Nuo elektrošoko iki nuogybių: 5 geriausi P.Gabrielio klipai

Jau mažiau nei po keturių savaičių Vilniaus „Siemens“ arena sulauks ypatingo svečio – gegužės 16-ąją čia koncertą surengs vienas žymiausių britų atlikėjų Peteris Gabrielis. Roko žvaigždės kūryboje visada svarbų vaidmenį atliko ne tik melodijos ir žodžiai, bet ir jų pateikimas vaizdu – net keletas jo klipų minimi kaip vieni geriausių popmuzikos istorijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-22 10:36, atnaujinta 2017-10-19 17:45

Koncertų ture „Back To Front“, kurio naujas etapas jau balandžio 29-ąją prasidės Vokietijos mieste Frankfurte, P.Gabrielis su grupe atlieka geriausias savo dainas ir visus 1986-aisiais išleisto populiariausio savo albumo „So“ kūrinius. Kiekvieną dainą lydės specialūs sceniniai sprendimai – Peteris Gabrielis garsėja kaip atlikėjas, savo šou parengimui skiriantis itin daug dėmesio.

Ne vienas šių hitų, kuriuos pirmą kartą gyvai išgirs Lietuvos publika, yra įamžintas įspūdinguose vaizdo klipuose. Artėjant tikros muzikos legendos vizitui, siūlome prisiminti penkis iš jų, būtinus pamatyti kiekvienam geros muzikos gerbėjui.

Sledgehammer“. Tai didžiausias P.Gabrielio hitas abiejose Atlanto pusėse – jis skamba 1986-ųjų albume „So“ ir būtinai bus atliktas koncerte „Siemens“ arenoje. 2011-aisiais MTV paskelbė, kad šis vaizdo klipas – daugiausia kartų transliuotas kanalo istorijoje. Turint omenyje, kad šio kanalo eteryje muzikos klipai užima vis mažiau laiko, šis pasiekimas tikriausiai nebus pralenktas.

1987-aisiais „Sledgehammer“ pelnė net devynis MTV apdovanojimus – daugiau nei bet kuris kitas klipas istorijoje. Jis tais pačiais metais išrinktas ir geriausiu metų britų muzikos klipu. Tokį didžiulį pripažinimą pelnė klipui panaudota sudėtinga animacija – kaip ir kai kuriuose vėlesniuose Peterio klipuose, naudojamas montažas, po vieną kadrą filmuojant įvairius objektus ir sukuriant jų judėjimo iliuziją. Klipo prodiuseriai – animacijos kompanija „Aardman Animations“, sukūrusi ir visame pasaulyje gerai žinomą animacinį serialą „Volisas ir Gromitas“. Dėl klipo scenų dainininkui teko net 16 valandų gulėti po stiklo plokšte. Vienoje klipo scenų dainininkas šoka, persirengęs Kalėdų eglute – jo judesiai tokie, lyg atlikėją kratytų elektra. Pasirodo, tai tiesa – kad būtų išgautas šis efektas, Peteris sutiko patirti lengvą elektrošoką. Beje, klipe nusifilmavo ir Peterio Gabrielio dukterys Anna ir Melanie. Pastaroji su tėvu dažnai koncertuoja kaip pritariančioji vokalistė.

„Don't Give Up“. Šią liūdną, bet įkvepiančią dainą, kurią 1986-aisiais P.Gabrielis įrašė kartu su britų atlikėja Kate Bush, vėliau dainavo Sinead O'Connor, grupės „Gregorian“ ir „Take 6”, Lady Gaga ir daugybė kitų. Specialią dainos versiją, skirtą kovai su AIDS, įrašė U2 vokalistas Bono ir Alicia Keys. Vaizdo klipą 1986-aisiais sukūrė buvę roko grupės “10cc” nariai, sėkmingą karjerą režisūros srityje padarę Kevinas Godley ir Lolas Creme'as. Klipas atrodo visiškai paprastas ir net primityvus, tačiau jis išskirtinis tuo, kad nuo pradžios iki pabaigos yra nufilmuotas vienu dubliu, be jokio montažo ir skirtingų filmavimo planų. Toks paprastas sprendimas idealiai atitinka dainos nuotaiką.

Kūrinys „Don't Give Up“ taip pat yra iš albumo „So“, kurio visas dainas Peteris Gabrielis atliks Vilniuje. Beje, šią dainą kartu įrašyti Peteris pirmiausia pasiūlė JAV „country“ muzikos superžvaigždei Dolly Parton – jai atsisakius, dainininko partnere tapo Kate Bush.

Digging In The Dirt“. 1993-aisiais šis darbas pelnė „Grammy“ apdovanojimą kaip geriausias metų klipas – tai daug ką pasako. Režisierius Johnas Downeris tęsė animacijos tradicijas, pradėtas klipo „Sledgehammer“. Klipe P.Gabrielis laidojamas gyvas, virsta skeletu, bando išsigelbėti, yra „valgomas“ augmenijos, stengiasi užmušti gigantišką bitę – žodžiu, vaizdas tikrai nekasdieniškas. Dėl šio klipo filmavimo dainininkui teko keletą dienų ilgas valandas gulėti nė nekrustelint – tačiau atlikėjas prie tokių iššūkių jau pripratęs. Teigiama, kad klipe matomi simboliai atspindi paties dainininko tuo metu patirtas asmeninio gyvenimo problemas – taip pat ir skausmingą išsiskyrimą su garsia aktore Rosanna Arquette. Klipe nusifilmavo žinoma britų aktorė Francesca Gonshaw.

Steam“. Klipas, kuris pratęsė įspūdingų įvertinimų tradiciją. 1994-aisiais „Grammy“ ceremonijoje „Steam“ paskelbtas geriausiu metų klipu. Kritikai jį laiko savotišku „Sledgehammer“ tęsiniu – ne dėl pačios idėjos, o dėl gausios animacijos, kuriai buvo panaudoti tais laikais revoliucingi kompiuteriniai efektai. Klipe taip greitai keičiasi vaizdai ir vyksta tiek daug visko, kad net sunku nupasakoti – nors ypač daug kalbų sukėlė erotinės užuominos ir scena, kurioje P.Gabrielis pirtyje linksminasi su keturiomis tik rankšluosčiais prisidengusiomis gražuolėmis.

„The Barry Williams Show“. 2002-ųjų P.Gabrielio albume skambanti daina nagrinėja ligoto visuomenės pomėgio mėgautis sensacijomis ir šią aistrą tenkinančių TV šou temą. Dainininkas nė neslepia, kad kūrinio įkvėpimo šaltinis buvo tuo metu labai populiarus JAV TV laidų vedėjas Jerry Springeris. Kiekvienas šio veikėjo šou sukeldavo skandalą – studijoje mušdavosi giminaičiai, būdavo nagrinėjami lytiniai iškrypimai ir panašios „smagios smulkmenos“. Koncertų metu Peteris šią dainą atlikdavo, scenoje vežiodamas kamerą.

Vaizdo klipą režisuoti jis patikėjo dideliam savo gerbėjui – garsiajam amerikiečių kino aktoriui Seanui Pennui. Šio kvietimu pagrindinį pasipūtusio, savimi patenkinto šou vedėjo vaidmenį klipe atliko aktorius Christopheris McDonaldas, ir Lietuvos žiūrovams gerai žinomas iš filmų „Laimingasis Gilmoras“ ir „Rekviem svajonei“. Dainininko gerbėjai šį klipą vertina dviprasmiškai – juodas pirštines mūvintis Peteris, aplink kurį sukasi dvi pusnuogės merginos, yra gana neįprastas vaizdas. Beje, dainos herojaus vardą dainininkas „pasiskolino“ iš JAV serialų aktoriaus, kuris klipe taip pat atlieka epizodinį vaidmenį.

Geriausi P.Gabrielio klipai - lrytas.lt skaitytojų dėmesiui:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.