Albumo apžvalga. L.Somovas ir Jazzu „Lees And Seas“

Pradėkime nuo to, kad šio albumo pristatymo koncertai buvo vienas svarbiausių metų pabaigos lietuviškos muzikos įvykių. Prodiuserio Leono ir dainininkės Justės Arlauskaitės – Jazzu trauka tokia didelė, kad prie premjeros sostinės Teatro arenoje teko pridėti papildomą koncertą – jis irgi bus sausakimšas. Sveikinimai – mažiausia, ko šis duetas nusipelno.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2013-12-24 15:11, atnaujinta 2018-02-19 17:10

Mat „Lees And Seas“ – albumas, kuris jau atnešė duetui paminėjimą keturiose M.A.M.A. ceremonijos nominacijose. Jei būtų kitaip, tai būtų galima drąsiai vadinti nesusipratimu. Dėl daugybės priežasčių. Tik viena iš jų – jei ankstesnis šių MTV Europos apdovanojimo laimėtojų albumas „Score“ buvo kupinas tamsios ir gana aršios elektronikos, tai šis – bene lengviausiai „suvirškinamas“ ir melodingiausias, bet dėl to nė kiek ne prastesnis darbas.

Tiesa, masalas, kurį prieš albumo išleidimą numetė Leonas ir Justė, buvo kiek klaidinantis. Dramatiška baladė „Lower Than The Ground“, kurios savo repertuare tikrai nesigėdytų ir britų superžvaigždė Adele, kaip ir švelni gitaros į priekį vedama „You And Me“, neatspindi viso likusio albumo stilistikos.

Tuose dviejuose kūriniuose Leonas ir Justė beveik atsisakė savo „firminio“ elektroninio skambesio, tuo pačiu lyg patvirtindami, kad vis labiau artėja prie geros komercinės popmuzikos. Jei ne Justės balsas, nė neįtartum, kad čia tas pats duetas.

Toliau viskas pamažu grįžta į savo vėžes. „Bumblebee“ – šviesi minimalistinė elektronika, kaip senais gerais laikais, nuotaika ir net Justės maniera kiek primenanti puikią norvegų grupę „Beady Belle“. „Give Me The Reason“ irgi išduoda skandinaviškos elektroninės muzikos scenos įtaką – galima lažintis, kad Leonas šiek tiek klausėsi grupės „Royksopp“. Apie jau išpopuliarėjusią „Sugalvoki norą“ (vienintelis lietuviškas kūrinys albume) nėra ką kalbėti – taip įtraukiančio „elektropop“ kūrinio lietuviai nėra sukūrę seniai (jei išvis yra).

Bet ne viskas taip šviesu ir paprasta. Pavyzdžiui, „Master Blaster“ su purvinais gitaros garsais meistriškai kuria nerimo nuotaiką, fortepijono garsais užburianti baladė „For V“ tiesiog išplėšia širdį, o paskutinė albumo daina „Where I End You Begin“ su kanklėmis ir tiesiai į ausį smingančiu Justės balsu – net kiek Bjork meditacijas primenantis kūrinys.

Išskyrus kiek banalią „Tik Tok“, albumui nieko nė pridėsi, nė atimsi – gražus, tipiškos Leono ir Justės melancholijos kupinas, bet akivaizdžią brandą ir norą plėsti savo muzikinius interesus rodantis darbas. Bravo.

Įvertinimas – 9 iš 10.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.