Lrytas.lt premjera: naujame „Biplan“ klipe – meilės laiškas Vilniui iš paukščio skrydžio

Filmavo iš paukščio skrydžio

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Nov 16, 2013, 10:00 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:22 AM

Klipas – šioks toks paradoksas. Jame – gražūs Vilniaus vaizdai, nufilmuoti iš paukščio skrydžio, o daina „Amore“ skamba rusų ir ukrainiečių kalbomis.

Filmavo iš paukščio skrydžio

Vieną ankstyvą spalio rytą virš Rotušės aikštės sklandė keistas įtaisas, primenantis radijo bangomis valdomą žaislinį sraigtasparnį su aštuoniais propeleriais.

„Tas žaislas brangiai kainuoja. Oktokopteris – įtaisas, kuris užsienyje dažnai naudojamas filmuojant iš paukščio skrydžio, bet Lietuvoje vaizdo klipui jį turbūt panaudojome pirmieji“, – juokėsi „Biplan“ vokalistas Maksas Melmanas.

Aikštėje – išsiskiriančios ir savais keliais einančios poros epizodas, tada – kerintys sostinės senamiesčio vaizdai iš oro, o galiausiai – ant Šiuolaikinio meno centro stogo grojantys „biplanai“.

Jokio montažo ar vaizdų klijavimo. Toks yra naujasis „Biplan“ klipas, iliustruojantis rusišką ir ukrainietišką grupės hito „Amore“ versiją.

Ukrainietiškas kraujas

„Biplan“ jau ne vienus metus veržiasi į kitų Rytų Europos šalių rinką. Grupė ne kartą koncertavo Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje. Lankantis šių šalių klubuose, TV, radijo stotyse kilo mintis dainą „Amore“ atlikti ne tik lietuviškai.

„Beveik visos mūsų dainos turi rusiškus variantus, bet ukrainiečių kalba uždainavau pirmą kartą.

Mano senelis – iš Ukrainos. Dainos tekstą išvertė mūsų draugė - ukrainiečių poetė. Kai sudainavau, vietos gyventojai sakė nejaučiantys jokio lietuviško akcento. Matyt, ukrainietiškas kraujas vis dėlto pasireiškė“, – pasakojo Maksas.

Klipą, jau dabar žino „Biplan“, turėtų transliuoti Ukrainos ir Rusijos televizijos kanalai, kurie vis labiau domisi jų šalyse besilankančios Lietuvos grupės kūryba.

„Ten kitoks požiūris į klipus. Rusijoje ir Ukrainoje yra stiprūs MTV kanalai, vis dar transliuojantys daug muzikos. Yra ir kitų televizijų, kurios į mus palankiai žiūri. Klipas tikrai nebus vien internete.

Mes matome prasmę kurti klipus. Turbūt Lietuvoje nėra kitos grupės, kuri per pastaruosius porą metų jų būtų sukūrusi tiek daug“, – sakė Maksas.

Nusilenkė Vilniaus grožiui

Geros idėjos dažnai sklando ore. Prieš kurį laiką „Biplan“ skraidantį oktokopterį pamatė koncerte ir pamanė, kad būtų neblogai jį panaudoti filmuojant klipą.

Režisuoti klipą jie pasiūlė jaunam režisieriui, projekto „Vilnius Temperature“ idėjų vadui Sauliui Baradinskui, kuris šįmet filmavo kitą grupės klipą „O mes prie jūros“.

„Mums gera su juo dirbti. Įdomiausia, kad jis pasiklausė dainos ir atnešė tą pačią mintį - klipą reikia filmuoti iš paukščio skrydžio.

Pradėjome filmuoti šeštą valandą ryto, o baigėme devintą. Buvo smagu. Žmonės vos pro langus neiškrito žiūrėdami, ką mes čia darome.

Grojome ant Šiuolaikinio meno centro stogo. Tai ne pirmas kartas. Ukmergėje esame ant stogo koncertavę“, -- prisiminė dainininkas.

Parodyti Vilniaus grožį muzikantai norėjo nuo pat tos akimirkos, kai nusprendė filmuoti klipą Rusijos ir Ukrainos rinkai.

Rezultatas -- iš tiesų kiekvieno vilniečio širdį glostantis darbas. Vilniaus senamiesčio stogai šį miestą atskleidžia kaip jaukų ir romantišką. Kartais net atrodo, kad žiūri ne muzikinį grupės, o reklaminį miesto filmuką.

„Tai tarsi kuklus mūsų meilės laiškas Vilniui. Be šio miesto savęs neįsivaizduoju.

Mes juk pripratę prie Vilniaus pastatų, vaizdų, bet vis tiek mums jis atrodo gražus. O žmonėms iš kitos šalies jis gali atrodyti penkis kartus gražesnis.

Kadangi klipą rodysime užsienyje, tai ir paaiškinimas žiūrovams, iš kur mes esame, ir tam tikras Lietuvos sostinės pristatymas. Šis klipas – išskirtinis, tokio mes dar neturėjome“, – svarstė Maksas.

Po sukakties – nauji planai

Kūrinys „Amore“ puikiai priimamas koncertuose ir Lietuvoje, ir Rusijoje. Rusiškai žodis „Amore“ tariamas kaip „o jūra“, bet dainininkas tikina, kad tai – ne iš anksto apgalvotas sutapimas.

Naująją „Amore“ versiją ir daugelį kitų dainų „Biplan“ žada sugroti savo koncerte Vilniaus menų fabrike „Loftas“, kurį surengs lapkričio 29-ąją. Čia bus galima nusipirkti ir kompaktinę plokštelę, kurioje – dainos versija keliomis kalbomis.

„Tai simbolinis mūsų metų koncertas. Norisi padaryti ką nors įdomesnio, išskirtinio. Žinoma, nebus tiek scenos efektų, kaip Andriaus Mamontovo šou, bet pasistengsime, kad nebūtų nuobodu.

Galvojame apie tikruosius „Biplan“ gerbėjus, todėl ketiname pagroti ir nemažai dainų, kurios rečiau skamba koncertuose“, – sakė M.Melmanas.

Neseniai „Biplan“ paminėjo 18 metų sukaktį, tačiau mano, kad viskas - dar prieš akis.

„Grupė šiuo metu yra labai gyvybinga. Tai mane džiugina. Mes nesidairome atgal, norime daug visko nuveikti, o šis klipas -- dar vienas žingsnis“, – džiaugėsi dainininkas.

Ir iššūkis, ir garbė

Saulius Baradinskas, klipo režisierius:

„Nenoriu tvirtai teigti, kad Lietuvoje filmuojant klipus nėra naudotas oktokopteris. Bet vienu sykiu nufilmuoto šiuo prietaisu klipo, nemontuoto, tikrai nesu matęs.

Tai nebuvo lengva, teko daug repetuoti. Būtina gerai prisitaikyti. Šio įtaiso baterija veikia 5-6 minutes. Daug kartų repetavome, apgalvojome kiekvieną vaizdą, kaip kamera turi suktis, kur žiūrėti.

„Biplan“ norėjo parodyti Vilnių, nes klipas skirtas labiau užsienio žiūrovams. Tad tai identifikuoja „Biplan“ kaip grupę iš Lietuvos. Klipo idėja paprasta. Dvi siužeto linijos mieste. Viena – ant stogo grojantys „Biplan“, kita – dviejų žmonių išsiskyrimas. Žinoma, svarbiausia buvo parodyti miestą ir žaisti efektu.

Porą įkūnijo jauna aktorė Gabrielė Ladygaitė ir žinomas jaunas menininkas Jurgis Tarabilda.

Su „Biplan“ muzika augau, kadaise galėjau tik pasvajoti, kad vieną dieną dirbsiu su šia grupe. Tai ir iššūkis, ir paglostanti savimeilę patirtis. Klipas nėra sudėtingas ar pilnas efektų, bet jo nuotaika - graži.“

Rusišką dainos vaizdo klipą galite pamatyti čia, o ukrainietišką - čia. Lrytas.lt kviečia pamatyti abi naujojo grupės vaizdo klipo versijas - rusiškąją ir ukrainietiškąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.