„Eurovizijos“ balsų pirkimo skandale britai linksniuoja ir Lietuvą

Britų ir švedų žiniasklaida vėl prisiminė šį pavasarį Malmėje vykusį „Eurovizijos“ dainų konkursą. Britų dienraštis „Daily Mirror“ ir švedų dienraštis „Svenska Dagbladet“ skelbia apie esą paaiškėjusias naujas aplinkybes ir liudijimus apie nešvarų žaidimą „Eurovizijos“ užkulisiuose. „Daily Mirror“ straipsnyje linksniuojama ir istorija, susijusi su Lietuva.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 13, 2013, 3:34 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:50 AM

Straipsnis švedų dienraštyje vėl pakurstė įtarimus ir gandus, kad „Eurovizijoje“ vyksta užkulisiniai susitarimai, nulemiantys šalių balsavimo rezultatus.

Dienraštis cituoja vienos iš valstybių delegacijos atstovą, kuris nenorėjo būti įvardintas. Anot šio šaltinio, jis sulaukė net kelių šalių pasiūlymų apsikeisti aukštais įvertinimais balsavimo lentelėje.

Įvardyta viena iš tokį pasiūlymą pateikusių šalių – tai Makedonija. Šios šalies atstovai esą siūlė susitarti dėl balsavimo, iki konkurso pusfinalio likus savaitei.

Kitas pasiūlymas neva atėjo iš Azerbaidžano delegacijos nario ar narių. „Pirmiausia prisipažino, kad perka balsus. Tada pasiūlė tiek pinigų, kiek užtektų pragyventi metus, jei bus garantuoti aukšti komisijos balai iš mano šalies“, - šaltinį cituoja švedų dienraštis. Komisijos balai „Eurovizijoje“ nulemia pusę kiekvienos šalies balsavimo rezultatų.

Taip pat minimas teiginys, jog šaltinis žino dar mažiausiai tris valstybes, kurios dalyvauja tokiuose susitarimuose.

Alyvos į ugnį šliūkštelėjo britų dainininkė Bonnie Tyler, šįmet „Eurovizijoje“ užėmusi 19 vietą. Atlikėja pareiškė užkulisiuose savo ausimis girdėjusi pokalbį apie nupirktus balsus.

„Rusai po finalo skundėsi azerbaidžaniečių delegacijai. Jie klausė – kodėl nedavėte mums dešimties taškų, už kuriuos sumokėjome.

Atsiprašau? Sumokėjo? Ar tai konkursas?

Mes nelaimėjome 16 metų. Aš irgi nesitikėjau laimėti. Bet blogai, kai įsivelia politika.

Tai turi būti dainų konkursas, jo neturi lemti tai, kas yra tavo kaimynai“, - karščiavosi žinoma dainininkė. Apie tai rašo dienraštis „Daily Mirror“.

Jo straipsnyje prisimenama ir pagarsėjusi istorija iš Lietuvos – kai konkurso finalo dieną Vilniuje neva sukiojosi žmonės, siūlę lietuviams atlygį mainais į balsavimą už Azerbaidžaną.

„Eurovizijos“ prižiūrėtojas Sietse Bakkeris britų dienraščiui sakė, kad dėl visų šių įtarimų buvo pradėtas tyrimas.

„Azerbaidžano situaciją mes vis dar tiriame. Mūsų politika aiški. Pirmiausia turime ištirti istoriją. Jei rasime taisyklių pažeidimų, skirsime sankcijas, kad išvengtume tokių dalykų ateityje“, - sakė S.Bakkeris.

Lietuvos radijo ir televizijos delegacijos "Eurovizijoje" vadovas Audrius Giržadas portalui lrytas.lt sakė, kad kol kas nereikia skubėti vertinti gandų apie užkulisiuose vykstančius nešvarius procesus.

"Reikėtų palūkėti tyrimo rezultatų. Tada žiūrėsime. Kalbų apie kone visus didelius renginius, kuriuose yra varžomasi, būna visokių, bet jos dažnai ir lieka kalbomis. Čia reikalingi įrodymai. Nepagautas - ne vagis", - sakė A.Giržadas.

Parengė Ramūnas Zilnys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.