Į Vilnių atvykę „Instrumenti“ - apie muziką, kūrybos krizę ir tragediją Latvijoje

Po žiemos švenčių apmiręs popmuzikos gyvenimas atgyja. Viena pirmųjų kregždžių – šį vakarą Vilniaus menų fabrike „Loftas“ nusileisiantis latvių duetas „Instrumenti“, Lietuvoje jau turintis daug gerbėjų.

Šio vakaro koncertą Vilniuje „Instrumenti“ muzikantai iš Latvijos vadina svarbiausiu grupės pasirodymu Lietuvoje.
Šio vakaro koncertą Vilniuje „Instrumenti“ muzikantai iš Latvijos vadina svarbiausiu grupės pasirodymu Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jan 17, 2014, 3:12 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:11 AM

Kadaise Janis Šipkevicas, dar kaip vokalinės grupės „Cosmos“ narys, palenkė lietuvių širdis originaliu būdu – skelbdamas Latvijos balsus „Eurovizijoje“ pavadino mus „braliukais“.

Šiandien jis ir bendražygis Reinis Sejanas Lietuvoje jau geriau žinomi dėl kitko. Dainininkų suburtas duetas „Instrumenti“ jau tuziną kartų koncertavo mūsų šalyje įvairaus dydžio scenose – nuo nedidelio klubo „Tamsta“ iki Katedros aikštės, rašo "Lietuvos rytas".

Tačiau tai, ką šį vakarą parodys „Lofte“, scenos keistuoliais dažnai laikomi latviai vadina išskirtiniu įvykiu.

„Pirmą kartą į Lietuvą atsigabename savo dekoracijas, papildomą muzikantų grupę, viskas skambės ir atrodys šimtu procentų taip, kaip norime. Tai bus geriausias mūsų koncertas Lietuvoje“, – „Lietuvos rytui“ tvirtino J.Šipkevicas.

Latvių pasirodymą apšildys duetas iš Lietuvos – prieš savaitę M.A.M.A. ceremonijoje Metų proveržio titulu apdovanotas duetas „Electronic I“.

Per koncertą – šiurpi žinia

Koncertas Vilniuje – toks pats, kokių net šešis praėjusių metų pabaigoje „Instrumenti“ surengė Rygos salėje „Palladium“.

Prieš keletą metų net 9 tūkstančius žiūrovų į didžiąją Rygos areną priviliojusi grupė šįsyk pasirinko kitokį variantą – jaukesnę salę, bet daugiau pasirodymų. Skaičiuojama, kad per šešis vakarus juos pamatė apie 10 tūkstančių žmonių.

Įspūdinga, turint omenyje tai, kad „Instrumenti“ muzika prikrauta garso eksperimentų, melodijos keliauja neįprastais posūkiais, galima surasti ir roko, ir elektroninės muzikos, ir ritmenbliuzo elementų, o scenoje dueto kuriama atmosfera kartais primena siurrealius Davido Lyncho filmus.

Koncertų rengimo proga – antrojo grupės albumo „Procrastination“ pristatymas su specialiais apšvietimo ir garso efektais, scenografija ir režisūra.

Tai turėjo būti šventė, nors „ekscentrikų popmuzika“ kai kurių kritikų įvardijamos dueto dainos toli gražu ne visada linksmos.

Tačiau prisimindamas pirmąjį vakarą „Palladium“ Janis sunkiai renka žodžius.

Grupei sugrojus keletą dainų iš užkulisių atskriejo žinia – Rygoje įgriuvo parduotuvės „Maxima“ stogas, yra žuvusiųjų. Salėje įsižiebė mobiliųjų telefonų švieselės – žiūrovai internete sekė naujausias žinias apie įvykį.

„Nežinojome, ką daryti. Visi buvo labai liūdni. Koncertą vis dėlto baigėme. Pamanėme, kad dainos gal taps bent simboline paguoda. Antroji koncerto dalis buvo tarsi malda“, – sakė Janis.

Grojo su Vakarų žvaigždėmis

Tragedija Latvijoje, anot dainininko, nustelbė visus kitus metų įspūdžius. O jų buvo daug.

Dar prieš keletą metų užsienio festivaliuose ir konferencijose aktyviai dalyvauti pradėjusi grupė ir pernai atkakliai siekė išgarsėti už gimtinės ribų.

„Instrumenti“ daug kartų keliavo į Rusiją – po pasirodymų populiaraus laidų vedėjo Ivano Urganto šou ir koncertų su ten gerai žinomais tautiečiais „Prata vetra“ duetas jau turi daug gerbėjų.

„Buvome daugelyje šalių. Grojome muzikos pasaulio specialistams Niujorke, Los Andžele. Pamažu pradeda sektis užsienyje. Kita vertus, negaliu pasakyti, kad tai – svarbiausias mūsų tikslas.

Latvija mums ir toliau išlieka svarbiausia. Čia juk atsiranda mūsų dainos, čia jaučiamės gerai. Tai lyg mūsų laboratorija, kurioje sumaišytus kokteilius nešame į pasaulį“, – aiškino Janis.

Įveikė kūrybos krizę

Kartu su „Prata vetra“ (anksčiau Lietuvoje žinomais „Brainstorm“ pavadinimu) „Instrumenti“ laikomi didžiausiomis latvių muzikinėmis viltimis. Tačiau muzikantai nė neslepia – koncerto Vilniuje galėjo ir nebūti, kaip ir visos dabartinės dueto veiklos.

Mat pirmasis grupės albumas „Tru“ buvo kurtas ne vienus metus, o jį išleidę Janis ir Reinis tarsi atsitrenkė į sieną.

„Metus bandėme sukurti naujų dainų, bet vis nesisekė. Jau rimtai kalbėjomės, kad tai tikriausiai pabaiga, viskas, ką kartu galėjome nuveikti, jau padaryta. O tada kažkas atsitiko ir idėjos pasipylė“, – pasakojo Janis.

Patirtus sunkumus duetas įamžino antrojo albumo pavadinime – „Procrastination“ iš anglų kalbos galima versti „atidėliojimas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.