Grupės „Alphaville“ lyderį M.Goldą kurti įkvepia septyni jo vaikai (interviu)

Prieš Naujuosius metus kviečia linksmintis trys populiarios vyresnės kartos grupės. Koncertuose Kaune, Klaipėdoje ir Vilniuje gros vokiečiai „Alphaville“, švedai „Secret Service“ ir lietuviai „Rondo“.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Dec 15, 2013, 3:31 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:55 PM

Tokie pasaulyje populiarūs renginiai neišvengiamai kvepia praėjusiais laikais, bet kartu suteikia puikią progą prisiminti jaunystę.

Grand Show“ koncertai vyks gruodžio 27-ąją „Žalgirio“, gruodžio 28-ąją „Švyturio“, o gruodžio 29-ąją sostinės Pramogų arenoje. Laiko mašiną įjungsiančios grupės padės mintimis nusikelti bent tris dešimtmečius į praeitį.

Būtent tada susikūrė vokiečiai „Alphaville“, pasaulį pakerėję dainomis „Big In Japan“, „Sounds Like A Melody“, „Forever Young“ ir daugeliu kitų.

Jau trisdešimt metų grupės laivą vairuojantis nepamainomas vokalistas Marianas Goldas „Lietuvos rytui“ sakė, kad ir šiandien jaučia aistrą kurti ką nors nauja.

– Lietuvoje esate viešėjęs tris kartus. Ką prisimenate?

– Geriausiai – vakarėlius po koncertų. (Kvatojasi.) Nenoriu nieko konkretaus sakyti, tačiau tikrai labai linksmų dalykų Lietuvoje esame patyrę.

– Šįmet į Baltijos šalis atvyksite pirmąją Kalėdų dieną ir čia viešėsite kone iki pat Naujųjų metų. Dirbsite, kai kiti valgys sausainius ir gers karštą vyną.

– Aš irgi tai darysiu, tik Lietuvoje ir Latvijoje.

Tai ne pačios blogiausios vietos Kalėdoms švęsti.

Paprastai Kalėdas švenčiu namie su šeima ir vaikais, bet šįkart bus kitaip. Nieko baisaus – sutikti būrius savo gerbėjų per šventes yra linksma.

Be to, jau kurį laiką esame įstrigę studijoje, kuriame naują albumą, tad pasitaikė gera proga pabėgti iš tos klaustrofobiškos atmosferos.

– Ir kaip sekasi?

– Įvairiai. Kartais įstringame, patys nežinome, ko norime. Bet yra ir euforiškų akimirkų, kai parašau gerą naują dainą. Viena, kas jau aišku – šis albumas skirsis nuo ankstesnio.

Aname atsigręžėme į praeitį, ieškojome retro skambesio, o šitas plačiai žvelgs į ateitį.

– Keliaudami sutinkate daug įdomių atlikėjų. Ar teko susipažinti su švedais „Secret Service“, kurie kartu su jumis gros Lietuvoje?

– Ne, tai bus pirmas kartas. Bus visai įdomu išgirsti.

Jungtiniai koncertai mums nėra naujiena – Lietuvoje esame groję su HIM, „East 17“, „Ace Of Base“. Neatmetame beveik jokių pasiūlymų. Nuolat koncertuojame nuo 1996-ųjų, tarsi keliaujantis cirkas. Tik kartą, 2001-aisiais, turėjome šešių mėnesių pertrauką.

Tačiau mūsų pasirodymai nedvelkia pelėsiais – tai labai svarbu. Vis dar žengiame į priekį, kuriame naują skambesį, visur keliaujame su savo įgarsintojais ir apšvietėjais.

– Prieš keletą metų man sakėte, kad jums visai nebūtina koncertuoti – iki gyvenimo pabaigos pakaktų pinigų už dainą „Forever Young“. Jums – beveik 60.

Nekyla minčių stabtelėti, atidaryti nedidelę parduotuvę ir gyventi ramiai?

– Ne, tai būtų baisu. Nesu verslininkas – bankrutuočiau per kelias savaites.

Tai tiesa – man nebūtina po pasaulį blaškytis dėl pragyvenimo. Esu apsirūpinęs. Bet yra kita pusė – turiu subūręs puikią komandą, nuo muzikantų iki technikų. Noriu juos išlaikyti, o jų gerovė visiškai priklauso nuo „Alphaville“ koncertų.

Jei noriu, kad tie žmonės nepabėgtų, turiu daug koncertuoti. Bet tai nereiškia, kad dainuoti scenoje man nepatinka.

– Jūsų dainos iki šiol perdainuojamos kitų artistų, jos įkvėpė ir vieną repo superžvaigždžių Kanye Westo, ir Jay-Z hitą. Kaip jaučiatės, kai savo melodijas girdite iš svetimų lūpų?

– Tai komplimentas, bet aš to nesureikšminu ir mažai kreipiu dėmesį. Kartais pasitaiko labai įdomių variantų. Dainą „Forever Young“ perdirbo tokie lenkų metalistai su dainuojančia moterimi. Tai buvo labai keista.

Man įdomesnis projektas, kurį vykdo grupės gerbėjai.

Jie patys atlieka „Alphaville“ dainas ir kas porą metų leidžia tokių įrašų rinkinius. Labai patinka, tai – didelio atsidavimo ženklas.

– Jūsų interneto svetainė pasitinka užrašu, raginančiu palaikyti „Pussy Riot“.

– Taip, svarbu bent simboliškai pasakyti savo nuomonę, nors tai tikrai nieko nepakeis. Jei galėčiau ką nors tikrai svaraus padaryti dėl jų – padaryčiau.

Galima diskutuoti apie jų poelgį, bet esmės tai nekeičia – tokie žmonės kovoja už visų laisvę, taip pat ir tų, kurie tomis merginomis skundžiasi. Bet kertamos „Pussy Riot“ narių, o ne mūsų visų galvos.

Kai koncertavome Rusijoje, visuose interviu kalbėjau apie „Pussy Riot“, tik nežinau, ar tai buvo išspausdinta.

– Sakoma, kad brandaus amžiaus vyrai labiau vertina tėvystę ir ja džiaugiasi nei jaunuoliai. Jūs tikrai turite savo nuomonę šiuo klausimu.

– Taip, sutikčiau su šia mintimi. Esu jau gana suaugęs, kitais metais, kaip minėjote, man sukaks 60.

Turiu septynis vaikus – mažiausias gimė šį mėnesį, vyriausiai dukteriai 15 metų (M.Goldas vaikų yra susilaukęs su keturiomis moterimis. – Red.).

Mėgaujuosi tėvo vaidmeniu, šeima ir vaikai – mano didžiausias džiaugsmas ir įkvėpimas.

Atvirai kalbant, tai dar svarbiau nei muzika.

„Alphaville" hitas „Forever Young":

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?