M.A.M.A. ceremonijoje - L.Somovo su Jazzu triumfas ir prizas „Ančiai“ iš prezidentės rankų

Penktadienio vakarą Lietuvos muzikos mėgėjų dėmesys – prikaustytas prie įvykių Kauno „Žalgirio“ arenoje. Trečius metus iš eilės čia dalijami apdovanojimai daugiausia per metus nuveikusiems muzikantams ir grupėms. Šventę pradėjo įspūdingas grupės „Antis“ numeris, vakaro programoje – keliolikos populiarių Lietuvos atlikėjų pasirodymai, kuriuos stebėjo tūkstančiai žiūrovų arenoje ir tiesioginėje TV3 transliacijoje.

Jazzu ir L.Somovas gavo tris apdovanojimus.<br>T.Bauro nuotr.
Jazzu ir L.Somovas gavo tris apdovanojimus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jan 10, 2014, 7:42 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 4:58 PM

Trečiąjį M.A.M.A. šou pradėjo grupė „Antis“, šį vakarą nominuota keturiose kategorijose. Scenoje – juodu kostiumu ir ryškiu grimu pasidabinęs Algirdas Kaušpėdas. Kūrinį „Žaislas“ iš naujausio grupės albumo „Baisiai džiugu!“ jis atliko kartu su “Anties“ gitaristu Arūnu Blūšiumi ir naują programą įrašyti padėjusiu „Skamp“ nariu Viktoru Diawara – sproginėjant ugnies pliūpsniams, Algirdas vaidino piktą lėlininką, valdantį keliolika šokėjų ir ant lynų pakibusių kaskadininkų.

Numeriui pasibaigus, paaiškėjo, kad vienas tų pakibusių – šou vedėjas Marijus Mikutavičius.

Pasisveikinęs su žiūrovais ir pajuokavęs, kad šį vakarą bus labai blogai, jis pristatė pirmąjį vakaro apdovanojimą.

Metų proveržiu paskelbtas hitais „One Dream“ ir „Lyja“ išgarsėjęs duetas „Electronic I“.

„Norėčiau padėkoti žmonėms, kurie mūsų klauso, tiki ir palaiko“, - apstulbęs prisipažino dueto vokalistas Paulius Sinkevičius. Komisijos balsavime dėl šio prizo „Electronic I“ nurungė „Feral“, „Kurak“, ba. ir Andrių Pojavį.

Toliau scenoje – Sauliaus Prūsaičio grupė „Face White“. Sniego baltumo rūbais pasipuošę vyrai pasirodymą pradėjo gulėdami ant scenos grindų, o atsikėlę hitą „No More Drama“ atliko, scenoje sklindant dūmams. Pasirodymą paįvairino ryškia raudona suknele pasipuošusi balerina.

Po pertraukėlės – laikas įteikti antrąjį apdovanojimą. Metų elektroninės muzikos atlikėjais tapti pretenduoja Leonas Somovas ir Jazzu, „Golden Parazyth“, Gerai Gerai, „Electronic I“, Beissoul ir Einius.

M.Mikutavičiui paspaudus mygtuką, iš scenos iškilo apdovanojimas, skirtas L.Somovui ir Jazzu.

„Labai jaudinuosi. Jūs mus labai įkraunat, ačiū už galimybę tobulėti ir kurti. Ačiū visiems, kas prisidėjo prie to, kas esame“, - sakė Jazzu, nepraleidusi progos pasveikinti su gimtadieniu TV laidų vedėjos Agnės Grigaliūnienės.

L.Somovas dėkojo šeimai ir visiems, kurie padėjo įsitvirtinti. Duetas pakvietė gerbėjus į savo koncertus, kurie vyks vasarį net keliuose Lietuvos miestuose: „Atšvęsime šitą kartu“.

Pernai įspūdingą numerį su akrobatikos triukais parodęs Donatas Montvydas norui kurti šou liko ištikimas sau ir šįmet. Iš pradžių žiūrovai pamatė tamsoje išryškėjusį dainininko siluetą. Įsižiebus šviesoms, mikrofonas pakibo nuo lubų, o dainininkas publiką kaustė šokių judesiais, primenančiais kažką per vidurį tarp Michaelo Jacksono ir Justino Bieberio.

Tada įsikibęs lyno pakilo virš sceną, o nusileidęs į sceną iškvietė keliolika šokėjų. Sinchroniški judesiai, seksualūs pasiraitymai - pasirodymas laikantis geriausių populiarių JAV atlikėjų šou tradicijų.

Metas įteikti apdovanojimą geriausiems hiphopo atlikėjams. MC Mesijus, „Omerta“, „Tie Geresni“, Mad Money ar „G & G Sindikatas”?

Atsakymas akivaizdus – kol kas “G & G Sindikatas” yra visa galva aukščiau už konkurentus. „Šį apdovanojimą labai norėjo įteikti Algis Ramanauskas – Greitai, bet nedrįsome jo įsileisti, saugodami savo darbo vietas“, - juokavo M.Mikutavičius.

Apdovanojimą atsiėmė grupės vadybininkas Justas Čekuolis. „Esu čia todėl, kad mūsų grupės narys Mamania šiandien švenčia gimtadienį“, - paaiškino Justas, dėkojęs visiems konkurentams.„

Šio vakaro proga jie pirmą kartą mokėsi šokti“, - grupę ŽAS pristatė M.Mikutavičius.

Grupės pasirodymas užkulisiuose iš anksto buvo vadinamas vienu skandalingiausių šį vakarą.

Šou prasidėjo nuo nufilmuotų emigrantų linkėjimų M.A.M.A. ceremonijai.

Scenoje įsižiebė didelė Didžiosios Britanijos vėliava, jos rašto kostiumais pasipuošė ir patys ŽAS nariai.

Daina „Ne kažką?“ - apie nelengvą emigrantų gyvenimą. Nusiplėšę britiškas drapanas, su solidžiais juodais kostiumais likę ŽAS ekrane britų vėliavą pakeitė į Lietuvos.

Su choru dainuojantiems ŽAS padėjo kelios siauromis kelnaitėmis pasidabinusios merginos, į sceną žengusios su Lietuvos trispalvėmis. Ant kelnaičių puikavosi Vytis.

Ekranuose pasirodė ir Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės veidas su klaustuko ženklu.

„Tai – simbolinis klausimas, ar grįžtantys emigrantai Lietuvoje laukiami“, - idėją paaiškino ŽAS narys Linas Karalius.„Ryškiau meilės Lietuvai parodyti turbūt neįmanoma“, - pakomentavo M.Mikutavičius.

Roko ir alternatyvios muzikos kategorijoje varžėsi „Kurak“, „Liūdni slibinai“, „Bix“, „Antis“ ir Alina Orlova.

Paspausti mygtuką ir atskleisti rezultatus M.Mikutavičius patikėjo kultūros ministrui Šarūnui Biručiui. Apdovanojimų laimėtojais paskelbta grupė „Antis“.

„Tai ne tik rokas ar alternatyva, tai kultūrinis, socialinis, filosofinis, svarbiausia – pilietinis reiškinys“, - sakė Š.Birutis.

„Už roką gali būti geriau tik rokas“, - sušuko A.Kaušpėdas.

Po kito numerio plojimai netilo ilgai. Jazzu teko įveikti aukščio baimę – jos ir L.Somovo hitas „Lower Than The Ground“ skambėjo, atlikėjai sėdint švytinčiame rutulyje, kuris dainos kulminacijos metu kilo virš žiūrovų galvų.

„Man sakė, kad pakils tik kokius pusantro metro, bet bus kur kas aukščiau. Labai bijau“, - prieš ceremoniją prisipažino Jazzu.

Publika įvertino jos pastangas – priedainį dainavo kartu. M.Mikutavičius paragino dar kartą paploti dainininkei už drąsą.

Metų klipo prizą atskleisti buvo patikėta aktorei Jurgitai Jurkutei – Širvaitei. „Mačiau tą filmą, kur su Donatu Montvydu filmavaisi, negaliu jo žiūrėti iki pabaigos, nes pykstu, kodėl ne aš ten buvau“, - apie erotines Donato klipo scenas juokelius laidė Marijus.

Metų vaizdo klipu paskelbtas reperio MC Mesijaus „Nelieskite mėlynojo gaublio“.

„Labai džiaugiuosi, kad klipas nesibaigė tik „YouTube“, o apėjo didelę dalį pasaulio. Kitiems metams žadu dar daugiau provokacijų, tik atlaikykite, nes kitais metais galėsite mane nominuoti visose kategorijose“, - pažadėjo MC Mesijus.

Pernai Metų grupės titulą pelniusi „Liūdni slibinai“ šįmet vėl nenuvylė. Pasirodymą, kurį surengė trijulė kartu su elektroninės muzikos kūrėju Gerai Gerai, galima drąsiai vadinti vienu geriausiai pavykusių per M.A.M.A. istoriją.

Tautiniais rūbais pasidabinę šokėjai sinchroniškai judėjo pagal modernų ritmą, vokalistai Dominykas Vaitiekūnas ir Aistė Lasytė energingai traukė Antano Baranausko poemą „Anykščių šilelis“, pasirodymo pabaigoje pasigirdo dabstepo ritmai, o A.Baranausku persirengęs Gerai Gerai pakilo į palubę. Pasirodymas, kurį norėsis internete peržiūrėti dar ne sykį.

Metų koncertinio atlikėjo nominacijoje varžėsi Leonas Somovas ir Jazzu, „Sel“, Andrius Mamontovas, „Antis“ ir „Bix“.

Laimėtoju išrinktas įspūdingą jubiliejaus turą per Lietuvą surengęs A.Mamontovas.

Atlikėjas į ceremoniją neatvyko, prizą pasiėmė „Radistai“, kurie pažadėjo statulėlę įmesti į upę – kaip Andrius, kuris neslepia skeptiško požiūrio į apdovanojimus, kadaise pasielgė su laimėta „Radiocentro“ statulėle.

„Pikaso“ vaikinai surengė pasirodymą, kuris prasidejo ramiai ir santūriai, tada dėmesys nukrypo į ant pakylos salės viduryje ant pakylos įsitaisiusią smuikininkę.

Netrukus ritmas pagreitėjo, o scenoje suburzgė motociklai – grupės vaikinai dainą tęsė, įsitaisę ant jų, o vienas dainininkų ir pasivažinėjo – iki pat salės gale įtaisytos nominantų pakylos.

Metų popmuzikos kategorijoje rungėsi D.Montvydas, „Sel“, „Biplan“, „Pinup Girls“ ir ką tik pasirodę „Pikaso“.

Nugalėtojais paskelbta grupė „Biplan“.

„Trečią kartą esame nominuoti M.A.M.A., pernai ir užpernai buvome nominuoti roko nominacijoje, iš po nosies statulėlę nušvilpė „Freaks On Floor“. Tai nusprendėme nerizikuoti.

Gal nesame tokie gražūs kaip „Pinup Girls“, nemokame triukų kaip Donatas Montvydas, nesurinkome šios arenos kaip „Sel“, neturime motociklų kaip „Pikaso“, bet šiandien turime tai“, - statulėle džiaugėsi „Biplan“ vokalistas Maksas Melmanas.

Giedrė Kilčiauskienė parodė, kad gera muzika gali puikiai derėti su šou sprendimais. Ant sofos įsitaisiusią atlikėją apsupo aplink ją sukonstruotame kube besilankstantys gimnastai. Ant dainininkės kaktos – ornamentas, plaukai sutaršyti, o balsas ir dainos nuotaika – kontrastuojantys su linksma ceremonijos nuotaika. Pasirodymas, kuris daug ką galėjo užhipnotizuoti.

Atėjo eilė agentūros AGATA specialiam apdovanojimui. Aktorius Jokūbas Bareikis paskelbė, kurio Lietuvos atlikėjo muzika dažniausiai per metus skambėjo radijo eteryje.

Tai – grupė „Sel“, kurios lyderio Egidijaus Dragūno ceremonijoje nėra.

Spindinčiais drabužiais pasipuošęs Benas Aleksandravičius, žinomas ba. slapyvardžiu, surengė paprastą, bet daug ką jo vardą pasižymėti paraginsiantį pasirodymą. Vaikino kuriamas „indie“ roko ir elektronikos derinys jau užkariavo hipsterių širdis – M.A.M.A. scena padės pasiekti platesnę auditoriją.

Agentūros LATGA-A specialus apdovanojimas įteiktas kompozitoriui Žilvinui Liuliui. Su „Pikaso“ ir kitais žinomais atlikėjais dirbančio kūrėjo parašytos dainos per metus Lietuvos radijo stočių eteryje skambėjo dažniausiai.

„Ačiū visiems, kurie su manimi dirba, dirbo ir dirbs“, - dėkojo daugiau nei 300 dainų sukūręs Žilvinas.

Jurgos Šeduikytės eilė. Sutaršyti plaukai, margi drabužiai, baikerio striukė, ryškus makiažas – ant pakylos besiraitanti atlikėja tarsi susiliejo su vaizdo projekcijomis už nugaros, o ritmą jai mušė net penki būgnininkai.

Dešimtoji statulėlė – Metų grupės. Pretendentai – L.Somovas ir Jazzu, „Antis“, „Biplan“, „Sel“ ir „Liūdni slibinai“.

Laimėtojai – L.Somovas ir Jazzu. Artimųjų bučiniai, o tada – susikibus rankutėmis į sceną. M.Mikutavičius kelią prie statulėlės duetui žaismingai šlavė savo švarku.

„Iš tikrųjų šis apdovanojimas skirtas jums visiems. Nesiruošiau kalbų, Leonas irgi. Svarbu yra ne kalbėti, o veikti.Noriu pasakyti vieną dalyką. Nesvarbu, ką sako kiti, jei viską darai nuoširdžiai, svajonės pildosi, tai yra įrodymas. Kadangi apdovanojimas yra mūsų grupės ir visos komandos, negaliu jo perleisti, bet noriu jį dedikuoti vienam artistui – Martynui Levickiui“, - sakė Jazzu.

Toliau scenoje – Metų proveržio statulėlės laimėtojai „Electronic I“. Aplink hito „Lyja“ atlikėjus raitosi seksualios merginos, erdvę skrodžia lazeriai, o šiam paradui vadovauja mobiliuoju telefonu save fotografuojanti interneto žvaigždė Monika Šalčiūtė. Žavi užuomina į savęs fotografavimo „selfie“ madą, o muzika ir dueto įvaizdis – tokie, kad galima drąsiai sakyti, jog Lietuvoje atsirado modernus „Pet Shop Boys“ atitikmuo.

Metų atlikėjos kategorijoje susirungė Alina Orlova, GJan, Ieva Narkutė, Giedrė Kilčiauskienė ir Jurga Šeduikytė.

Įteikti prizo į sceną iškviestos aktorės Aušra Štukytė,  Inga Norkutė – Žvinienė ir Edita Užaitė paskelbė, kad prizą laimėjo G.Kilčiauskienė.

„Per mažai sveriu, kad išlaikyčiau tokį sunkų prizą. Nuo vaikystės svajojau būti gera dainininkė, niekada nesvajojau būti įžymybė. Kas manęs nepažįsta, malonu susipažinti. Ačiū tiems, kurie įvertino muziką“, - susijaudinusi dėkojo grupės „Empti“ vokalistė, pernai sublizgėjusi soliniu albumu „Optinė apgaulė“.

„Biplan“ surengė reto jaukumo pasirodymą – įsitaisę ant sofos, didžiulėje arenoje sukūrė namų atmosferą – su kilimu ir šviestuvais.

Tarp žiūrovų didžiuliu triračiu važinėjo cirko akrobatas, paskui jį vaikščiojo berniukas su balionais, o ekrane buvo rodomi lyg iš keisto sapno nužengę vaizdai. Pasirodymas, kuriam geriausiai tinka žodžiai „šilta ir jauku“.

Metų atlikėjas – juo tapti šįkart galėjo D.Montvydas, M.Palubenka, A.Mamontovas, A.Pojavis ir Mantas Jankavičius.

Laimėtojas – A.Mamontovas. Pelnytas apdovanojimas. M.Jankavičius plojo, o tada į rankas paėmė specialų lrytas.lt leidinį apie M.A.M.A. - suprask, „ką padarysi, pralaimėjau, paskaitysiu ir nusiraminsiu“.

Iš A.Mamontovui skirtos statulėlės „Radistai“ pažadėjo pasigaminti auskarus.

Martynas Levickis šiuo metu vieši JAV, tačiau M.A.M.A. žiūrovus savo pasirodymu vis tiek nusprendė pamaloninti.

Talentingąjį akordeonininką ceremonijos žiūrovai pamatė didžiuliuose ekranuose, o gyvai savo balsus prie jo grojimo prijungė dainininkai Rūta Ščiogolevaitė ir Merūnas Vitulskis.

Į Metų albumo nominaciją pretendavo Leono Somovo ir Jazzu, Giedrės, "Anties", Jurgos ir I.Narkutės darbai.

Vienoje svarbiausių apdovanojimų kategorijų nugalėtojais paskelbti L.Somovas ir Jazzu. Jų albumas „Lees And Seas“, išleistas lapkritį, buvo pristatytas sausakimšais koncertais Lietuvos didmiesčiuose.

Tai – trečiasis dueto laimėtas apdovanojimas. Atrodo, į sceną pakilę atlikėjai jau spėjo iš džiaugsmo šiek tiek apsvaigti.

Leonas staiga prisiminė, kad yra iš Panevėžio: „Ten yra upė Nevėžis, siūlau vieną apdovanojimą apgyvendinti ten“. Smagus pasišaipymas iš A.Mamontovo žygių?

Jazzu pažadėjo klausytojams: „Dėl jūsų kursime ir toliau“.

Ceremonija artėja prie pabaigos, scenoje – tikra dovana vyresnei publikai. Stasys Povilaitis, Vitalijus Pauliukas, Antanas Čapas ir Simonas Donskovas.Auksinių „Nerijos“ hitų pynė – stovint ant pjedestalų. Publika ėjo iš proto – stovėdami plojo didžioji dalis į areną susirinkusių žiūrovų.

Pasibaigus pasirodymui, salėje ilgai netilo „pakartot“.

Paskutinis vakaro akordas – statulėlė už nuopelnus.

Ją įrašytoje kalboje paskelbė šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė. „Linkiu, kad muzika mus lydėtų visur ir visada“, - sakė šalies vadovė, paskelbusi, kad apdovanojimas skiriamas grupei „Antis“.

„Tikiuosi, kad Jos ekscelencija turi visus „Anties“ albumus“, - sakė M.Mikutavičius.

„Aš asmeniškai sukrėstas, bet teks priprasti. Ačiū. Viskas, ko išmokau – niekada nesiskirti su draugais. Vienas didžiausių draugų – Kaunas. Tai Kauno grupė „Antis“ šiandien gavo šį apdovanojimą“, - sakė A.Kaušpėdas.

Šou finalas - "Anties" hitų kokteilis, kurį sudainavo trys žinomi šalies scenos vyrai - M.Mikutavičius, į sceną iš tribūnų būrio stiuardesių palydėtas M.Jankavičius ir sombreru pasipuošęs Saulius Urbonavičius - Samas.

M.A.M.A. apdovanojimų laimėtojai

Metų grupė – Leonas Somovas ir Jazzu (pretendavo „Antis“, „Biplan“, „Sel“, „Liūdni slibinai“).

Metų albumas – L.Somovo ir Jazzu „Lees And Seas“ (pretendavo „Anties“ „Baisiai džiugu!“, Ievos Narkutės „Vienas“, Jurgos „Breaking The Line“, Giedrės „Optinė apgaulė“).

Metų atlikėjas – Andrius Mamontovas (pretendavo Donatas Montvydas, Mantas Jankavičius, Markas Palubenka, Andrius Pojavis).

Metų atlikėja – Giedrė (pretendavo GJan, I.Narkutė, Jurga, Alina Orlova).

Metų elektroninės muzikos grupė – L.Somovas ir Jazzu (pretendavo „Electronic I“, „Golden Parazyth“, Beissoul ir Einius, Gerai Gerai.

Metų hiphopo grupė -  „G & G Sindikatas“ (pretendavo MC Mesijus, „Tie Geresni“, „Omerta“, Mad Money).

Metų koncertinis atlikėjas: Andrius Mamontovas (pretendavo „Sel“, „Antis“, L.Somovas ir Jazzu, „Bix“).

Metų popmuzikos grupė: „Biplan“ (pretendavo „Sel“, D.Montvydas, „Pikaso“, „Pinup Girls“).

Metų proveržis: „Electronic I“ (pretendavo „Kurak“, ba., A.Pojavis, „Feral“).

Metų roko ir alternatyvos grupė: „Antis“ (pretendavo „Liūdni slibinai“, A.Orlova, „Kurak“, „Bix“).

Metų vaizdo klipas: MC Mesijaus „Nelieskite mėlynojo gaublio“ (pretendavo M.Palubenkos „Planet Melancholia“, D.Montvydo „Make That Love“, „Pikaso“ „Rugpjūtis“, Karinos Krysko – Skambinės „Jausmų labirinte“).

Už nuopelnus – grupė „Antis“.

Grojamiausias atlikėjas (kurio muzika eteryje skambėjo dažniausiai) - „Sel“.

Grojamiausias autorius (kurio muziks eteryje skambėjo dažniausiai) – Žilvinas Liulys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.