5 filmai, kuriuose skamba Vilniuje grosiančio P.Metheny muzika

Balandžio 25-ąją Vilniaus Pramogų arenoje koncertuosiantis bene geriausias šių dienų pasaulio džiazo gitaristas Patas Metheny garsėja ne tik muzikos, bet ir kino pasaulyje. Dvidešimties „Grammy“ statulėlių laureato muzika skamba keliose dešimtyse filmų, tarp kurių – žymiausių pasaulio režisierių ir aktorių darbai.

P.Metheny Lietuvoje koncertuos pirmą kartą.
P.Metheny Lietuvoje koncertuos pirmą kartą.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 19, 2014, 10:58 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 7:27 AM

Festivalio „Kaunas Jazz“ programoje koncertuosiantis amerikiečių muzikantas vasarį savo gausią apdovanojimų kolekciją papildė dar viena statulėle. Ispanijoje teikiami „Goya“ apdovanojimai – šios šalies „Oskarų“ atitikmuo.

Šįmet ceremonijoje triumfavo net šešis apdovanojimus pelnęs režisieriaus Davido Truebos filmas „Užsimerkus gyventi paprasčiau“, kuris šį savaitgalį bus rodomas ir festivalyje „Kino pavasaris“. Filmas pasakoja apie tai, kai grupės „The Beatles“ narys Johnas Lennonas nusprendžia tapti aktoriumi ir atvyksta filmuotis į Ispaniją – tai sujaudina didelį jo gerbėją, vietinį anglų kalbos mokytoją, kuris leidžiasi į kelionę, svajodamas susitikti su savo dievuku.

Tarp šešių filmo laimėtų prizų – ir apdovanojimas už geriausią kompozitoriaus darbą. Muziką filmui sukūrė gitaristas P.Metheny. 2013-ųjų rudenį ją Patas įrašė kartu su geru bičiuliu, džiazo veteranu Charlie Hadenu.

Balandžio 25-ąją P.Metheny Vilniuje koncertuos su prieš keletą metų suburta, už pirmąjį albumą „Grammy“ statulėlę jau pelniusia grupe „Unity Group“. Grupė koncertuose pristatys ne tik muziką iš naujausio, šįmet išleisto albumo „Kin (←→)“, bet ir prisimins įspūdingiausias Pato Metheny karjeros akimirkas.

Tarp jų – ir muzika, įrašyta kino filmams. Siūlome prisiminti penkias kino juostas, kurios be Pato Metheny prisilietimo nebūtų tokios įspūdingos.

„Pasaulio žemėlapis“. Tai 1999-aisiais režisieriaus Scotto Elliotto sukurta drama, kurioje vaidino kino žvaigždės Julianne Moore ir Sigourney Weaver – pastaroji už šį vaidmenį buvo nominuota „Auksinio gaublio“ apdovanojimui. Pasakojimą apie mažame miestelyje su įvairiais sunkumais susiduriančią šeimą puikiai iliustruoja Pato Metheny muzika – rami, melodinga, įrašyta su orkestru ir į pirmą planą išstumianti akustinės gitaros garsus. Kritikų nuomone, muzikantas puikiai perteikė nedidelės kaimo vietovės atmosferą – ir taip sukūrė vieną jausmingiausių savo įrašų. Švelnumas ir subtilumas tiesiog liejasi iš šių kūrinių – pats Patas Metheny sako, kad šiam garso takeliui įkvėpimo sėmėsi iš vaikystės prisiminimų.

„Fandangas“. Šį 1985-aisiais pasirodžiusį filmą sukūrė režisierius Kevinas Reynoldsas, o prodiusavo – Pato Metheny muziką ne kartą savo darbams naudojęs garsusis Stevenas Spielbergas. Drama su komedijos elementais pasakoja apie penkis studentus iš Teksaso, kurie nusprendžia kartu vykti į kelionę ir paskutinį kartą pakvailioti – prieš akis darbas, šeimų kūrimas, Vietnamo karas, žodžiu, tai paskutinė proga pasimėgauti nerūpestinga jaunyste. Filme įamžintas pirmasis daug dėmesio sulaukęs aktoriaus Kevino Costnerio vaidmuo, o jo garso takelyje skambėjo ištraukos iš 1981-ųjų albumo „As Falls Wichita, So Falls Wichita Falls“, kurį P.Metheny įrašė su pianistu, vienuolikos „Grammy”statulėlių laureatu Lyle'u Maysu.

„Kelias į rojų“. 1998-aisiais italų režisieriaus Antonio Baiocco sukurta romantiška drama pasakoja iš senelių namų pabėgusios amerikietės istoriją. Italijoje visą gyvenimą praleidusi moteris nekalba šios šalies kalba, tačiau sutinka 25 metais jaunesnį privatų detektyvą ir įsisuka į kiek neįprastą meilės siužetą. Tarp filme vaidinančių aktorių – ir Lietuvos žiūrovams gerai žinomas Tcheky Karyo. Vienas filmą finansavusių prodiuserių – įžymus britų dainininkas Davidas Bowie. Galbūt dėl to filmo kompozitoriaus pareigos buvo patikėtos P.Metheny – su juo Davidą sieja dar vienas filmas, apie kurį netrukus sužinosite. Filme „Kelias į rojų“ skambančią muziką kino gerbėjai vadina genialia ir tobulai atspindinčia veikėjų charakterius.

„Sakalas ir sniego žmogus“. 1985-aisiais režisieriaus Johno Schlessingerio susuktas filmas pasakoja apie du vyrus, kurie JAV saugumo paslaptis pardavė Sovietų Sąjungai. Šaltojo karo metais populiarią temą perteikti ekrane padėjo vieną iš šių veikėjų suvaidinęs aktorius Seanas Pennas. Pats filmas yra paremtas tikra buvusio kunigų seminarijos auklėtinio ir narkotikų prekeivio istorija. Filmas net ir priekabiausių kino kritikų buvo įvertintas kaip „tobulas“, o melomanų dėmesį atkreipė jo garso takelis. Muziką sukūrė Patas Metheny su savo ilgamečiu bendražygiu Lyle'u Maysu, ypatingo populiarumo sulaukė viena iš jų parašytų melodijų. Dainą „This Is Not America“ kartu su Pato Metheny grupe atliko dainininkas Davidas Bowie. Džiazo pasaulyje nėra įprasta kalbėti apie hitus, tačiau šis kūrinys būtent toks ir buvo – Didžiojoje Britanijoje pasiekė populiariausių dainų dvidešimtuką, o Olandijoje net pakilo į pirmąją vietą. „Bowie žodžiai – jaudinantys ir prasmingi, visiškai tinkami šiam filmui“, - vėliau pakomentavo Patas Metheny. Vėliau, 2002-aisiais, šia dainą jis koncertiniame albume įrašė su žymia lenkų džiazo vokaliste Anna Maria Jopek. Kūrinį į savo repertuarą įtraukė ne viena garsenybė – tarp jų vokiečių atlikėjas Xavieras Naidoo ir JAV aktorė bei dainininkė Juliette Lewis.

„Dukart gyvenime“. Šiame „Oskaro“ ir „Auksinio gaublio“ apdovanojimams nominuotame 1985-ųjų filme pagrindinį vaidmenį atliko įžymus aktorius Gene'as Hackmanas. Filmas pasakoja apie ramų, nuobodų gyvenimą gyvenantį vedusį 50-metį vyrą, kuris per jubiliejų sutinka žavią barmenę ir ją įsimyli. Kaip ir galima nuspėti, šeimos gyvenimas dūžta į šipulius – su visomis dramatiškomis pasekmėmis. Vieną dainą, kuri skamba filmo pabaigoje slenkant subtitrams, atliko dainininkas Paulas McCartney, tačiau didžiąją dalį muzikos sukūrė ir sugrojo P.Metheny.

Bilietai į 38 albumus išleidusio, dešimtyje skirtingų kategorijų „Grammy“ laimėjusio, eilę metų geriausiu pasaulyje džiazo gitaristu renkamo Pato Metheny koncertą platinami visose „Ticketpro“ kasose ir internetu – www.ticketpro.lt

Ištraukos iš filmų su P.Metheny muzika:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?