Kas laimės M.A.M.A.? „Liūdni slibinai“ lrytas.lt skaitytojams atskleidžia nugalėtojus

Spėlioti M.A.M.A. apdovanojimų laimėtojus – nelengvas uždavinys, ir „Liūdni slibinai“ – geriausias to pavyzdys. Pernai didžiausia ceremonijos staigmena tapusią trijulę pakvietėme imtis orakulų vaidmens – kas sausio 10-ąją liūdės, o kas verks? Prieš metus „Liūdni slibinai“ nebuvo laikomi M.A.M.A. favoritais, tačiau pelnė vieną svarbiausių apdovanojimų – buvo išrinkti Metų grupe.

"Liūdni slibinai" susikaupę būrė, kol kavos tirščiuose, mestoje monetoje ir knygoje "Orakulas" įžvelgė būsimus laimėtojus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
"Liūdni slibinai" susikaupę būrė, kol kavos tirščiuose, mestoje monetoje ir knygoje "Orakulas" įžvelgė būsimus laimėtojus.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

2014-01-10 09:30, atnaujinta 2018-02-17 17:50

Grupės nariai Dominykas Vaitiekūnas, Aistė Lasytė ir Vaidas Kublinskas ir šįkart ne tik yra nominuoti, bet ir ruošiasi surengti smagų pasirodymą. Džiugų savo muzikos virusą per Lietuvą nešanti grupė mėgaujasi M.A.M.A. apdovanojimu, kuriam, pati sako, galima rasti ne vieną pritaikymą.

Gruodį ceremonijos nominantų paskelbimo vakarėlyje Aistė puikavosi iš statulėlės pasigaminta rankine, bet tai ne vienintelis apdovanojimo panaudojimo būdas.

„Jei esi tikrai kietas hiphopo atstovas, dėvintis žalius kailinius, galima tą apdovanojimą pasikabinti ant kaklo. Nauja posakio – akmuo po kaklu – prasmė“, – sakė V.Kublinskas.

„Galima juo ir pagąsdinti – tik pasakyk ką nors ne taip, trenksiu M.A.M.A. apdovanojimu. Jis juk sunkus“, – pritarė D.Vaitiekūnas.

Kol kas vieną M.A.M.A. statulėlę turintys „slibinai“ dėl jos nesipeša ir yra gražiai pasidaliję pareigas. Aistė namuose saugo M.A.M.A. apdovanojimą, Dominykas – T.Ė.T.Ė. prizą, o Vaidas – garbės raštus iš Prezidentūros.

Jie mielai pagausintų savo kolekciją. Tai liudija ir „Liūdnų slibinų“ spėjimai, kas šįkart laimės statulėles. Aiškiaregių darbo linksmai liūdna trijulė griebėsi su prideramu rimtumu.

Metų roko ir alternatyvos grupė ar atlikėjas: „Antis“, „Kurak“, „Bix“, Alina Orlova, „Liūdni slibinai“.

Vaidas: Kadangi apdovanojimas skirtas tiek roko, tiek alternatyvios muzikos atlikėjams, laimėti turėtų alternatyvaus roko grupė „Liūdni slibinai“. Visiškai atitinkame apibūdinimą – kaip visi žino, esame ir alternatyvūs, ir rokeriai. Pripažinti ir nepripažinti.

Aistė: Ir mėgstami, ir nemėgstami.

Dominykas: Kadangi mano draugai jau pasakė visą tiesą, aš neturiu ko pridurti, tiesiog išgersiu kavos.

Vaidas: Bet tu gali nepritarti mūsų nuomonei, turi tokią teisę.

Dominykas: Turiu, bet jei visi vadovausis savo teisėmis, tai kas čia bus? Vaikščios visi Gedimino prospektu kaip nori, skersai išilgai.

Vaidas: Tikrai nieko gero. Bus kaip demokratinėje valstybėje. Paskui dar sugalvos atlikėjai nepapulti į jokį žanrą. Kaip apie juos tada rašyti, kaip jiems apdovanojimus teikti? Bežanris – tai kaip benamis.

Dominykas: Žanrą būtinai reikia turėti, kaip butą. O mes namus turime?

Aistė: Aš tai neturiu.

Vaidas: Gal apie tai geriau nutylėkime.

Metų atlikėja: Alina Orlova, Giedrė, Jurga, Ieva Narkutė, GJan.

Vaidas: Norėčiau atkreipti dėmesį, kad atlikėjos Lietuvoje labai įvairios. Vienos su pavardėmis, kitos be, o trečios ir vardo neturi. Ta įvairovė mus džiugina. Ir verčia mane sakyti, kad laimės mūsų Aistė, kuri šiame sąraše kažkodėl nepaminėta.

Aistė: Keista, aš čia tikrai turėjau būti. Gal tik šiame sąraše nėra. (Čia prasideda ilgas aiškinimas, kad šioje nominacijoje pretenduoja tik atlikėjos, užsiimančios soline veikla. – Red.)

Vaidas: O jeigu iki M.A.M.A. išsiskirsime, galėsime čia pretenduoti atskirai?

Dominykas: Vaidas tada taptų Metų proveržiu.

Jaučiu nuoskaudą, nes čia nėra vienos atlikėjos, parašiusios nuostabią dainą apie egzistencinę vienatvę. Bet ta vienatvė paradokso principu išreikšta per džiaugsmą – vienas namuose, tu darai ką nori. Kodėl ji neįrašyta į šį sąrašą, nežinau.

Metų grupė: Leonas Somovas ir Jazzu, „Antis“, „Biplan“, „Sel“, „Liūdni slibinai“.

Aistė: Įdomu, kas gi čia galėtų būti? (Kvatojasi.)

Vaidas: Keistas dalykas dėl tų rinkimų. Žmonės lyg ir apsisprendžia, kas geriausi, bet kitais metais jiems vis tiek norisi spręsti iš naujo. Galėtų nuspręsti vieną sykį, ir ramu. Nebereikėtų pyktis, neliktų tos agresyvios konkurencijos, aiškinimosi, kas ir kaip.

Dominykas: Bet jei jau taip, tai laimės „Liūdni slibinai“.

Vaidas: Ne. Man atrodo, jei jau keičiame, tai keiskime, o neapsimetinėkime. Kitaip bus kaip Baltarusijoje – renka prezidentą ir renka, o vis tas pats. Ar mes norime, kad pas mus taip būtų?

Dominykas: Man keista, kad tavo savivertė taip žemai kritusi. Lyginti mus su Baltarusijos prezidentu...

Vaidas: Lietuva prezidento dabar išvis neturi. Turi prezidentę. Aš savo žodį pasakiau, aš nesitrauksiu.

Dominykas: Man tai čia viskas aišku, „Liūdni slibinai“. Apie juos per metus girdėjau daugiausia, mačiau, kiek prakaito išliejo dėl tos Metų grupės statulėlės. Išleido albumą, internetu dalijo nemokamai, nieko už tai neprašė. Atšventė penkerių metų gimtadienį, pristatė du klipus ir vieną neklipą, išvyko į JAV ir Angliją. Ir dar grįžo. Surengė daugybę koncertų.

Vaidas: Du iš trijų grupės narių svorio numetė. Ir tik vienas priaugo.

Aistė: Aš net jų visas dainas atmintinai moku.

Metų proveržis: „Kurak“, ba., Andrius Pojavis, „Feral“, „Electronic I“.

Dominykas: Čia neįrašyta, bet tai turėtų būti „Enya Christmas Show“. Per tokį trumpą laiką toks didelis proveržis.

Aistė: Visiškai sutinku.

Dominykas: O kas yra ba.? (Pasikapsčius atmintyje paaiškėja, kad „Liūdni slibinai“ su šiuo jaunu atlikėju yra susidūrę „Tamsta muzika“ ir kituose festivaliuose. – Red.). „Tamsta muzikoje“ labai lijo, tai nepamačiau.

Vaidas: Kaip buvęs fizikas labai blaškausi tarp „Feral“ ir „Electronic I“. Gražu, kai technologijos vienijasi su menu ir atsiranda gražių dalykų, netgi proveržių... Vis dėlto laimės Pojavis. Nes? Nes tiesiog.

Metų popmuzikos grupė ar atlikėjas: Donatas Montvydas, „Sel“, „Biplan“, „Pinup Girls“, „Pikaso“.

Dominykas: Čia nėra ką galvoti, „Sel“ vienareikšmiškai. Nėra kitos tokios muzikinės jėgos, kuri vienytų tiek daug žmonių. Jis tęsia Nepriklausomybės kovų keltus tikslus išlaikyti tautą vieningą, tą misiją atlieka puikiai.

Aistė: Manau, laimės Donatas, bet šiaip aš už jį sergu, nes iš šių nominantų su juo vieninteliu sveikinamės.

Vaidas: Tiksliau, jis vienintelis su tavimi sveikinasi. Su manimi iš šių atlikėjų niekas nesisveikina, todėl galiu sau leisti būti objektyvus.

Bet šiandien „Pikaso“ klipe pamačiau, kaip ta grupė gražiai agituoja motociklais važinėti lėčiau. Ir supratau, kad popgrupė privalo turėti ryškias moralines vertybes. Todėl turbūt „Sel“. (Garsus juokas aplink stalą.)

Metų elektroninės muzikos grupė ar atlikėjas: Leonas Somovas ir Jazzu, „Golden Parazyth“, Gerai Gerai, „Electronic I“, Beissoul ir Einius.

Vaidas: Čia nėra ko dvejoti, jau pavadinime parašyta, kas iš šitų varo geriausiai. Mes norime, kad Lietuvoje būtų gerai, gal net gerai du kartus. Gerai Gerai.

Aistė: Be to, mes jį neblogai pažįstame. Ir M.A.M.A. apdovanojimuose kartu grosime.

Vaidas: Grojome jo vestuvėse, jis – mūsų asmeninėse šventėse, gimtadieniuose, krikštynose. Žmogus jis geras, to pakanka, kad gautų apdovanojimą.

Aistė: Aš jau įsivaizduoju tą reginį, kai Vaidą krikštija, o Gerai Gerai groja. (Kvatojasi.)

Metų albumas: Leonas Somovas ir Jazzu „Lees and Seas“, Giedrė „Optinė apgaulė“, „Antis“ „Baisiai džiugu!“, Jurga „Breaking The Line“, Ieva Narkutė „Vienas“.

Aistė: Nė vieno iš šitų negirdėjau.

Vaidas: Gaila, kad nėra lietuviškų dainų rinkinių kategorijos – būtų laimėję „Liūdni slibinai“. Nors gal ir per daug jiems garbės.

Aistė: Ne, kodėl gi per daug.

Dominykas: Pasižiūrėk į juos, jie – liūdni žmonės, juos paguosti reikia.

Vaidas: „Antis“, matau, išleido albumą „Baisiai džiugu!“. Mums, kaip „Liūdniems slibinams“, labai gražu, kad „baisiai“. Bet nežinau dėl to „džiugu“, tai viską gadina. Todėl liūdna, kad albumo neišleido „Sel“.

Aistė: Kadangi su manimi sveikinasi Jurga, laimės ji.

Vaidas: Lengva Aistės balsą nupirkti.

Dominykas: Man labai įdomus muzikinio albumo pavadinimas „Optinė apgaulė“. Čia juk garsas, kuo čia dėtas vaizdas? Baisiai džiugu būtų pasakyti, kas laimės, bet čia vyksta kažkokia optinė apgaulė, todėl jaučiuosi vienas, mano linijos sulaužytos. Ir todėl man belieka Leonas Somovas ir Jazzu.

Metų atlikėjas: Donatas Montvydas, Markas Palubenka, Andrius Mamontovas, Andrius Pojavis, Mantas Jankavičius.

Vaidas: Po metų tikrai laimės Dominykas, nes vien dėl tokių nominacijų principų ruošiamės keisti grupės struktūrą ir bent pusę metų koncertuoti atskirai.

Norėčiau atkreipti dėmesį, kad dėl Metų atlikėjų vyrų yra kiek kitaip nei dėl moterų – visi su pavardėmis. Labai nesigilinant galima pasakyti, kas turėtų laimėti M.A.M.A. Na, įsiklausykite, Mamontovas, kirtis ant „ma“. Ir šalia Jankevičius, Pojavis. Taigi čia viskas aišku.

Dominykas: Jankavičius, ne Jankevičius. Kiek tu gali juos painioti?

Aistė: Man čia labai sudėtinga. Donatas su manimi sveikinasi, Markas sutikęs net apsikabina, o Mantas sveikinasi kartais. Gal tada tegul laimi Markas, su juo santykiai geriausi.

Dominykas: Norėtum, kad Mamontovas su tavimi sveikintųsi?

Aistė: Aš pažįstu jo grupės bosistą. Bet taip, norėčiau, kad sveikintųsi ir Mamontovas.

Metų koncertinė grupė ar atlikėjas: Leonas Somovas ir Jazzu, „Sel“, Andrius Mamontovas, „Antis“, „Bix“.

Dominykas: Čia sudėtinga. Todėl pasiėmiau knygą „Orakulas“. Siūlau žaidimą. Užduokite klausimą, kuris prasideda „ar“. Aš atversiu atsitiktinį puslapį, ir orakulas pasakys, ką jis mano. Pradedam.

Vaidas: Gerai. Ar „Sel“ apskritai yra grupė?

Dominykas (verčia puslapį ir beda pirštu): „Ant chiromanto Saturno (vidurys) pirštas rodo kaltę – pirmiausia atsiprašyk.“

Vaidas: Supratau. Man kažkas gresia už šitą klausimą. Einame prie kito. Ar laimės A.Mamontovas?

Dominykas: „Arbatos tirščiai suformavo ovalo pavidalą. Sėkmė priklauso nuo teigiamų minčių.“

Aistė: Žodžiu, jei Andrius išliks pozityvus, gal ir laimės.

Dominykas: Arba reikia klausti pozityviai nusiteikus, tada orakulas duos atsakymą. Dabar kažkaip neigiamai žiūrite į atlikėjus, kurie juk nieko blogo nepadarė.

Vaidas: Gerai, bandome pozityviau. Ar „Antis“, toks puikus paukštis, dar puikesnė grupė, gaus apdovanojimą už savo triūsą?

Dominykas: „Aiškiaregio atsakymas yra tiesus – ne.“

Vaidas: Ar laimės Leonas Somovas ir Jazzu?

Dominykas: „Žuvis užtikrina – viskas grįš į savo vietas.“

Vaidas: Man atrodo, ši knyga – nesąmonė. Čia ir aš taip galiu prišnekėti. Na, pabandom.

Aistė: Ar laimės „Sel“?

Vaidas: Pažvelk į dangų, debesėliai sklaidosi. Ir ką?

Aistė: Jei niūrūs, pikti debesėliai, vadinasi, laimės.

Metų vaizdo klipas: Donatas Montvydas „Make That Love“, MC Mesijus „Nelieskite mėlynojo gaublio“, Markas Palubenka „Planet Melancholia“, „Pikaso“ „Rugpjūtis“, Karina Krysko-Skambinė „Jausmų labirinte“.

Vaidas: Galiu pasidžiaugti, kad beveik visi šie klipai – „Liūdnų slibinų“ stiliaus. Liūdni, lietuviški, artimi mūsų tautos nuotaikoms. Juk nemokame mes džiaugtis, pripažinkime tiek sau, tiek kitiems. Visi atlikėjai eina tinkama kryptimi.

Džiugu matyti, kad mūsų kūryba juos paveikė. Pavyzdžiui, „Nelieskite mėlynojo gaublio“ savo ekologine tema labai primena mūsų klipą „Netvarka“. Žinoma, jį irgi kažkas pamiršo čia įrašyti, bet nenusiminkime.

Manyčiau, Karinos klipas nusipelno apdovanojimo vien už tai, kad ji sugebėjo ilgai ramiai stovėti, kol už nugaros važiavo traukinys.

Dominykas: Tu esi tikras, kad ten ne montažas?

Vaidas: Taip, ten viskas tikra. Tame klipe dar panaudotas ypatingas talentas sumaišyti dramą su švelnia erotika, o tai mane irgi nustebino, sužavėjo.

Dominykas: Man Karina apskritai atrodo šių metų proveržis.

Vaidas: Beje, ji sveikinasi su kuriuo nors iš mūsų?

Dominykas: Su manimi. Neskambina, bet jau sveikinasi.

Aistė: Aš su MC Mesijumi norėčiau susipažinti. Ir klipą jo mačiau.

Metų hiphopo grupė ar atlikėjas: MC Mesijus, „Omerta“, Mad Money, „Tie Geresni“, „G & G Sindikatas“.

Dominykas: „Omerta“ skamba kaip telekomunikacijų bendrovės pavadinimas.

Vaidas: Ne, čia kažkas su mafija susiję, kažkoks kerštas ar panašiai. Žinau iš kompiuterinio žaidimo. Pavadinimas labai geras.

Dominykas: Mad Money – čia galima versti „pamišę pinigėliai“.

Vaidas: „Tie Geresni“ būtų gerai, bet yra ir geresnių.

Aistė: Turbūt laimės „G & G Sindikatas“. Svaras su manimi sveikinasi.

Vaidas: Tai tegul taip ir būna. Lietuviai vis skundžiasi – štai gavo tą ar aną per pažintis, draugystes. O kas čia blogo?

Apdovanojimas už nuopelnus muzikai. Pretendentai neaiškūs.

Dominykas: Algimantas Čekuolis. Jis turi tiek daug viskam nuopelnų, kad muzikai tikriausiai irgi.

Aistė: „Liūdni slibinai“.

Vaidas: Ne. Šitą gauti pavojinga. Kai tokį duoda, tai daugiau jau nieko nebeduos, nes jaučiasi atsiskaitę. Geriau tada tegul laimi Čekuolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.