Įžymiąją airių dainininkę Enyą šokiravo įžūlus lietuvių poelgis

„Aš visiškai atmetu šį renginį“, – tokią žinią savo gerbėjams Lietuvoje siunčia viena garsiausių pasaulio atlikėjų Enya.

Enyą ir jos komandą apstulbino žinia apie Vilniuje rengiamą jos dainų koncertą ir renginio reklamos būdai.<br>AP nuotr.
Enyą ir jos komandą apstulbino žinia apie Vilniuje rengiamą jos dainų koncertą ir renginio reklamos būdai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Nov 23, 2013, 9:18 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:07 AM

Paslaptingumu garsėjančią dainininkę ir jos komandą sunku prakalbinti - Europos žiniasklaida per pastarąjį dešimtmetį yra gavusi tik kelis jos interviu. Tačiau portalui lrytas.lt pavyko. Po pokalbio airių garsenybė ir jos bendražygiai pažadėjo kreiptis į teisininkus – pasipiktinę Vilniaus „Siemens" arenoje rengiamu koncertu, kuriame Lietuvos dainininkės ketina traukti jos dainas.

Lietuvos atlikėjai ir koncertų rengėjai, jau pradedantys priprasti dėl pasipelnymo joti ant svetimos muzikos sprando, gali sulaukti vienos didžiausių planetos muzikos žvaigždžių atkirčio, rašo "Lietuvos rytas".

Enya Christmas Show“ („Enyos Kalėdų šou“) – taip pristatomas gruodžio 14-ąją Vilniaus „Siemens“ arenoje planuojamas koncertas. Visame pasaulyje populiarias Enyos dainas čia ketina atlikti Rūta Ščiogolevaitė, Evelina Sašenko, Erica Jennings, Vaida Genytė ir Ieva Prudnikovaitė, pritariamos Šv.Kristoforo orkestro, vadovaujamo Donato Katkaus.

Šią savaitę surengtoje spaudos konferencijoje koncerto rengėjai prasitarė, kad tikisi sulaukti 4 tūkstančių žiūrovų. Pigiausių bilietų kaina viršija 70, brangiausių – 120 litų.

Koncerto rengėjai tikina gavę visus leidimus tiek atlikti šias dainas, tiek reklamuoti koncertą. Tačiau Enyą ir jos ilgametį vadybininką Nicky Ryaną apstulbino „Lietuvos ryto“ jiems pranešta žinia apie artėjantį koncertą ir pamatyti jo reklamos klipai.

„Tuojau pat kreipsimės į teisininkus dėl šio reikalo. Pasinaudosime visomis reikalingomis priemonėmis, kad apgintume savo reputaciją nuo tokių nelegalių veiksmų“, – „Lietuvos rytui“ sakė Enya ir N.Ryanas.

Reklamoje – originalūs įrašai

52-ejų Enya (tikrasis vardas - Eithne Ni Bhraonain) yra laimėjusi keturis „Grammy“ apdovanojimus, jos albumai pasaulyje parduoti 75 milijonų egzempliorių tiražu. Tai – viena populiariausių pasaulio atlikėjų, sukūrusi savo unikalų stilių.

Angeliškas dainininkės balsas ir švelni muzika gerbėjus žavi iš įrašų. Per daugiau nei 30 solinės karjeros metų Enya nėra surengusi nė vienų gastrolių – tik kelis pasirodymus muzikos apdovanojimų ceremonijose ir TV laidose.

Todėl žinia, kad Vilniuje vyks renginys, pavadintas „Enyos Kalėdų šou“, sukrėtė ir atlikėją, ir jos bendražygius.

Praėjusį mėnesį internete, radijuje, televizijoje pasirodė reklamos klipai, kuriuose koncertas pristatomas ištraukomis iš originalių Enyos muzikinių įrašų.

Vienas jų yra tiesiog tragikomiškas. Baltomis suknelėmis pasipuošusios R.Ščiogolevaitė, E.Sašenko ir I.Prudnikovaitė prieš kamerą žiopčioja, skambant Enyos balsui.

Šią savaitę „Lietuvos rytui“ apie šias keistenybes pasiteiravus renginio organizatorių, klipai dingo iš interneto, tačiau redakcija turi išsaugotas jų kopijas.

Naujuose renginio klipuose skamba Enyos kūryba, atliekama R.Ščiogolevaitės.

„Kodėl anksčiau klipuose skambėjo originalūs Enyos įrašai? Šis klausimas – ne man“, – suirzęs atkirto koncerte skambėsiančias dainas aranžuojantis Linas Adomaitis.

„Tai – mano idėja. Maniau, kad taip žmonės geriau supras, į kokį koncertą eina“, – pridūrė R.Ščiogolevaitė.

Raginimai pasiaiškinti – be atsako

Enyos kūrinių naudojimo teises gina tarptautinė kompanija „Sony/ATV Publishing“. Baltijos šalyse jai atstovauja Rygoje įsikūrusi agentūra „MicRec Publishing“.

Jos vadovė Kerija Kaleja „Lietuvos rytui“ pasakojo, jog jau tris savaites bando paaiškinti koncerto rengėjams, kad šie elgiasi neteisėtai.

„Koncerto reklama atrodo klaidinanti. Žmonės išgirsta Enyos dainas, išgirsta jos balsą. Ir susidaro įspūdį, kad atvyksta pati Enya. Mano gera bičiulė vos nenusipirko bilietų į šį koncertą.

Bet tai – tik viena problemos dalis. Koncerto rengėjai privalo gauti mūsų leidimą Enyos sukurtą muziką ir tekstus naudoti savo reklamai. Jie to nepadarė“, – sakė K.Kaleja.

Pašnekovė sakė, jog jau kreipėsi į renginio reklamą transliuojančias radijo stotis su reikalavimu sustabdyti transliacijas, tačiau jos nereaguoja.

Be to, ji kreipėsi į muzikos aranžuotoją L.Adomaitį. Šis K.Kaleją nukreipė į koncerto organizatorius.

„Jie man kartoja, kad turi leidimą naudoti Enyos muziką. Paprašiau, kad parodytų tą leidimą. Kol kas nerodo. Nujaučiu, kad geriausiu atveju pateiks autorių teisių kolektyvinio administravimo asociacijos LATGA popierių.

Tada teks kreiptis į teisininkus, nes pastaroji organizacija tiesiog neturi įgaliojimų suteikti leidimo naudoti muzikinį kūrinį reklamai.

Ir visiškai nesvarbu, ar reklamoje skambantį kūrinį atlieka Enya, ar jos dainą dainuoja lietuvių atlikėjas. Kūrinio teisės priklauso Enyai, todėl turi būti gautas mūsų organizacijos leidimas“, – aiškino K.Kaleja.

Ją dar labiau šokiravo spaudos konferencijoje paskelbta žinia, kad koncertą esą ketinama filmuoti ir žiemos švenčių laikotarpiu transliuoti per LRT televiziją.

„Tokiam veiksmui irgi reikalingas „Sony/ATV Publishing“ leidimas. Noriu įspėti, kad dėl koncerto įrašo sukūrimo ir jo transliacijos į mus nebuvo kreiptasi“, – sakė pašnekovė.

Beje, Enya yra ne tikrasis atlikėjos vardas, o slapyvardis, kuris yra registruotas kaip prekės ženklas. Jis naudojamas koncerto pavadinime ir reklamoje.

„Akivaizdu, kad tai – dar viena bėda“, – sakė K.Kaleja.

Atsakymai – „valdiškomis“ frazėmis

Renginio organizatoriai – agentūra „AdCola“. Kai kurie koncerte dalyvaujantys artistai „Lietuvos rytui“ prasitarė, kad dėl jo bendravo su skandalingai Lietuvoje pagarsėjusių renginių „Pure Future“ organizatoriumi Mindaugu Jonaičiu.

„Pure Future“ itin pagarsėjo pernai, kai buvo „Sel“ lyderio Egidijaus Dragūno paduoti į teismą dėl neva suklastoto atlikėjo parašo sutartyje dėl pasirodymo.

Tačiau žiniasklaidai kaip organizatorius pristatytas Justas Kašėta. Į „Lietuvos ryto“ klausimus apie koncerto reklamos triukus jis atsakė lakoniškai: „Turime LATGA leidimą. Jokių problemų nėra, pretenzijų nesame gavę“.

Beje, „Lietuvos ryto“ žiniomis, dalyvauti šiame koncerte buvo siūloma ne tik išvardytoms penkioms, bet ir dar kelioms žinomoms Lietuvos atlikėjoms. Tarp jų – Justei Arlauskaitei – Jazzu ir Jurgai Šeduikytei. Abi jos, pasitarusios su savo vadybininkais, atsisakė dalyvauti abejotiname projekte.

Surasti atlikėją – nelengva

Galbūt autorių teisių administratoriai iš Latvijos patys nežino, ko nori? Tiesiausias kelias išsiaiškinti – kreiptis į pačią atlikėją Enyą.

„Misija neįmanoma“, – kai pradėjau domėtis galimybėmis su ja susisiekti, kvatojosi pažįstami britų ir airių muzikos žurnalistai.

Enya yra pagarsėjusi kaip artistė, labai retai duodanti interviu ir gyvenanti atsiskyrėlišką gyvenimą name, labiau primenančiame pilį. Prieš keletą metų airių žurnalistų reportaže buvo kalbinami jos kaimynai, prisipažinę, kad per 17 metų nė sykio nėra matę nei jos, nei atvirų namų vartų.

Tik keletą interviu per daugiau nei 30 bendros veiklos metų yra davęs jos muzikos prodiuseris ir vadybininkas – Nicky Ryanas. 64-erių prodiuseris ir Enyos dainų tekstus kurianti jo žmona Roma yra artimiausi Enyos patikėtiniai, kaip ir ji, gyvenantys Airijos Kilinio mieste.

N.Ryano telefono numeris ir elektroninio pašto adresas nėra viešai prieinami – nepadeda net visagalė „Google“ paieška. Kontaktinius duomenis žino tik saujelė draugų ir darbo partnerių.

Tačiau trys savaitės skambučių ir laiškų davė rezultatų – šią savaitę nustebusio prodiuserio balsas pasigirdo telefono ragelyje.

Žvaigždės verdiktas – aiškus

„Neįtikėtina. Mes šokiruoti. Nežinau, ar spėsime tai sustabdyti, bet žmonės turi žinoti tiesą. Čia juk net naudojamas Enyos vardas renginio pavadinime. Įžūlu“, – išgirdęs žinią apie koncertą, o tada pamatęs jo reklamą, bilietų pardavimo interneto puslapį, oficialią renginio skiltį socialiniame tinkle „Facebook“, ištarė prodiuseris.

Netrukus jis atsiuntė komentarą, kurį pasirašė visa Enyos kūrybos trijulė – N.Ryanas, R.Ryan ir pati dainininkė.

„Norime visiškai aiškiai pasakyti – taip vadinamo „Enya Christmas Show“ organizatoriai neturi atlikėjos Enyos ar jos vadybininko palaikymo. Mus labai neramina, kad kai kurie gerbėjai gali pagalvoti, jog Enya pritaria šiam pasirodymui – ji nepritaria.

Su mumis niekas nebuvo susisiekęs dėl šio koncerto. Nesame leidę organizatoriams naudoti Enyos vardo, logotipo, jokios jos sukurtos muzikinės medžiagos – jokiems TV, radijo reklamos klipams ar viešam atlikimui. Tai galioja visoms Enyos dainoms ir instrumentiniams kūriniams – visomis formomis ar būdais“, – rašo atlikėja ir jos komanda.

Pranešusi apie būsimus teisinius veiksmus, Enya ir jos komanda siunčia Lietuvos publikai linkėjimus.

„Šiuo metu noriu padėkoti už galimybę informuoti gerbėjus apie tai, kad visiškai atmetu šį koncertą.

Šiuo metu studijoje įrašinėjame naują albumą. Linkime visiems gerbėjams Lietuvoje laimingų ir taikių Kalėdų“, – rašo atlikėja.

Teisininko komentaras Rūta Pumputienė, advokatų kontoros LAWIN advokatė:

„Jei naudoji kūrinį reklamai, turi gauti teisių turėtojo leidimą. Jei šiuo atveju tai negauta, turime reikalą su pažeidimais.

Jei atlikėjos scenos vardas, kaip sakote, yra registruotas kaip prekės ženklas, be jo savininko leidimo negalima jo naudoti jokioje komercinėje veikloje. Renginio reklamoje – taip pat. Čia aiškus atvejis – juodu ant balto. Net paprasto asmens vardo ir pavardės, kurie nėra registruoti kaip prekės ženklas, naudoti tokiame kontekste be leidimo negalima.

Daryti koncerto įrašą be autorių teisių turėtojų leidimo ir jį transliuoti irgi negalima.

Tai – įdomus atvejis. Aš pati buvau nustebusi, kai išgirdau koncerto reklamą. Pamaniau, kad atvyksta Enya. Kai supratau, kad taip nėra, dar nusistebėjau. Pamaniau - štai, kiek daug teisių atlikėja suteikė, davė ir savo balsą, ir vardą, ir melodijas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.