Albumo apžvalga. Lorde „Pure Heroine“

Naujosios Zelandijos atlikėjai Lorde neseniai sukako vos 17, tačiau ji jau vadinama vienu ryškiausių šių metų atradimų. Australijos ir JAV publika šį albumą gavo dar rugsėjį, tačiau Europoje jį išleisti suskubta palyginti neseniai – dėl pasaulį visiškai netikėtai užkariavusio hito „Royals“. Kas čia per stebuklas?

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Dec 5, 2013, 7:31 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:14 PM

Tiesą sakant, iš pradžių net sunku suprasti, kodėl čia dėl tos merginos tiek daug triukšmo. Muzika? Na, toks lėtas melancholiškas liūliavimas su tai repuojančios, tai uždainuojančios (balsas tikrai visai žavus) merginos pamąstymais. Muzikos nuotaika, vokalo maniera – kažkas labai panašaus į Laną Del Rey (daina „Team“ atrodo lyg nusirašyta nuo jos), tik su kiek daugiau skoningo elektroninio skambesio.

Tai kodėl didieji pasaulio muzikos žurnalai choru pradėjo žarstytis komplimentais? Tiesą sakant, kartais atrodo, kad tiesiog iš noro įtikti paauglių kartai. Taip, įspūdį daro tai, kad Lorde pati rašo savo dainų tekstus, daro tai visai įdomiai – minėta „Royals“ yra žavus pasišaipymas iš garsenybių prabangaus gyvenimo būdo, o ir kiti kūriniai demonstruoja sąmojį ir brandą, nebūdingą mokyklos dar nebaigusiems kūrėjams.

Tačiau šuo čia tikriausiai pakastas kitur. Nusivylimas autoritetais, tam tikras įžūlumas ir pasitikėjimas savimi yra ryškus dabartinės jaunosios kartos bruožas. Lorde tekstai yra jos stiprioji vieta – ji tiesiog muzikoje sako tai, kuo gyvena milijonai jos amžiaus klausytojų, nuo bukinančių interneto svetainių iki pykinimo prisigėrus gėrimų, kurių pagal amžių dar negalima gerti.

Tai nereiškia, kad muzikiniu požiūriu šiame albume nėra nieko įdomaus. „White Teeth Teens“ pasigirsta retro elementai, o „Still Sane“ – tikrai išradingais garso vingiais liūdesį vedanti daina.

Tačiau svarbiausia Lorde patrauklumo priežastis – balsu transliuojama grimasa „man tik septyniolika, bet aš nuo visko pavargau“ ir „tie seniai vis tiek nieko nesupranta“. Ir dėl vieno dalyko ji teisi – tai kur kas įdomiau nei dainuoti apie paaugliškus romanus. Paaugliai ką tik įgijo savo amžiaus žvaigždę, kurią mėgti yra „kieta“.

Įvertinimas - 7 iš 10.

Lorde hitas „Royals“:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.