Albumo apžvalga. „Antis“ „Baisiai džiugu!“

Yra daug priežasčių, dėl kurių po ketverių metų pertraukos išleistas naujas „Anties“ diskas yra šioks toks paradoksas. Tik viena jų – jo skambesys visiškai neįprastas šiai grupei, bet tuo pačiu ir – nesupainiojamai „antiškas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Feb 1, 2014, 5:21 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:01 PM

Pasakojama, kad kai kurie grupės nariai išsigando išgirdę, ką sugalvojo Algirdas Kaušpėdas. Ankstesnis grupės darbas buvo muzikinė utopija „Zuikis pleibojus“ - paremtas standartiniais roko kanonais. Dabar „Antis“ - persismelkusi industrinio metalo ir net pankroko bei elektroninės muzikos garsais. Grupės, kurių dainininkams yra 60, tokių fokusų paprastai nekrečia. Bet „Antis“ ir nėra įprasta grupė.

Muzika – šiurkšti, negailestingai trankanti ausų būgnelius ir hipnotizuojanti. Tokia, jog kartais įtari, kad A.Kaušpėdas nusiteikęs su klausytojais atlikti šamanišką eksperimentą. Šio netikėto „Anties“ posūkio architektas – grupės „Skamp“ narys Viktoras Diawara, tapęs albumo muzikos prodiuserio.

Bet dar stipresnį poveikį daro tekstai. Kraują stingdantis knaisiojimasis po save dainoje „Abejingas Dievas“, tona ironijos dainoje „Tiesa“ su raginimu „ant visko pavaryti matu“, sudėtinga dvilypė „Bomžo“ filosofija, į akis šiurkščiai drebiama tiesa apie senėjimą kūrinyje „Tendencija“ - tai per patrankos šūvį nutolę nuo to, ką esame lietuviškose dainose įpratę girdėti per radiją.

Ramesnę „Antį“ primena tik viena daina visame albume – jį baigianti „Debesys“, tarsi priminimas, kad čia vis dar ta pati grupė, kuri dainavo „Pokštą“ ir „Alyvas“, ei, nepabėkit.

Taip, itin muzikaliu šio albumo nepavadinsi. Pusę albumo dainų A.Kaušpėdas greičiau deklamuoja, o ne dainuoja. Kita vertus, šitiems filosofiniams lozungams tai – pati įtaigiausia ir tinkamiausia forma. Albumo priedas – diskas su “ANTISimfonija“, styginių kvarteto atliekamu kūriniu, sulydytu iš trylikos „Anties“ melodijų. Maloniai klausosi, bet „Baisiai džiugu!“ kontekste tai – neesminis eksperimentas.

Vienintelis priekaištas – toks įspūdis, kad V.Diawara A.Kaušpėdo pamąstymus suprato pernelyg tiesiai. „Anties“ lyderis nė neslepia susižavėjimo vokiečių grupe „Rammstein“ - ši įtaka atsispindi visur, nuo muzikos iki viršelio, kiek primenančio šio kolektyvo albumą „Made In Germany“. V.Diawaros aranžuotėse užuominų į „Rammstein“ - tiek daug, kad kartais tai kelia šypseną.

Tačiau albumo siunčiama žinia aiški - „Antis“ vėl scenoje, kaip niekad energinga, provokuojanti ir aktuali. Tą liudija ir grupei skirtos dvi M.A.M.A. apdovanojimų statulėlės. Jei šis darbas būtų pelnęs ir Metų albumo titulą, būtų labai sunku su tokiu sprendimu ginčytis.

Įvertinimas – 9 iš 10.

Dainos „Muzika" klipas, nufilmuotas Katedros aikštėje:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.