12 įdomių faktų apie Vilniuje koncertuosiančią atlikėją Ayo

Priešpaskutinę pavasario dieną Vilniuje įvyks „ERGO Jazz Session“ ciklo koncertas, kuriame pasirodys atlikėja Ayo. Nors ši dainininkė itin populiari Prancūzijoje ar kaimyninėje Lenkijoje, lietuviams ji mažai žinoma. Todėl siūlome susipažinti su keliais faktais apie šią įvairius muzikos stilius savo kūryboje derinančią atlikėją.

Prodiuseriai ketino Ayo paversti tamsiaode B.Spears, tačiau atlikėja liko prie savo pačios kuriamos muzikos.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
Prodiuseriai ketino Ayo paversti tamsiaode B.Spears, tačiau atlikėja liko prie savo pačios kuriamos muzikos.<br>Koncerto rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 13, 2014, 2:28 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:15 AM

Tikrasis atlikėjos vardas - Joy Olasunmibo Ogunmakin, ji gimė romės ir nigeriečio šeimoje.

Pseudonimą Ayo atlikėja pasirinko todėl, kad ją nuo vaikystės taip vadindavo tėtis – jorubių kalba Ayo reiškia „džiaugsmą“.

Ayo gimė Vokietijoje, būdama maža kurį laiką gyveno Nigerijoje, karjeros pradžioje – Niujorke, o šiuo metu atlikėja su šeima įsikūrusi Paryžiuje.

Dėl motinos priklausomybės nuo heroino vaikystėje Ayo teko gyventi vaikų globos namuose ir despotiškoje globėjų šeimoje, kol galiausiai, sulaukusi 14 metų, galėjo pati pasirinkti, kur gyventi. Ji grįžo į tėčio namus.

Ayo muzikuoti paskatino tėvas, tuo metu dirbęs didžėjumi ir sukaupęs nemenką plokštelių kolekciją. Tėvo turimi muzikos įrašai padarė didžiausią įtaką Ayo kuriamai muzikai. Ją įkvėpė tokie atlikėjai kaip Bobas Marley, Fela Kuti, grupė „Pink Floyd“.

Dainininkė yra išleidusi keturis studijinius albumus. Debiutinis jos albumas „Joyful“ tapo dukart platininiu Prancūzijoje, platininiu Lenkijoje, auksiniu Italijoje ir Šveicarijoje.

Karjeros pradžioje prodiuserių kompanija ketino Ayo paversti tamsiaode Britney Spears, tačiau atlikėja tam pasipriešino ir liko prie savo pačios kuriamos muzikos ir vertybių.

Naujausią atlikėjos albumą „Ticket to the World“ įkvėpė globalios problemos ir visuomenės ydos. Jame skambančią dainą „Fire“ Ayo sukūrė, kai 2011 metais Londono gatvėse prasidėjo riaušės. Šią dainą ji įrašė kartu su prancūzų reperiu Youssoupha.

Ayo itin vertina motinystę, ji turi du vaikus – sūnų Nile, kurio vardas iš jorubių kalbos išvertus reiškia „sėkmę“, ir dukrą Billie-Eve, kurios vardas angliškai skamba lyg "tikėjimas".

Nuo 2009 metų Ayo yra UNICEF fondo globėja, skatinanti viso pasaulio vaikų teisę į išsilavinimą.

Šių metų kovą Prancūzijoje teikiamuose Krištolinių gaublių apdovanojimuose Ayo buvo pripažinta geriausia atlikėja. Šioje kategorijoje ji nurungė tokias dainininkes kaip Vanessa Paradis ar Carla Bruni.

Balandį Ayo atskleidė dar vieną savo talentą – vaidybą. Šiuo metu atlikėja Haityje filmuojasi vietos režisieriaus statomame vaidybiniame filme.

Bemaž iškart po filmavimo darbų Haityje geros nuotaikos ir energijos stygiaus nejaučianti Ayo atvyks į Vilnių. Vasariškai šiltas, penkių žemynų muzikos tradicijas apjungiantis Ayo koncertas vyks gegužės 30 d. Vilniaus kongresų rūmuose. Bilietus į renginį platina BILIETAI LT.

Ayo daina „Who":

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.