Baltarusijoje uždrausta grupė „Liapis Trubeckoj“ Vilniuje sulaukė 11 tūkst. žiūrovų

Vilniaus „Siemens“ arena šeštadienio vakarą – sausakimša. 11 tūkstančių žiūrovų įsigyti bilietus paskatino ne Lietuvos ar užsukusios Vakarų žvaigždės. Tokio publikos antplūdžio sulaukė Baltarusijos grupė „Liapis Trubeckoj“, didžiausioje Vilniaus arenoje surengusi savo naujo albumo „Hrai“ pristatymo koncertą. Prezidento Aliaksandro Lukašenkos nemalonę užsitraukusiai grupei draudžiama koncertuoti gimtinėje – todėl tūkstančiai jos gerbėjų kirto Lietuvos sieną, kad galėtų muzikos pasiklausyti Lietuvoje.

Vilniuje šėlsta grupė „Liapis Trubeckoj“ ir jų gerbėjai.
Vilniuje šėlsta grupė „Liapis Trubeckoj“ ir jų gerbėjai.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Nov 30, 2013, 7:12 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:35 AM

Prezidento Aliaksandro Lukašenkos nemalonę užsitraukusiai grupei draudžiama koncertuoti gimtinėje – todėl tūkstančiai jos gerbėjų kirto Lietuvos sieną, kad galėtų muzikos pasiklausyti Lietuvoje.

„Liapis Trubeckoj“ vokalistas Sergejus Michalokas jau keletą metų negyvena Baltarusijoje – čia jo laukia kvietimas į prokuratūrą dėl grupės koncertuose ir dainose esą įvykdyto A.Lukašenkos įžeidimo.

Tačiau grupė daug koncertuoja Rusijoje, Ukrainoje, jau porą metų nuolat lankosi ir Lietuvoje. Pernai rudenį ji penkiems tūkstančiams žiūrovų koncertavo Vilniaus Pramogų arenoje, o šią vasarą grojo festivalyje „Galapagai“ Zarasuose.

Šįkart grupės užmojai – dar didesni. Pasirodymas Vilniuje – vienintelis albumo „Hrai“, kuriame skamba baltarusių kalba įrašytos dainos, pristatymas Rytų Europoje.

Bilietai į jį išgraibstyti žaibiškai – įsigyti jų nebuvo galima jau daugiau nei mėnesį. Aštuoni tūkstančiai bilietų nupirkti Baltarusijoje, trys tūkstančiai – Lietuvoje.

„Prekyba bilietais Baltarusijoje buvo pradėta rugsėjo pradžioje. Po poros savaičių visi bilietai buvo išpirkti.

Kiek koncerte bus lietuvių, negaliu pasakyti. Gali būti, kad tris tūkstančius mūsų šaliai skirtų bilietų nupirko baltarusiai arba jų draugai ar giminaičiai. Bet žinau, kad į koncertą eina nemažai Lietuvos muzikos pasaulio žmonių“, - sakė koncerto rengėjas Vaidas Stackevičius.

Koncertą palaiko Lietuvos užsienio reikalų ministerija – todėl turintys bilietus į koncertą žiūrovai galėjo nemokamai gauti atvykimo į Lietuvą vizą šiam savaitgaliui.

„Įdomu tai, kad daugelis grupės gerbėjų vizą jau turėjo iki tol. Kaip sakiau, vien Baltarusijoje parduota aštuoni tūkstančiai bilietų, o nemokamų vizų išduota mažiau nei trys tūkstančiai“, - sakė V.Stackevičius.

Anot jo, buvo svarstoma galimybė rengti papildomą koncertą „Siemens“ arenoje.

„Neabejoju, kad žiūrovų pakaktų. „Liapis Trubeckoj“ - viena populiariausių Rytų Europos grupių.

Tačiau nusprendėme, kad tai – pernelyg rizikinga. Baiminomės, kad pasieniečiai tiesiog nespės praleisti tokio žmonių srauto.

Dėl šio koncerto pasienyje susiformavo kelių šimtų automobilių eilės, kai kurie atvykę žiūrovai pasakojo, kad eilėje praleido 16 valandų. Pasieniečiai buvo apstulbę – susiformavo net pėsčiomis sieną kertančių eilės.

Kiti į Lietuvą pateko per Lenkijos, Kaliningrado srities sieną. Dabar padėtis pasienyje – jau normali.

Visi bilietai į iš Minsko į Vilnių vežančius traukinius išgraibstyti dar rugsėjį, buvo organizuojami papildomi reisiniai ir turistiniai autobusai“, - pasakojo V.Stackevičius.

Susidomėjimo koncertu nesumažino ir tai, kad jo nebuvo leidžiama reklamuoti Baltarusijoje.

Organizatoriai tikėjosi Minsko gatvėse iškabinti plakatus, reklamuojančius koncertą – be grupės pavadinimo, tiesiog su albumo pavadinimu ir užrašyta renginio data ir vieta. Tačiau miesto savivaldybė neleido to daryti.

Be to, koncertas Lietuvoje bus vienintelė proga daugeliui grupės gerbėjų įsigyti albumą – platinti grupės įrašus Baltarusijoje oficialiai uždrausta.

Koncertas Lietuvoje, kurį pradėjo kita žinoma baltarusių grupė „Drum Ecstasy“, filmuojamas aštuoniomis kameromis. Renginį transliuoja vienas didžiųjų Baltarusijos interneto portalų.

Ryškia politine pozicija ir prieštaravimu A.Lukašenkos sprendimams garsėjanti grupė į Lietuvą atvyko penktadienio vakarą – apsilankė grupės „Biplan“ koncerte, kuris muzikantams paliko puikų įspūdį.

Į Lietuvą specialiai dėl šio koncerto iš Kanados atvyko režisierius, sukūręs vieną garsiausių grupės klipų „Kapital“. Jis arenos užkulisiuose sumontavo naują vieno iš kūrinių vaizdo projekciją, skirtą koncerto publikai.

Joje įamžinti protestai Ukrainos sostinėje, kilę dėl šalies valdžios sprendimo nejudinti į priekį šalies stojimo į Europos Sąjungą reikalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.