Albumo apžvalga. „Arcade Fire“ „Reflektor“

Daugeliui melomanų tai - labiausiai lauktų metų albumų. Kanadiečiai "Arcade Fire" jau ne vienus metus mėgaujasi vienos įdomiausiai mąstančių roko grupių reputacija. "Reflektor" - albumas, kuris grupę gali perkelti į dar aukštesnį lygmenį.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Nov 10, 2013, 6:11 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:36 AM

75 minutės muzikos, skulptoriaus Auguste'o Rodino darbas viršelyje, klipą filmuojantis režisierius Antonas Corbijnas, pritariančiojo vokalo partijas dainuojantis legendinis Davidas Bowie - pakankamai daug ženklų, kad šis albumas taps svarbiu įvykiu, buvo dar iki jo išleidimo.

Tiesa, "Arcade Fire" - ne iš tų, kurie du albumus iš eilės sukuria taip pat. Titulinė daina "Reflektor" ne vieną gerbėją privertė išsigąsti - "disco" ritmas, falcetu dainuojantis vokalistas Winas Butleris ir daugybė dėmesio jo žmonos Reginos Chassagne balsui buvo ne visai tai, ko laukta.

Bijota be reikalo. "Reflektor" - drąsiausių sprendimų kupinas ir geriausias "Arcade Fire" sukurtas albumas, ir to negirdėti gali tik kurčias. Kartu su prodiuseriu Jamesu Murphy (ekscentriku iš grupės "LCD Soundsystem") muzikantai sukūrė tokį keistą, skonį keičiantį ir įtraukiantį muzikos troškinį, kad persivalgyti jo tiesiog neįmanoma.

Pavyzdžiui, "Flashbulb Eyes" ir "Here Comes The Night" išduoda muzikantų meilę Jamaikos regio ritmui ir apskritai Centrinės Amerikos muzikai (nemažai albumo dainų buvo sukurtos Haityje), "Normal Person" skamba kaip "The Rolling Stones" parašyta daina - jei ta grupė vis dar sugebėtų kurti kažką įdomaus ir naujo. "Joan Of Arc" pratrūkstas pankišku pykčiu, "You Already Know" primena senuosius grupės ėjimus, kai "Arcade Fire" buvo lyginami su veteranais "Roxy Music".

Nuo elektroninių triukšmų iki saksofonų, nuo kompiuteriu kraipytų balsų iki nuogo gitarų skambesio - "Arcade Fire" turi tiek išmonės, kad pakaktų trims šimtams grupių. Šiuo požiūriu jie šiek tiek primena "Talking Heads" - dar vieną grupę, kuri ant savo kūrybos pjedestalo pastatė Jo Didenybę Eksperimentą.

Skirtumas tas, kad kai kurių "Talking Heads" kūrinių tiesiog neįmanoma klausytis, o "Arcade Fire" sugeba žaisti pagal savo planą ir dar į jį lengvai įtraukti kitus - ši muzika, nors ir sudėtinga, yra ir tokia kerinti, kad nepaleidžia visą valandą ir ketvirtį. Metų pabaigoje, kai bus skelbiami geriausių metų diskų dešimtukai, "Arcade Fire" juose tikrai bus. Ir galima lažintis, kad daug kur jie bus pirmi.

Įvertinimas - 10 iš 10.

"Arcade Fire" vaizdo klipas "Reflektor":

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.