Tris muzikos dienas Vilniuje vainikavo teatrališkoji „Antis“

Festivalyje „Vilnius Music Week“ sekmadienio vakarą grojami paskutiniai akordai – muzikantų pasirodymais klubuose tarptautinis renginys atsisveikina iki kitų metų. Muzika tris dienas pasidžiaugę vilniečiai miniomis traukė į Katedros aikštę – pasiklausyti didžiojo Sostinės dienų koncerto, kuriame naują programą „Baisiai džiugu!“ pristatė grupė „Antis“.

Šimtai jaunuolių galėjo mėgautis gyvai atliekama, kokybiška muzika Vilniaus centre.<br>D.Umbraso nuotr.
Šimtai jaunuolių galėjo mėgautis gyvai atliekama, kokybiška muzika Vilniaus centre.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Sep 8, 2013, 10:43 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:20 PM

Jauna grupė „Ba.“, jau sukėlusi didelį gerbėjų judesį socialiniuose tinkluose, „Eurovizijos“ atrankose prieš porą metų išgarsėjusi grupė „The Independent“, naują agresyvumo ir melancholijos derinį pristačiusi Jurga, Balkanų muzikos karštį į Lietuvą importuojanti grupė „Banda Dzeta“ - muzikos Gedimino prospekte ir jo prieigose sekmadienį buvo per akis.

Atskiros komplimentų porcijos nusipelnė grupė „Kurak“. Praėjusių metų pabaigoje debiutavęs prodiuserio Vyginto Kisevičiaus projektas įgijo pagreitį. Su vokalistais Marku Palubenka, Karoliu Ramoška (iš grupės „Proper Heat“), Egle Sirvydyte pasirodantys muzikantais pamažu iš pogrindžio dievukų virsta grupe, kuri gali sudominti kur kas platesnę auditoriją. Koncertas V.Kudirkos aikštės scenoje tai įrodė – nors „Kurak“ garsų piešiniai nėra lengviausiai „virškinami“, publika nesiskirstė ir atrodė suintriguota.

Lukiškių aikštės scenoje vakare dominavo kaimynai. Estijos prezidento Toomo Hendriko Ilveso pamėgta grupė „Tenfold Rabbit“ grojo melodingą „indie“ muziką, o po jų pasirodę latviai „Astro'n'Out“ sukėlė minčių, kad vakarietiškos muzikos fronte kitų Baltijos šalių atlikėjai yra nužingsniavę toliau nei lietuviai.

Mokytojų namų kiemelyje linksmais išsidirbinėjimais savo sugrįžimą į sceną skelbė grupė „Suicide Djs“, į programą buvo įrašyta ir svaiginančią muziką atliekanti „Empti“ vokalistė Giedrė Kilčiauskienė bei šįmet „Eurovizijos“ dugne likę, bet dėl to nė kiek ne prastesni latviai „PeR“.

Vis dėlto mažai kas galėjo prilygti roko senbuvių traukai – artėjant „Anties“ koncertui, Katedros aikštę užplūdo tūkstančiai žmonių.

Koncertą, kuris filmuojamas DVD leidiniui, pradėjo styginių kvartetas „Art Vio“. Publika uždainavo choru, kai atpažino ištraukas iš „Anties“ hitų - „Alyvos“, „Kažkas atsitiko“ ir kitų.

Patys „Anties“ muzikantai pasirinko rizikingą kelią – pirmasis žinomas senas kūrinys nuskambėjo, tik koncertui persiritus į antrąją pusę.

Naujoji grupės programa „Baisiai džiugu!“ - sukurta su “Skamp” nariu Viktoru Diawara ir pasižyminti „Ančiai“ kiek neįprastu, gerokai sunkesniu ir trankesniu skambesiu, kuriame galima nesunkiai surasti ir „Muse“, ir „Rammstein“ muzikos šešėlius.

„Buvo tokia akimirka, kai abejojome, ar „Ančiai“ tinka visas tas elektroninis minimalizmas. Bet Algirdas įtikino“, - prieš koncertą sakė grupės gitaristas Arūnas Blūšius.

Visą pirmąją koncerto dalį ir užėmė naujos dainos, kurias lydėjo specialios projekcijos dideliame ekrane – taip išbandyti publiką ir jai nepataikauti gali sau leisti retas atlikėjas.

Kita vertus, A.Kaušpėdas dėmesį sugeba išlaikyti ne tik muzika - „Anties“ lyderis raitė teatrališkas grimasas ir ne kartą keitė kostiumu. Pasirodęs su kailiniais, ant kurių raudonomis lemputėmis sužibo kryžius, vėliau jis persikūnijo į triko apsitempusią pamėklę, policininką, galiausiai pasirodė su ryškiu baltu fraku.

„Tai – šiokia tokia užuomina į „bomžiškumą“, Ryčio Cicino estetiką, nenoriu jo įžeisti, bet taip yra. Mes turime naują dainą „Bomžas“, o to mano minėto „bomžiškumo“ aplink mus labai daug, visose srityse“, - prieš koncertą komentavo A.Kaušpėdas.

Naujų dainų turinys parodė, kad „Antis“ neprarado savo ironijos – skambėjo ir raginimai „pavaryti ant visko matu“, ir įspėjimas apie „senolius, kurie balotiruojasi dar vienai kadencijai“.

Didieji „Anties“ hitai - „Zombiai“, „Kažkas atsitiko“, „Pokštas“ - palikti pačiai koncerto pabaigai. Žiūrovai sulaukė ir premjeros – pirmą kartą atlikto pasaulio lietuvių jaunimo himno „Mes – pasaulio Lietuva“.

„Anties“ muzikantai į sceną kilo geros nuotaikos – pasakojo apie susitikimą su „Vilnius Music Week“ viešėjusiu geru savo bičiuliu, garsiausiu Rusijos muzikos kritiku Artemijumi Troickiu.

Šis užsikrėtė idėja „Anties“ koncertą surengti Maskvoje – ten ši Lietuvos grupė nėra pamiršta nuo sovietinių laikų.

„Gal ir nuvyksime pagroti. O kodėl ne? Yra mintis apie kelių tų laikų roko grupių bendrą koncertą“, - sakė A.Kaušpėdas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.