Ambicingą koncertą Vilniuje surengę latviai „Instrumenti“ Lietuvoje jau jaučiasi kaip namie

Viena populiariausių Latvijos grupių „Instrumenti“ penktadienio vakarą šeimininkavo Vilniaus menų fabrike „Loftas“. Susirinkusiems gerbėjams (o jų duetas Lietuvoje jau turi nemažai, ir ištikimų) antroji pagal populiarumą (po „Prata Vetra“) šių dienų latvių grupė surengė savo naujausio albumo „Procrastination“ pristatymo renginį.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jan 18, 2014, 12:10 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 9:43 AM

Speciali scenografija, drabužiai, apšvietimas – „Instrumenti“ pasirodymai visada turi teatro elementų. Nuo pat tų dienų, kai maždaug prieš penkerius metus pandomis persirengę grupės nariai Janis Šipkevicas ir Reinis Sejanas pradėjo drumsti muzikos vandenis.

Lietuvoje jie jau viešėjo tuziną kartų, bet šią viešnagę vadina svarbiausia – mat pirmą sykį atvyko su visa scenogafija ir kitais „žaisliukais“, reikalingais pilnaverčiam pasirodymui.

Prieš latvius grojusią grupę „Electronic I“, neseniai laimėjusią pirmąją savo karjeros M.A.M.A. statulėlę, žiūrovai sutiko šiltai, bet daugiausia plojimų vis dėlto rezervavo pagrindiniams vakaro svečiams.

Jei ne įdomūs kostiumai, nė neįtartum, kad „Instrumenti“ Latvijoje – popžvaigždės, prieš keletą metų koncertavusios pilnoje Rygos arenoje. Paprasti, kuklūs, susirūpinusiais veidais, visiškai susitelkę į tai, ką daro scenoje. Jokio žvaigždiško pozavimo – tik puikūs balsai (abu dueto nariai anksčiau dainavo pripažintoje vokalinėje grupėje „Cosmos“) ir įdomi, standartus laužanti muzika.

Kartu su dviem (ne vienu instrumentu grojančiomis) pritariančiomis vokalistėmis ir bosistu vyrukai sugrojo kiek ilgiau nei valandą trukusį koncertą, kuriame buvo visko - skoningų žaidimų apšvietimu, Janio falceto galimybių demonstravimo ir progų įsitikinti, kad lietuviai jau žino šias dainas (ypač "Born To Die", pabaigai paliktą "King Of The Wild Things", "The Time Is Now").

"Labai įdomūs ir geri", - visą koncertą susidomėjęs stebėjo "Anties" lyderis Algirdas Kaušpėdas. Tarp žiūrovų netrūko muzikos mėgėjams žinomų veidų - ką sugeba latviai, įvertinti atėjo "Golden Parazyth" vokalistas Giedrius Širka, Jurgis Didžiulis, Andriaus Mamontovo grupės narys Eimantas Belickas, "The Perfect Pill" vokalistas Germanas Skoris ir daug kitų.  Po koncerto išsirikiavo nemenka eilė prie stendo, kur "Instrumenti" kone valandą fotografavosi ir dalijo autografus.

„Jie – tikri ir originalūs. Daug visko mačiau, bet „Instrumenti“ sunku su kuo nors palyginti“, – prieš porą metų po „Instrumenti“ koncerto Vilniuje pripažino buvęs „Pink Floyd“ vadybininkas Peteris Jenneris.

Sunku nesutikti. Naujame albume „Procrastination“ (kurio dainos dominavo penktadienio koncerte) yra visko – nuo triuškinamos baladės „King Of The Wild Things“, kurią po pasirodymo Rusijos TV eteryje iškart iš „iTunes“ nusipirko 15 tūkstančių žiūrovų, iki visiškai „nuplaukusio“ kūrinio „Lance“.

„Bėgu, einu į sporto salę, ir vėl, ir vėl“, – priedainyje, jei tą keistą dainos detalę galima taip pavadinti, dainuoja „Instrumenti“.

„Tą dainą įkvėpė dviratininko Lance'o Armstrongo istorija. Kaip žinote, jis patyrė svaiginančias aukštumas, o tada – svaiginantį nuopuolį. Įdomios priešingybės. Beje, kai rašėme dainą, dar nežinojome, kad jis vis dėlto prisipažins vartojęs dopingą“, – lrytas.lt pasakojo J.Šipkevicas, Vilniuje vis dėlto nerizikavęs dainuoti šio "kiek ir ko reikia surūkyti, kad tai parašytum" tipo kūrinio.

Nuo švelnių garsų iki kone industrinį roką primenančių skambesio elementų – „Instrumenti“ paletė didelė, bet patys muzikantai sako, kad dabar yra mažiau išsiblaškę.

„Pirmas mūsų albumas buvo dar įvairesnis. Dabar mes – susitelkę ir jau žinome savo kelią“, – aiškino Janis.

Grupė dažnai koncertuoja Vakaruose. Įžymių pažįstamų – irgi daugėja.

Pernai vasarą grupė vėl trynėsi alkūnėmis su muzikos pasaulio didžiais ir žinomais – pavyzdžiui, Vilniaus Vingio parke „apšildė“ „Depeche Mode“ koncertą, o Latvijos festivalio „Positivus“ užkulisiuose Janis pastebėtas besilinksminantis su garsios islandų grupės „Sigur Ros“ vokalistu Jonsi.

„Mes – pažįstami. Savo pirmąjį albumą „Tru“ įrašinėjome Reikjavike. Kartą surengėme koncertą nedidelėje kavinėje – į jį atėjo ir Jonsi. Tada mes dar rengėmės pandų kostiumais, dabar to nebedarome. Buvo smagu jį vėl sutikti ir parodyti savo naują muziką“, – pasakojo J.Šipkevicas.

Lietuvoje ne kartą viešėjusi grupė tikisi vėl koncertuoti mūsų šalyje – jau šįmet.

„Jūsų šalyje jau pažįstame daugybę menininkų – fotografų, muzikantų, vaizdo kūrėjų. Man atrodo, būtent jie yra tai, kuo Baltijos šalys gali didžiuotis.

Lietuvoje jau tikrai jaučiamės kaip namie. Norisi čia būti kuo dažniau“, – prisipažino Janis.

Kito karto tikriausiai nereikės ilgai laukti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.