K.Melua vilniečių akivaizdoje apnuogino savo dainas

Britų dainininkė Katie Melua trečiadienio vakarą jau trečią sykį savo gyvenime mėgavosi Lietuvos publikos dėmesiu. 29-erių britų atlikėja Pramogų arenoje surengė savo gastrolių po Europą „Simplified“ koncertą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Mar 26, 2014, 8:24 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 2:23 AM

Gruzijoje gimusi, Didžiojoje Britanijoje augusi, 2003-aisiais visoje Europoje išgarsėjusi artistė į Lietuvą pirmą kartą užsuko 2008-aisiais. Užpernai ji savo švelnios muzikos virusą skleidė Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Tačiau abu šie pasirodymai skyrėsi nuo to, ką šįkart klausytojams paruošė žavioji gruzinė.

Koncertų turas „Simplified“ („Supaprastinta“) – eksperimentas, kokiam Katie iki šiol nebuvo pasiryžusi. Šį mėnesį prasidėjusių gastrolių koncertuose K.Melua atlieka populiariausias savo repertuaro dainas – bet ne taip, kaip publika yra įpratusi girdėti.

Vietoj didelės muzikantų grupės – tik bosininkas Timas Harriesas ir pianistas Markas Edwardsas (abu – ilgamečiai Katie bendražygiai, groję ir su Chrisu Rea bei kitomis ryškiomis žvaigždėmis). Vietoj didelių ekranų – trys stilizuoti šviestuvai ir įvairiomis spalvomis mirganti siena. Viskas ramu, subtilu, beveik hipiška.

Pati dainininkė šią programą prilygina apsinuoginimui. „Man pačiai įdomu, kaip jaučiuosi, kai neturiu didelės muzikantų grupės, į kurią galėčiau atsiremti.

Tačiau toks atlikimas leidžia pažvelgti į dainų širdį, prisiliesti prie pačios jų esmės“, – portalui lrytas.lt sakė K.Melua.

Koncerto nuotaiką atspindi ir pasirinktas „apšildantis“ atlikėjas – jaunas aukšto balso dainininkas iš Didžiosios Britanijos Joelis Harriesas. Vaikinas su gitara, kurio vėluojanti (prie Pramogų arenos prieš koncertus susidarantys kamščiai – jokia naujiena) publika klausėsi mandagiai, bet be ypatingo dėmesio, sulaukė plojimų, tačiau ilgiau lietuvių atmintyje tikriausiai neišliks.

Visi laukė pagrindinės vakaro viešnios, kuri nuo pirmų koncerto akimirkų priminė – tai nėra diskoteka, linksmam gimtadieniui tokios muzikos tikriausiai irgi nepasirinktumėte.

Ramios, melancholiškos melodijos, pačios Katie hitai (tokie kaip „Nine Million Bicycles“) ir įdomūs skoliniai (per pirmą koncerto pusvalandį skambėjo ir kelių dešimtmečių egzaminą išlaikęs senas kūrinys „Dedicated To The One I Love“, ir garsiojo kanadiečio Leonardo Coheno daina „In My Secret Life“) – toks šio muzikinio vakaro meniu.

Subtiliai pritariant muzikantams, koncerto atmosfera tikrai priminė jaukų džiazo klubą, tik padidintą dešimt kartų. Dainoms skambant taip, nejučiomis į galvą lindo palyginimas, kuris Katie dažnai lydėjo karjeros pradžioje – britiškoji Norah Jones.

Priklauso nuo požiūrio – tokios "nuogos" Katie dainų versijos tikriesiems gerbėjams gali atrodyti iš tiesų atskleidžiančios tikrąjį dainininkės talentą, o netyčia užsukusiems – tiesiog nuobodžios.

Kita vertus, K.Melua visada skaldė nuomones – atlikėjai debiutavus, kritikai irgi ginčijosi, kas tai: melodinga muzika subrendusiems klausytojams ar paprastas maistas romantikos pasiilgusių namų šeimininkių ausims. 

Visiškai teisūs nėra nei pirmieji, nei antrieji. Katie vokalo galimybės nėra beribės, tačiau balsą ji valdo puikiai. Gitara ir pianinu šiuose koncertuose grojanti dainininkė – muzikali būtybė, savo karjeros kelyje mėginusi eksperimentuoti (su šokių muzikos prodiuseriu Williamu Orbitu įrašytas albumas „The Flood“ ėjo įdomesniu keliu), bet paskui sugrįžusi prie ramios, didelių aistrų nekeliančios, neginčijamai romantiškos muzikos.

Šiandien ji – vis dar didelė žvaigždė, nors albumų tiražai tikriausiai niekada nepavys debiutinio disko „Call Off The Search“ sėkmės (Vilniuje suvenyrų stende buvo galima įsigyti naujausią, pernai išleistą Katie albumą „Ketevan“ ir geriausių dainų rinkinį). Tačiau sukaupusi pakankamai didelį autoritetą ir publikos meilės bagažą, kad į Lietuvą tikrai užsuktų dar ne kartą.

Kai bisui išėjusi atlikėja koncertą baigė daina "I Cried For You", žiūrovai plojo atsistoję, o dainininkė jiems dėkojo, dalindama autografus. Nepamiršusi padėkoti už gėlės, kurių, prisipažino Katie, Vakarų Europoje atlikėjai iš klausytojų gauna nedažnai.

„Šiandien šiek tiek skaičiau apie Lietuvą. Mane sužavėjo viena tradicija – jūs svečius pasitinkate su duona ir druska.

Viena vertus, man gal ir nereikėtų kalbėti apie svetingumą, nes nuolat keliauju, neturiu namų pojūčio. Bet jūsų svetingumas artimas mums, gruzinams. Gruzijoje mes sakome, kad kiekvienas svečias yra Dievo siųstas“, – šiais žodžiais audringus plojimus išprovokavusi Katie įsitikino, kad Lietuvoje dar ilgai netrūks tų, kurie norės jos muzikai atverti duris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.