A.Orlova atvirai - apie muziką, politiką ir nenorą būti žvaigžde

Alina Orlova po keleto dienų surengs du retai pasitaikančius koncertus Vilniuje. Dar kartą primindama -ji išlieka viena keisčiausių Lietuvos muzikos garsenybių.

„Noro būti garsi, daug uždirbti, turėti daug įtakos ar valdžios niekada neturėjau", - neslepia A.Orlova.<br>D.Umbraso nuotr.
„Noro būti garsi, daug uždirbti, turėti daug įtakos ar valdžios niekada neturėjau", - neslepia A.Orlova.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Apr 14, 2014, 7:18 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:41 PM

Balandžio 18 ir 19 dienomis Vilniaus „Menų spaustuvėje“ su grupe grosianti atlikėja sako, kad mielai koncertuotų ir penkiolikai žmonių. Tačiau jų ten neabejotinai bus daugiau.

Prancūzijoje, Didžiojoje Britanijoje, Rusijoje dažnai koncertuojančios artistės gerbėjai žino -- progos pasiklausyti jos Vilniuje pasitaiko ne taip jau ir dažnai.

„Tikrai ne dėl to, kad to vengčiau. Tiesiog Vilnius nėra labai didelis miestas. Nesinori savęs per dažnai siūlyti“, - „Lietuvos rytui“ po eilinės kelionės į Rusiją sakė ne itin dažnai interviu dalijanti 25-erių dainininkė.

Kol kas paskutinis jos naujų dainų albumas „Mutabor“ pasirodė prieš ketverius metus. Dabar pamažu gimsta naujas - ir Alina nusiteikusi šį tą iš jo pagroti "Menų spaustuvėje".

Neseniai ji pirmą kartą tapo muzikos filmui kompozitore - nors pati šio žodžio kratosi. Kartu su prodiuseriu Aurelijumi Sirgedu atlikėja sukūrė melodijas Rusijoje pastatytam filmui.

Pernai jos išskirtinis pasirodymas įvyko festivalyje „Les Boreales“ Prancūzijoje, Kaeno mieste. Čia keliolika savo dainų Alina atliko su orkestru.

Nuotrupos, pasiekiančios publiką ir vis primenančios, kad Alina nestovi vietoje. Mat pati ji pasakoti apie savo karjerą tiesiog nesiveržia.

„Nesu popžvaigždė, ir gerai. Nenorėčiau ja būti“, - prisipažino raudonplaukė mergina, prieš šešerius metus užkariavusi meniškos publikos fantaziją.

Apie lietuvę, su lietuviškomis dainomis prasikirtusią langą į užsienio scenas, girdėjo daug kas, tačiau mažesniuose Lietuvos miestuose ji vis dar gali gatvėmis vaikščioti neatpažinta.

„Buvo tokia keista situacija prieš keletą metų - su draugu keliavome per Lietuvą, prie Varėnos sugedo mašina. Pro šalį važiavęs policininkas sustojo, išlipo ir paklausė, ar aš ne ta pati Alina. Buvo labai keista“, - nusijuokė A.Orlova.

Pokalbio metu ji kelis kartus atsiprašo, kad „kalba neaiškiai ir nuobodžiai“. Paaiškina, kad geriau jaučiasi dainuodama.

Alinos uždarumas tam tikrais atvejais - gerai žinomas muzikos pasaulio užkulisiuose. Per visus populiarumo metus merginą pavyko prisivilioti tik kelioms Lietuvos TV laidoms. Apdovanojimų ceremonijoje M.A.M.A. ji kol kas nekoncertavo, nors buvo kviečiama ir nominuota.

„Tai nereiškia, kad su apdovanojimais ar televizija kažkas yra blogai. Tiesiog viskas puikiai pavyksta ir be manęs“, - šypsojosi Alina.

Paradoksas, tačiau išgarsėjusi dainininkė atrodo neturinti karjeros ambicijų. Aktyvios pastangos išpopuliarėti, troškimas pasiekti didžiausias pasaulio scenas - anot A.Orlovos, tai tiesiog nėra jos gyvenimo dalis.

„Noro būti garsi, daug uždirbti, turėti daug įtakos ar valdžios niekada neturėjau. Nesvajoju tapti geriau žinoma ar groti šalyse, kuriose dar negrojau.

Man apskritai nėra didelio skirtumo, kur groti“, - nusijuokė A.Orlova.

Nemažai tų vietų, kur groti jai tenka, yra Rusijoje - ši šalis dar karjeros pradžioje Aliną priėmė plačiai išskėstomis rankomis.

Visur, kur keliauja, didžiąją koncerto dalį ji atlieka lietuviškai - ir kartais nustebusi klausosi, kaip publika Rusijos užkampiuose kartu su ja tekstus plėšia ta pačia kalba.

Alinai yra tekę groti ir Ukrainoje. Rinktis tarp šių dviejų šalių ji nenorėtų. Mintis apie koncertų atšaukimą Rusijoje irgi netoptelėjo. Nors gali būti, kad tai jau vyksta ne jos valia. Vienas pasirodymas Jaroslavlyje buvo atšauktas be paaiškinimų. Žinant, kad Rusijoje dabar atšaukiami Ukrainos atlikėjų koncertai, kyla pagunda manyti, kad Aliną irgi pasivijo politiniai motyvai, bet pati dainininkė taip nemano.

„Nenuneigsi to, kad turiu rusiško kraujo. Man įdomu lankytis Rusijoje. Daug ką ten suprantu, nors yra dalykų, kurių suprasti tiesiog neįmanoma. Kartais būna graudu, kartais linksma. Bet man neatsibosta ten“, - atviravo Alina.

Per šiuos šešerius metus ji patyrė daug – nuo didelių Europos festivalių scenų iki keliolikos puslapių fotosesijų madingiausiems Rusijos žurnalams. Vis dėlto daugelis klausimų, kurie jai buvo užduodami 2008-aisiais, išlieka aktualūs šiandien.

Kadaise į grafikos studijas neįstojusi mergina žavėjo ne tik muzika, bet ir piešiniais. Tačiau dabar nebepiešia. Sako, kad šiuo metu tiesiog nejaučia vidinio poreikio tai daryti.

Prieš šešerius metus ji pasakojo norinti ateityje studijuoti - galbūt užsienyje. Bet iki šiol to nedaro ir prisipažįsta dar nė nežinanti, kokią būtent specialybę rinktis.

Nepasikeitė ir Alinos įvaizdis, kurį susidarė patys klausytojai - liūdnos, amžinai poetiškos būtybės, kurios siela nuolat verkia.

„Tokia mergaitė su knygele, sėdi prie žvakelės ir į vieną tašką žiūri. Ir gerai“, - nusikvatojo A.Orlova.

Tiesa šiek tiek kitokia - Alina mėgsta linksmintis, kartais net tiek, kad kitą dieną sunkiai sekasi koncertuoti. Dar mėgsta klausytis radijo stoties „LRT klasika“. Ko nemėgsta? Dainuoti duetuose su kitais (nors užsienyje kartais tenka) ir balsuoti rinkimuose.

„Dabar mane visi pasmerks, bet niekada gyvenime nesu balsavusi. Draugai sako, kad tai negerai ir nepilietiška. Turbūt taip ir yra. Bet aš tiesiog nematau prasmės. Bet kokia matyta valdžia man neatrodo gera“, - prisipažino dainininkė.

Sulaukusi 25-erių, ji juokauja, kad Antono Čechovo laikais jau būtų vadinama senmerge. Šiame fronte ramu - Alina prasitaria, kad artimo draugo šiuo metu neturi, o artimųjų spaudimo „dirbti“ šia linkme irgi nejaučia.

Ką ji patartų tai naivokai 19-metei, kuri prieš šešerius metus staiga atsidūrė dėmesio centre?

„Nė nežinau. Aš pasikeičiau. Dabartinė sau patinku labiau. Kai išgarsėjau, buvau paauglė. Per daug emocijų, nežinojau kaip elgtis, blaškiausi, kartais nesuprasdavau savęs. Be to, dabar geriau groju pianinu.

Kita vertus, turėjau daugiau ryžto ir lengviau priimdavau sprendimus. Dabar iš savęs reikalauju daugiau“, - susimąstė Alina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.