N.Čereškevičienė: „Ateina laikas, kai sena daina atgimsta“

„Tele bim bam“ kolektyvo generolė Neringa Čereškevičienė įsitikinusi, kad daugeliui senų ir visiems iki skausmo pažįstamų dainų ateina laikas, kai jos įgauna naują atspalvį ir tarsi atgimsta. Ruošdamasi „Tele bim bam“ ir Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro koncertinei turnė ir atrinkdama kūrinius, N.Čereškevičienė prisiminė vienos populiariausių „Tele bim bam“ kūrinių atgimimo istoriją.

„Tele bim bam“ kolektyvo vadovė N.Čereškevičienė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
„Tele bim bam“ kolektyvo vadovė N.Čereškevičienė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-13 13:55, atnaujinta 2018-02-22 05:56

„Labai gerai prisimenu mūsų senos geros dainos „Naktelės žiedai“ atgimimą. Šis kūrinys prašytas pagal poeto Sigito Gedos eiles. Prisimenu, dainavome jį per Maltiečių ordino labdaros koncertą Šv.Jonų bažnyčioje Vilniuje. Neseniai buvo miręs S.Geda. Ir tada, dar dainuodama kūrinį, supratau, jog ta daina suskambo visiškai kitaip, ji tarsi prisikėlė, atgijo. Viskas – muzika, žodžiai, atlikėjai – buvo tie patys, bet emociškai daina suskambėjo kitaip, įgavo kitokią prasmę ir vertę“, – prisimena N.Čereškevičienė.

"Naktelės žiedai“ sukurti pagal Nacionalinės premijos laureato S.Gedos eilėraštį „Vasaros naktį“, įtrauktą į eilėraščių rinkinį „Vasara su peliuku Miku“.

Rudeniui įpusėjus Lietuva išgirs kone dvi dešimtis naujai skambančių „Tele bim bam“ dainų, tarp kurių ne viena sukurta pagal S.Gedos eiles. Būtent šio poeto kūryba susijusi su pačia „Tele bim bam" kolektyvo ir jų laidos pradžių pradžia.

Pasak N.Čereškevičienės, kuriant senų kūrinių naujas aranžuotes buvo visko prisigalvota. „Pavyzdžiui, mūsų daina „Mamos suknelė“ prasideda kaip Johanno Strausso valsas. Tik po kurio laiko žiūrovui leidžiame suprasti ir atpažinti, jog tai yra „Mamos suknelė“. Leidžiame sau truputėlį pašmaikštauti ir, manau, tai labai gerai. Žiūrovas tokį pašmaikštavimą supranta, priima, jam tai patinka. Galiausiai ir jo puikiai pažįstama daina įgauna naują atspalvį. Sena ir nauja derinys – tobulas", – įsitikinusi „Tele bim bam“ vadovė.

„Savito prieskonio suteiks ir Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras. Tai bus gyvas kūrinių atlikimas, todėl kiekvienas koncertas bus kitoks, kiekvieną kartą ta pati muzika skambės kiek kitaip. Viskas priklauso nuo muzikantų sudėties, kiekvieno nuotaikos, dirigento“, – vardijo N.Čereškevičienė.

Didžiulę įtaką kūrinių skambesiui turi ir solistai. „Pirmiausia stengiuosi vaikams parinkti jiems tinkamą dainą. Be to, daina dažnai rašoma specialiai konkrečiam vaikui. Pavyzdžiui, mano 19-metis sūnus Justas, kuris dabar jau dviejų metrų ūgio, vis dar dainuoja savo „Musę“. Ir ta „Musė“ dabar skamba visai kitaip – juk ją dainuoja nebe kelių metų berniukas, o suaugęs bernas“, – sakė „Tele bim bam“ lyderė.

Ilgą muzikinį kelią nuėjusio ir pėdsaką kiekvieno širdyje palikusio kolektyvo geriausias dainas, atliekamas drauge su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru (LVSO), savo arenose galės išgirsti didžiųjų Lietuvos miestų gyventojai.

Lapkričio 18 d. „Tele bim bam“ ir LVSO koncertuos Kauno „Žalgirio“ arenoje, lapkričio 20 d. – Vilniaus „Siemens“ arenoje, lapkričio 22 d. – Klaipėdos „Švyturio“ arenoje, lapkričio 24 d. – Šiaulių arenoje, lapkričio 25 d. – Panevėžio „Cido“ arenoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.