A.Kaušpėdas apie A.Mamontovo poziciją: „Tai arogantiška ir apgailėtina“

Nors M.A.M.A. apdovanojimų ceremonija surengta penktadienį, aistros dėl jos netyla iki šiol. Alyvos į ugnį įpylė dainininkas Andrius Mamontovas. Jis M.A.M.A. ceremonijoje laimėjo Metų atlikėjo ir Metų koncertinio atlikėjo statulėles, tačiau pirmadienį pareiškė, kad daugiau nebenori būti nominuotas. Į tai aštriai sureagavo kitas Lietuvos roko muzikos autoritetas – „Anties“ lyderis Algirdas Kaušpėdas, sukritikavęs Andriaus nuomonę.

A.Kaušpėdą (viduryje) nustebino A.Mamontovo elgesys.<br>M.Patašiaus ir R.Danisevičiaus nuotr.
A.Kaušpėdą (viduryje) nustebino A.Mamontovo elgesys.<br>M.Patašiaus ir R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2014, 8:27 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:32 PM

M.A.M.A. ceremonijoje, kuri vyko Kauno „Žalgirio“ arenoje, A.Mamontovas nedalyvavo – kaip ir ankstesnius sykius.

Pirmadienį išplatintame atvirame laiške A.Mamontovas dėkoja komisijos nariams, išrinkusiems jį laimėtoju, tačiau pabrėžia, kad nebenori būti nominuotas.

„Jau daug metų man labai nejauku dalyvauti įvairiuose muzikos apdovanojimuose, nes visiškai nebesijaučiu muzikinės bendruomenės, tokios, kokia ji dabar yra matoma viešojoje erdvėje, dalimi. Ne dėl to, kad manyčiau esąs geresnis ar blogesnis. Tiesiog nebematau savęs tame bendrame, blizgančiame kontekste ir tai man prarado tą vertę, kurią suteikdavo anksčiau. Būtų neteisinga dalyvauti renginyje tik todėl, „kad tokios žaidimo taisyklės“, jei būdamas jame visą laiką jautiesi ne savo rogėse. Visada siekiau būti maksimaliai sąžiningas savo kūryboje ir pasirinkimuose, todėl nenoriu eiti prieš savo vidinį balsą.

Pats didžiausias įvertinimas, kurio niekada negalėčiau atsisakyti ar paneigti, yra žmonės, ateinantys į mano koncertus. Dainų kūrimas man nėra varžybos su kitais atlikėjais, nes stengiuosi kurti kažką savito ir su niekuo nelenktyniauti dėl to, ką darau. Muzika nėra galynėjimasis. Tai gana jautri veiklos sfera ir bandymas išrinkti „geriausią“, kitus nustumiant į antrą planą, man nebeatrodo teisingas ar kaip nors skatinantis tikrąjį kūrybingumą.

Todėl dar kartą dėkoju už įvertinimą, tačiau prašau manęs nebenominuoti visuose ateinančiuose panašaus pobūdžio apdovanojimuose“, – rašo Andrius.

„Anties“, ceremonijoje M.A.M.A. laimėjusios Metų alternatyvios muzikos ir roko statulėlę bei prizą už nuopelnus, lyderis A.Kaušpėdas lrytas.lt sakė, kad nesuprato Andriaus poelgio prasmės.

„Man tokia Andriaus nuomonė nesuprantama ir arogantiška. Taip atsiribodamas jis, mano akimis, atmeta muzikantų bendradarbiavimo idėją. Tik ieškant bendrumo, sugyvenimo yra tobulėjama visose srityse“, – sakė Algirdas.

A.Kaušpėdas – vienas M.A.M.A. steigėjų, tačiau pastaruosius porą metų faktiškai nedalyvauja šio renginio organizavimo procese.

„Esu prisidėjęs tik simboliškai – padėjau savo parašą po pačia tokio renginio idėja. Turiu daug kitos veiklos. Be to, visiškai pasitikiu žmonėmis, kurie ten dirba. Šįmet renginį organizavo Saulius Urbonavičius-Samas. Mes su juo nuo Sąjūdžio laikų kartu ėjome. Jis – nepaprastai sąžiningas ir kultūringas žmogus.

Džiaugiuosi, kad šįmet buvau ir dainavau šitame renginyje. Ne tik dėl apdovanojimų. Aš su daug kuo susipažinau, pabendravau, susitarėme ir po apdovanojimų susitikti ir ką nors nuveikti kartu.

Muzikos apdovanojimai nėra kažkas naujo. Bet kurioje kūrybos industrijoje vyksta konkursai, jos dalyvių nuveiktų darbų palyginimai. Tokiu pat principu vyksta "Grammy", "Oskarai" ir kitos ceremonijos. Žinoma, to ypač reikia jaunimui, nes tai motyvuoja, jiems norisi siekti aukštumų, lygiuotis į nusipelniusius autorius ir atlikėjus.

Perskaičiau Andriaus mintis. Iš jų ryškėja savęs statymas į išskirtinę padėtį. Suprask – jis yra išskirtinis, su niekuo nelygintinas, jo negalima vertinti. Man tai atrodo apgailėtinai.

Pačiame M.A.M.A. renginyje tikrai nepastebėjau jokių blogų dalykų. Daug bendravau su muzikantais. Priekaištų nebuvo jokių", – sakė A.Kaušpėdas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.