Šeštadienį iki vakaro krapnojo lietus, pievos pažliugo – kai kurie purve įklimpę automobiliai vos ne vos išvažiavo.

„Muzika gera, bet galėtų būti daugiau patogumą žmonėms“, - vienu balsu kartojo palapines laukuose išskleidę žiūrovai. Tą patį sakė ir savanoriai, padedantys organizatoriams tvarkytis už teisę nemokamai klausytis muzikos koncerto. Čia yra ir medicinos punktas, juo pasinaudojo keliolika apsibrozdinusių, nedideles traumas patyrusių žiūrovų. Pacientai pasigedo paprasčiausių medikamentų, tvarsliavos. Kai kurie dalyviai piktinosi, kad Būtingėje liko atskirti nuo viso pasaulio – nurodytoje vietoje negalėję pakrauti mobiliųjų telefonų baterijų. Ne visiems patiko, kad „Kalnapilio“ alaus, użkandžių, kokteilio „Satta žvėris“ galima gauti tik įsigijus specialius žetonus.

Net ir atvėsus orams, festivalio dalyviai lindo į jūrą. Paplūdimyje budintiems gelbėtojams daugiau darbo buvo penktadienį – įkaitę ne tik nuo saulės, bet ir nuo alkoholinių gėrimų festivalio dalyviai lyg pašėlę veržėsi į atvirą jūrą, lenktyniavo, kas nuplauks toliau. Gelbėtojams tokius drąsuolius teko tramdyti. Kol kas jokių skaudžių nelaimių jūroje neįvyko. Prie Liepojos plento budintys kelių policijos pareigūnai vakar nesulaikė nė vieno įkaušusio vairuotojo.

Festivalis sulaukė ir svečių iš užsienio dėmesio. Tarp jų nemažai vasarį į namus atvykusių emigrantų iš Didžiosios Britanijos, Airijos, Skandinavijos šalių. Vienas Kopenhagoje dirbantis jaunuolis skeptiškai vertino pareigūnų pastangas gaudyti, tuos kurie negali klausytis muzikos blaivia galva: „Nėra tokio festivalio, kuriame nesmilktų kanapės – užtraukus suktinę, pasidaro smagiau, pažvalėji, praskaidrėja protas“. Prie scenų ir palapinių kai kurie festivalio dalyviai traukė kaljanus, bet nuo jų ore sklido malonus džiovintų abrikosų, obuolių aromatas.

Tiesa, kiek anksčiau pareigūnai nutvėrė vilnietį Kostą, kuris į festivalį vežėsi 244 rausvas talbetes, kaip spėjama, galinčias kvaišinti. Jo bendraamžis į Būtingę gabenosi 11 paketėlių su augalinės kilmės medžiaga – tikriausiai tai buvo kanapėmis. Automobiliu „Ford“ į Šventąją atvykę Arnas irgi vežėsi „žolės“, o „Audi 80“ vairuotojas Rolandas kanapių turėjo ir savo kuprinėje, ir automobilyje.

Į „Satta Outside“ areną neleidžiama įsinešti alkoholinių gėrimų, jų galima įsigyti tik organizatorių nurodytose prekybos vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.