Grupė „Quorum“ baltarusių širdis pavergė daina apie jų šalį

Prieš savaitę vykusiame tarptautiniame projekte „Horoshow“ Baltarusijoje varžėsi stipriausi chorai iš Europos: Lenkijos, Prancūzijos,Ukrainos, Estijos, Rusijos, Serbijos, Baltarusijos ir Lietuvos. Šiais metais mūsų šalį konkurse atstovavo „Indigo“ choras, kurio generolas Vytautas Matuzas, o chorvedžiai - vyrų vokalinis ansamblis „Quorum“. Kokie keliai juos nuvedė į Baltarusiją?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-26 12:54, atnaujinta 2018-03-01 18:03

„Projekto organizatoriams mūsų choro kontaktus perdavė Aleksandras Ivanauskas - Fara, kurio vadovaujamas choras “Božolė” sėkmingai dalyvavo šiame projekte pernai. Mes nusiuntėm visų “Indigo” pasirodymų “Chorų karai” projekte įrašus ir po kurio laiko gavome atsakymą, kad esame labai laukiami Baltarusijoje.

Be to, projekto koordinatorė prasitarė, kad mus laiko vienais iš “Horoshow” favoritų“ – apie dalyvavimo tarptautiniame projekte Baltarusijoje užuomazgą pasakojo grupės „Quorum“ lyderis Vitalijus Neugasimovas.

Su šypsena vyrai prisimena pasirodymą Minske. Rugpjūčio 20 dieną vyko pirmasis šou pusfinalis, kuriame „Quorum“ atliko dainą „Baltarusija“. Taip, būtentą tą, kurią sukūrė žymi rusų kompozitorė A.Pachmutova, o padainavo puikus baltarusų vokalinis-instrumentinis ansamblis „Pesniary“. Jau nuo pat pirmų akordų salė nevaržė nei emocijų, nei jaudulio.

„Dainuodamas girdėjau gilų klausytojų kvėpavimą – jaučiau, kaip jie laukė priedainio, o jam kaskart pasigirdus, palydėdavo gausiais aplodismentais. Nuskambėjus paskutiniems akordams, apėmė nepaprastai stiprus jausmas, kuris, atrodo, peržengia bet kokias racionalumo ribas – galiu pasakyti, kad tai buvo euforija. Norėčiau sugrįšti į tą jausmą dar ne kartą“, - atviravo kitas grupės „Quorum“ narys Marius Turlajus.

Daina „Baltarusija“ klausytojams ypatingai jautri: joje pasakojama skaudi istorija, kurią teko išgyventi šiai šaliai. Grupei „Quorum“ jautriu dainos atlikimu pavyko klausytojus sugrąžinti į tą laikotarpį, kada kraštas tapo žiaurių įvykių liudininku: maždaug trečdalis Baltarusijos gyventojų žuvo II-ojo pasaulinio karo metais.

„Istorija tokia skausmingai jautri, kad jai negali būti abejingų. Taip ir nutiko. Apie Baltarusiją sukurta daug dainų, bet ši - pati populiariausia, viena gražiausių dainų. Džiaugiuosi, kad konkurse nei viena daina nebuvo sutikta kaip ši – to mes ir siekėme. Tai buvo dovana visai Baltarusijai“ – pasakoja Marius.

Galima sakyti, kad šią dainą naujam gyvenimui prikėlė „Quorum“ lyderis V.Neugasimovas, specialiai šiam konkursui sukūręs aranžuotę.

„Ši daina man labai svarbi. Visų pirma, ji nepaprastai graži. Kai pirmą kartą išgirdau ją atliekant „Pesniary“ solisto L.Bortkevičiaus – tai buvo 1976 metų televizijos koncerto įrašas - pajutau, kad laikas sustojo.

Po to dar daug kartų klausiau jos įvairių atlikimų, bet vis tiek pirmas įspūdis buvo pats stipriausias. Taip pat turiu savo asmeninius sentimentus Baltarusijai, nes iš ten kilo mano senelis ir močiutė. Pagalvojau, kad labai norėčiau ją atlikti, bet vis nebuvo tam tinkamos progos.

Ir visai netikėtai mus pakvietė iškart į du renginius, kuriuose ši daina puikiai tiko. Tai buvo vieno mūsų draugo ir rėmėjo jubiliejus, o vėliau - „Horoshow“. Tikėjau, kad atlikimas turėtų pavykti, tačiau, kai pamačiau, kad mums padainavus, konkurso komisijos narys, „Pesniary“ solistas V.Skorožonokas, pradėjo ploti atsistojęs, supratau, kad mūsų atlikimo pripažinimas pranoko visus mano lūkesčius“, - pasakoja Vitalijus.

„Quorum“ atliekama daina „Baltarusija“ - lrytas.lt skaitytojų dėmesiui:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.