„Ministry Of Echology“ priminė: regio muzika gyva ir Lietuvoje

Ketvirtadienio vakaras Vilniaus menų fabrike „Loftas“ priklausė regio ir „dub“ muzikos klausytojams. Debiutinį albumą čia pristatė dažnai vienintele Lietuvoje šių žanrų grupe vadinama „Ministry Of Echology“. Tokio klausytojų susidomėjimo muzikantai, panašu, visiškai nesitikėjo. Pilnutėliame „Lofte“ jie dar koncerto pradžioje prisipažino, kad didelis gerbėjų palaikymas kaip reikiant gniaužia kvapą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Apr 3, 2014, 11:27 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:38 PM

Lietuvių atlikėjai šį pavasarį atrodo pasiryžę į miltus sumalti skeptikų nuomonę, kad mūsų šalyje nėra vietos įdomesnei muzikai.

„Colours Of Bubbles“, „Monkey Tank“, Beissoul ir Einius, „Jama & W“, „Elle G“, „Baltasis Kiras“, „Makchu Pikchu“, "Sheep Got Waxed", Vidas Bareikis ir kiti – daugelio jų muzika, labai tikėtina, niekada nesisuks radijo stočių „topuose“, tačiau jie visi šį pavasarį lyg susitarę leidžia albumus. Tarsi būtų kolektyviai laimėję „Teleloto“ didįjį prizą su sąlyga, kad prizą būtina išleisti kompaktinių plokštelių gamybai. Ore tikrai tvyro gaivaus muzikos proveržio nuojauta.

Naujos idėjos lenda iš pogrindžio ir ateina nukirsti galvų televizijos išsuktoms popžvaigždėms? Per anksti daryti išvadas. Tačiau regio grupė „Ministry Of Echology“ sugebėjo padaryti, regis, neįmanomą dalyką – vėl išjudinti jau ne vienus metus tylėjusią alternatyvios muzikos leidyklą „Zona“. Ketvirtadienį pristatytas grupės albumas „Notes And Quotes“ pažymėtas būtent jos – kadaise į dienos šviesą leidusios „Empti“, „SH“, „Lygiailyja“, „Bičių“ ir kitų įdomesnių grupių įrašus, ženklu.

„Ministry Of Echology“ – alternatyvininkams gerai žinomas, didžiajai daugumai lietuvių – tikriausiai visiškai negirdėtas vardas.

Regis – muzika, kuri lietuviams dažniausiai asocijuojasi su vienu „Studijos“ hitu ar (geriausiu atveju) Bobo Marley „No Woman No Cry“. Bet tai prieš penkerius metus neatbaidė bendraminčių, susibūrusių groti šią muziką.

Kompanija marga – grupės įkūrėjas Eazystyle MC šiuo metu gyvena užsienyje, viena vokalisčių Elena Neniškytė dar yra žinoma kaip eksperimentinės muzikos atlikėja Umiko ir buvusi "Magic Mushrooms" bei dar kelių įdomių grupių narė. Ne grupė, o visas orkestrėlis – šiuo metu „Ministry Of Echology“ groja dešimt muzikantų. Daugelis – taip pat grojantys džiazą ir kitus stilius, bet šiame projekte, sako „išliejantys dūšią“. Du projekto nariai taip pat muzikuoja kaip duetas „Rok & Dom“ – neseniai daug kam padaręs gerą įspūdį JAV dainininkės Chrystos Bell koncerte.

Norinčių tai išgirsti – nemažai. Ketvirtadienio vakarą „Loftas“ – pilnutėlis. Hipnotizuojantys gilūs ritmai išjudino nuo pirmos minutės – panašu, kad visi čia susirinkę žinojo, ko atėjo. Nuo dreduotų regio mėgėjų iki mokytojų išvaizdos vyresnių žiūrovų - pasirodo, šių "ministrų" traukos laukas yra platesnis nei galėtum pagalvoti.

"Tai staigmena. Eilė prie durų iki kvartalo kampo. Kad bus tiek daug žiūrovų, niekas turbūt nesitikėjo. Apskritai reikalai keičiasi. Bent jau Vilniuje. Matau, kad auga nauja klausytojų karta, kuri laisvai kalba angliškai, kuri turi daug informacijos, kurios nebetenkina "popsas", - patenkintas šypsojosi albumą išleidusios kompanijos vadovas Dovydas Bluvšteinas. 

„Ministry Of Echology“ – įdomūs, to nenuneigsi. Galinga pučiamųjų instrumentų sekcija, Roko Jasiūno puikiai valdoma bosinė gitara, kiek „priplaukę“ tekstai – į Jamaikos sostinę tai gal ir nenuneš, tačiau vietiniame Rytų Europos regio kontekste skamba įtikinamai.

Repertuare - ir į transą įvedančios instrumentinės kompozicijos, ir greitesnio tempo kūriniai, tokie linksmi, kad beveik galėtum juokais pavadinti  "regio polkomis". Stiprūs energijos užtaisai, pagal kuriuos norisi šokti - daryti tai, tiesa, pavyko tik tiems, kurie stovėjo atokiau nuo scenos (priekyje minia buvo pernelyg "tiršta").

„Laikas meilei“ – apskritai šioks toks pogrindžio hitas, kurį atviresnės radijo stotys turėtų griebti su entuziazmu (bet negriebia ir turbūt nebegriebs). Nepaisant to, „aidų ministeriją“ tikrai verta išgirsti – ir albume, ir scenoje.

Muzikantai, beje, juokavo, kad apie albumą jų buvo klausta tiek daug kartų, jog paskelbę, kad jis tikrai bus, susidūrė su nepatiklumu. Ketvirtadienio vakaras tapo švente – sprendžiant iš publikos reakcijos, bent jau pirmąjį disko tiražą parduoti tikrai nebus labai sunku.

"Dabar grosime naują dainą jau iš antro albumo. Taip, jis bus, ir greitai", - įsilinksminę pažadėjo muzikantai. 

Pernai vasarą nemažą dalį programos grupė „nušlifavo“ „LRT Opus Ore“ serijos koncerte. Koncerte atrodė, kad pasirodymų „Ministry Of Echology“ turi daug – taip neblogai susigroję atrodo šie muzikantai.

Tiesa kitokia – grupė pasirodo sąlyginai retai, bet albumo proga kaip tik ruošia aktyvų pliūpsnį – ruošiasi per artimiausią mėnesį pagroti Klaipėdoje, Šiauliuose ir Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.