Jautri 12-mečio iš Rusijos istorija: duris į didžiąją sceną berniukui atvėrė legendinis R.Loreti

Italų dainininkas Robertino Loreti buvo pasižadėjęs niekada neturėti mokinių. Bet 65 metų garsenybės nuostatas sudaužė berniukas iš Rusijos – jo globėju tapęs R.Loreti moksleivį atveš ir į Lietuvą, rašo „Lietuvos rytas".

12-metį F.Karamianą dainininkas R.Loreti pasirinko savo pirmuoju mokiniu.
12-metį F.Karamianą dainininkas R.Loreti pasirinko savo pirmuoju mokiniu.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2013-09-15 17:18, atnaujinta 2018-02-22 04:38

Tai istorija, garsiai skambanti jau ne tik Rusijoje. Kai pernai R.Loreti su blyškaus veido dvylikamečiu Feliksu Karamianu Osle sudainavo legendinę dainą „Jamaika”, tūkstančiai žiūrovų pakilo nuo kėdžių ir plojo stovėdami.

Kitą dieną po koncerto Robertino su Feliksu nuvyko į bažnyčią – Žemutiniame Naugarde gyvenantis berniukas buvo pakrikštytas. Krikšto tėvais tapo R.Loreti prodiuserė Eva Strong ir jos vyras.

Dar prieš keletą metų dainavimas F.Karamianui buvo tik pomėgis. Šiandien berniukas su R.Loreti keliauja po dideles Europos sales, festivalius ir vadinamas garsiojo vokalisto įpėdiniu.

Gruodžio 20–22 dienomis šį atradimą galės įvertinti lietuviai – Feliksas pasirodys koncertuose, kuriuos R.Loreti su Šv.Kristoforo orkestru surengs Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.

Dziudo iškeitė į dainavimą

Nedaug trūko, kad Rusijos armėnų šeimoje gimęs F.Karamianas vietoj scenos būtų pasirinkęs tatamį. Kai berniukas pradėjo lankyti mokyklą, tėvas pastebėjo jo polinkį į sportą ir užrašė sūnų į dziudo treniruotes.

Tačiau prieš ketverius metus nutiko šis tas netikėta. Feliksas nusprendė padaryti tėvui staigmeną – gimtadienio proga pasveikino telefonu padainuodamas vieną R.Loreti repertuaro dainų.

„Aš apsiverkiau. Tai, ką išgirdau ragelyje, pribloškė. Niekada anksčiau nebuvau atkreipęs dėmesio, kokią Dievo dovaną turi sūnus”, – prisimena berniuko tėvas Vartanas Karamianas.

Po kelių mėnesių sūnaus balso įrašą jis jau siuntė dešimčių muzikos festivalių ir TV šou rengėjams. Jie irgi negalėjo atsistebėti skardžiu Felikso balsu – pasipylė kvietimai koncertuoti.

2010-aisiais F.Karamianas tarptautiniame konkurse Italijoje užėmė antrąją vietą. Bet kur kas svarbesnis laimėjimas buvo tai, kad konkurso scenoje gabų vaiką pamatė R.Loreti.

Lemtingas susitikimas Kijeve

„Iki tol beviltiškai bandžiau iki jo prasimušti. Rašiau daugybę laiškų ir įtikinėjau, kad jam būtina išgirsti mano sūnų.

Tačiau iš R.Loreti vadybininkų sulaukdavau tokio pat atsakymo – jis negloboja jaunųjų talentų”, – sakė V.Karamianas.

Tėvas apstulbo, kai po pasirodymo Italijoje sulaukė R.Loreti laiško. Dainininkas norėjo su jo sūnumi pakalbėti skaipu.

„Jis paprašė Felikso padainuoti. Kai išgirdo, reagavo labai emocingai. Robertino iškart prisipažino – Felikso balse atpažino save vaikystėje”, – džiaugiasi mažojo dainininko tėvas.

Lemiamas susitikimas įvyko Kijeve. Ukrainos sostinėje koncertavęs italas paprašė atvykti Feliksą ir jo tėvą.

Po koncerto restorane berniukas parodė, ką moka.

Išgirdęs, kaip Feliksas dainuoja garsiausius jo repertuaro kūrinius, Robertino jį apkabino ir pažadėjo – nuo šiol rūpinsis berniuko karjera ir mokys jį vokalo. Tokių žodžių iš R.Loreti nėra girdėjęs joks kitas atlikėjas.

Pažadai tesimi – F.Karamianas nuolat keliauja į R.Loreti namus prabangiame Romos Kastel Romano rajone, kur dainininkas įsikūręs su žmona ir sūnumi. Robertino rengia jam meistriškumo pamokas.

„Jis mane moko dainuoti, o aš jį išmokiau žaisti domino. Žmonės sako, kad esu antrasis R.Loreti, tačiau aš noriu būti savimi. Bet jo pamokos yra neįkainojamos”, – sakė F.Karamianas.

Rengiasi didelėms gastrolėms

Prieš keletą dienų pasirodė pirmasis F.Karamiano vaizdo klipas. Jame berniukas atlieka giesmę „Ave Maria” vienoje Žemutinio Naugardo bažnyčių, o šie vaizdai suderinti su rugsėjo 11-osios tragedijos filmuota medžiaga.

Išleisti tokį klipą rugsėjo 11-ąją – R.Loreti idėja. Anot Felikso tėvo, katalikų bažnyčios dvasininkas, sužinojęs apie sumanymą, iškart leido joje filmuoti.

Šiuo metu ruošiamas ir antrasis Felikso klipas, ir didelės gastrolės, kuriose berniukas dainuos su R.Loreti.

Tai bus išties įspūdingos akimirkos. R.Loreti koncertų žiūrovai scenoje išvys berniuką, kuris yra tarytum prieš pusę amžiaus pasaulį savo balsu pakerėjusio mažojo italo Robertino atspindys.

Karjeros pradžia – kavinėse

Jaunojo F.Karamiano istorija panaši į Robertino. R.Loreti irgi išgarsėjo vaikystėje ir gal nebūtų pasiekęs karjeros aukštumų, jei ne įtakingas prodiuseris.

Romoje gimęs Robertino užaugo aštuonių vaikų šeimoje. Jo talentas buvo pastebėtas anksti – būdamas šešerių berniukas pradėjo dainuoti bažnyčios chore, po dvejų metų buvo pakviestas prisidėti prie Romos operos teatro choro.

Kai berniukas pradėjo lankyti penktą klasę, sunkiai susirgo jo tėvas. Norėdamas padėti šeimai, mažasis Robertino pradėjo dirbti kepėjo padėjėju – į kavines vežiojo duoną ir bandeles. Kavinių savininkus jis linksmindavo dainuodamas populiarias itališkas dainas.

1960-ųjų vasarą, kai Romoje vyko olimpinės žaidynės, vienoje miesto kavinių jo krištolo tyrumo balsą išgirdo garsus Neapolio aktorius Toto ir žinomas Danijos TV laidų režisierius bei prodiuseris Volmeris Soerensenas.

Išgirdęs, kaip Robertino dainuoja „O sole mio”, prodiuseris pajuto suradęs didžiausią talentą per visą savo karjerą. Jau pirmasis Robertino pasirodymas televizijoje sukėlė sensaciją.

Vos per pirmuosius solinės karjeros metus nuostabaus balso berniukas išgarsėjo Europoje ir užatlantėje. Amerikiečiai jį akimirksniu praminė Auksiniu berniuku.

Dar didesnis populiarumas R.Loreti lydėjo tuometėje Sovietų Sąjungoje. Dainininko balsas greitai buvo pramintas kosminiu, nes jį labai pamėgo pirmasis kosmose pabuvęs žmogus Jurijus Gagarinas, o pirmoji į kosmosą skridusi moteris Valentina Tereškova panoro skrydžio metu klausytis būtent Robertino įrašų.

Praėjusią savaitę pristatytas pirmasis F.Karamiano klipas "Ave Maria":

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.