Klaipėda dovanos nemokamą džiazo festivalį

Džiazo pasaulio žvaigždės, dešimtys Lietuvos ir užsienio atlikėjų bei muzikantų, gausybė įvairių renginių ir dovanos uostamiesčiui – visa tai jubiliejinis, 20-asis ir vis dar NEMOKAMAS Klaipėdos pilies džiazo festivalis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 16, 2014, 4:35 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:48 PM

„Festivaliui jau 20 metų. Tai įrodo, kad jis yra laukiamas bei reikalingas Klaipėdai, jos svečiams. Per šiuos du dešimtmečius festivalis tapo ir svariu uostamiesčio socialiniu reiškiniu, vienijančiu gausybę įvairių meno sričių bei skirtingų visuomenės grupių atstovus, – teigia Klaipėdos pilies džiazo festivalio vadovė Inga Grubliauskienė. – Džiugu, kad uostamiestį nenuilstamame džiazo ritme paskandinantis festivalis kasmet į Klaipėdą pritraukia vis daugiau svečių iš visos Lietuvos bei užsienio, bet tuo pačiu išsaugo savo ypatingą dvasią ir vis dar yra nemokamas. Tikime, kad nuostabiausi ir gražiausi dalykai gyvenime yra nemokami: Meilė, Nuoširdumas, Draugystė ir mūsų visų Klaipėdos pilies džiazo festivalis.“

Pagrindiniai Klaipėdos pilies džiazo festivalio koncertai jau tradiciškai vyks Kruizinių laivų terminale, birželio 6-8 dienomis.

„Į jubiliejinį festivalį pakvietėme sugrįžti uostamiestyje jau koncertavusias džiazo pasaulio žvaigždes. Tai džiazo legenda Eric Marienthal, džiazo deivė Candy Dulfer, džiazo eksperimentalistai vokiečiai „Jazzanova“, Kaukazo dvasios skleidėjai iš Gruzijos „Zumbaland“, temperamentingieji bulgarai „Akaga“, viltį skleidžianti amerikietė Sheila Ray Charles“, – sakė I. Grubliauskienė.

Publikos abejingais nepaliks ir tik pirmą kartą į uostamiestį atvyksiančios džiazo žvaigždės – nepakartojamų šou scenoje meistras austras Raphael Wressnig bei užburiančio balso savininkė amerikietė Paulette McWiliams.

Scenoje taip pat pasirodys dar dešimtys kitų Lietuvos bei užsienio muzikantų ir atlikėjų – visų laikų žymiausia Lenkijos džiazo grupė „Walk away“, Lietuvos ir Latvijos džiazo muzikantus vienijanti grupė B-Friends, Klaipėdos džiazo orkestras, Kongas bei kiti.

Šiemet bus ir išskirtinių premjerų. Valentino Masalskio vadovaujamas Klaipėdos jaunimo teatras ir kompozitorius Tomas Kutavičius pristatys specialiai festivaliui sukurtas ritmą, balsą, judesį bei fortepijono skambesį jungiančias muzikos ir teatro improvizacijas.

Festivalio sceną taip pat „šturmuos“ gausios Klaipėdos krašto jaunimo džiazo pajėgos.

Gegužės 31 d., likus savaitei iki oficialios festivalio pradžios prekybos centre „Akropolis“ bus atidaryta mados ir džiazo sintezės paroda „Mados džiazas“. Čia savo džiazuojančius kūrinius, sukurtus specialiai jubiliejiniam festivaliui, pristatys 15 žymių Lietuvos dizainerių.

Tradiciškai svariu Klaipėdos pilies džiazo festivalio akordu tampa uostamiesčio Baroti galerijoje rengiamos specialios parodos – „Džiazuojanti keramika“, „Džiazuojanti tapyba“ ar „Džiazuojanti fotografija“.

Be to, šiemet klaipėdiečiai ir miesto svečiai vėl bus pakviesti į Lietuvos tapytojų darbų, įkvėptų muzikos ir apie muziką, parodą „Džiazuojanti tapyba“ – parodos atidarymas birželio 5 d.

Prie jūros gimęs bei užaugęs festivalis įgauna ir vis daugiau jūrinių atspalvių. Birželio 7 d. jubiliejinio festivalio metu bus duotas startas regatai „ORC & Klaipėda JAZZ RACE“.

Taip pat birželio 7 d. Klaipėdos pilies džiazo festivalio metu bus apdovanoti pirmą kartą Lietuvoje rengiamo geriausio metų keliautojo konkurso „Kolumbas LT“ nugalėtojai. Jais taps labiausiai keliauti motyvuoti žmonės, nebijantys iššūkių ir atradimų, kaupiantys dvasines vertybes ir ieškantys tikslingo pasaulio pažinimo.

„Jau antrus metus festivalio akimirkas fiksuos tam specialiai susibūrusi didžiulė savanorių fotografų komanda. Jų fotografijos vėliau pasklis po visą pasaulį ir skleis žinią, jog Klaipėdoje gyvuoja nenuilstama ir ypatinga džiazo dvasia. Beje, šiemet prie festivalio fotografų komandos prisijungs ir vienas žinomiausių pasaulio fotografų Martin H.M Schreiber, kuriam savu laiku pozavo Madonna“, – pažymėjo I. Grubliauskienė.

Jubiliejinio festivalio proga greta Pilies jachtų uosto įrengta nauja Džiazo vėtrungių alėja.

„Šiandien šioje alėjoje jau išdygo pirmoji džiazuojančio, laisvo vėjo kryptį nurodanti vėtrungė, sukurta vėtrungių meistro Lauryno Juodeškos. O vis po naują vėtrungę alėjoje ketinama pastatyti prieš kiekvieną kitą ateinantį festivalį“, – sakė I. Grubliauskienė. Tai pat jubiliejinio festivalio proga Pilies g. 6-jo namo sieną padabins įspūdingo dydžio, beveik 4 m aukščio ir daugiau nei 15 m ilgio Džiazo freska.

Joje bus pavaizduotos žymiausios pasaulio ir šalies džiazo muzikos žvaigždės, per du dešimtmečius koncertavusios Klaipėdos pilies džiazo festivalio scenoje: Toots Thielemans, Maynard Ferguson, Eric Marienthal, Joe Sample, Randy Crawford, Saulius Šiaučiulis, Kongas, Candy Dulfer, Jojo Mayer ir Sheila Raye Charles.

Kasdien miestiečiams ir svečiams žinią, jog Klaipėdoje gyvuoja nenuilstama bei ypatinga džiazo dvasia skleisiančią freską uostamiesčio menininkai pradės tapyti šiandien, o ją baigti tikimasi per dvi savaites. Į jubiliejinį Klaipėdos pilies džiazo festivalį atskuba ir Šiaurinio rago mergaitė. Tai nauja, bučinį namo grįžtantiems ar į svečius atvykstantiems dovanojančios mažos klaipėdietės skulptūra. Jos autorius – skulptorius Romualdas Kvintas. Skulptūrą „Bučinys“ uostamiesčiui dovanoja bendrovė Klaipėdos konteinerių terminalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.