A. Mamontovas užsimojo prieš alkoholį koncertuose

Viešuosiuose renginiuose, kuriuose lankosi nepilnamečiai, uždrausti alkoholio vartojimą. Tokią iniciatyvą paskelbęs Andrius Mamontovas gerokai suglumino ir savo kolegas iš muzikos pasaulio.

Atlikėjo A.Mamontovo sumanymą „Lietuvos ryto” kalbinti pramogų pasaulio atstovai vertina skeptiškai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Atlikėjo A.Mamontovo sumanymą „Lietuvos ryto” kalbinti pramogų pasaulio atstovai vertina skeptiškai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jun 14, 2014, 3:50 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:49 PM

Miesto šventės, roko koncertai, festivaliai – su vandeniu ir gaiviaisiais gėrimais, bet be alaus. Kitu atveju – ženklas „N-18“ ir draudimas renginyje lankytis nepilnamečiams.

A.Mamontovas internete renka parašus ir nori, kad ši peticija virstų alkoholio kontrolės įstatymo pataisomis. Tačiau jo kolegos sako, kad tokie draudimai absurdiški.

Suskato rūpintis vaikais

Peticiją internete paskelbęs atlikėjas sako, kad nori apsaugoti vaikus nuo blogo pavyzdžio, rašo "Lietuvos rytas".

„Čia jokia naujovė. Amerikoje nesulaukęs 21-erių nepateksi į klubą, kuriame parduodamas alkoholis.

Miesto šventėse penkerių metų vaikai mato, kaip jų tėvai geria alų. Mano nuomone, lietuviai nemoka gerti kultūringai. Jei norime apsaugoti savo ateitį, saugokime vaikus“, – „Lietuvos rytui“ savo sumanymą aiškino A.Mamontovas.

Daugumoje Lietuvoje vykstančių popmuzikos koncertų, festivalių, švenčių galima įsigyti alkoholinių gėrimų. Dažniausiai vartojamas alus.

Koncertų rengėjai nė neslepia, kad pajamos iš šios prekybos ar jai skirtų leidimų dažnai sudaro didelę biudžeto dalį, padedančią sumokėti atlikėjams honorarus.

Tačiau A.Mamontovas tvirtina, kad galima be to apsieiti. Pernai rengdamas savo jubiliejaus gastroles dainininkas kreipėsi į didžiausias šalies arenas, prašydamas jo pasirodymų metu neprekiauti alkoholiniais gėrimais.

„Nė viena nesutiko, bet aš tai suprantu, arenos turi ilgalaikes sutartis su prekybininkais.

Suprantu, kad su šia idėja tampu nepopuliarus tarp kai kurių žmonių. Ką nors daryti reikia – visi kalba, kad šia tema rūpintis turėtų tėvai, mokykla. Bet niekas nieko nedaro ir niekas nesikeičia.

Paprasta mano mintis – ten, kur yra nepilnamečiai, vaikai, alkoholio tiesiog neturi būti“, – kalbėjo A.Mamontovas.

Gerina politiko įvaizdį

Pramogų pasaulio užkulisiuose dainininko iniciatyva vertinama skeptiškai. Pro akis nepraslysta, kad vienas peticijos autorių – politikas ir verslininkas Ramūnas Karbauskis, pernai finansiškai rėmęs A.Mamontovo gastroles ir su juo įkūręs fondą „Švieskime vaikus“.

R.Karbauskis rengia festivalį „Naisių vasara“, kuriame neprekiaujama alkoholiu. Akivaizdu, kad viešomis iniciatyvomis A.Mamontovas krauna savo rėmėjui populiarumo taškus.

„Aš su juo bendrauju kaip su verslininku, o ne politiku“, – sakė A.Mamontovas.

Idėją pavadino absurdu

„Čia jau kažkieno interesai“, – išgirdęs apie peticiją juokėsi roko grupės „Bix“ lyderis Saulius Urbonavičius-Samas.

Šis atlikėjas, kaip ir A.Mamontovas, daug metų nevartoja alkoholinių gėrimų. Tačiau Andriaus siūlomus draudimus jis pavadino „absurdu“.

„Perlenkiama lazda. Prekybininkai turi jausti atsakomybę ir neparduoti alkoholio nepilnamečiams – čia net negali būti klausimo. Bet kodėl renginiuose, į kuriuos ateina ir šeimos su vaikais, suaugusieji negalėtų išgerti bokalo alaus?

Tada išvis įveskime sausąjį įstatymą – bet iš to nebus nieko gera. Niekam nepatinka girti paaugliai.

Bet draudžiamas vaisius saldesnis“, – įsitikinęs S.Urbonavičius.

Rokeris juokavo, kad tokiu atveju reikia drausti tėvams vaikus vestis į kavines ir restoranus, nes ten irgi vartojami alkoholiniai gėrimai. Arba ten užrišti vaikams akis.

„Tėvai prie žvakių išgers taurę vyno, vaikas tai pamatys, ir jau viskas – siaubas, blogai?

Tokia logika neatlaiko kritikos“, – svarstė „Bix“ lyderis.

Jo nuomone, A.Mamontovas savo misiją galėtų vykdyti pats gerbėjams skleisdamas žinią, kad nevartoja alkoholio – tai būtų kur kas veiksmingiau.

Draudimai problemos neišspręs

Didžiausio Lietuvos popmuzikos festivalio „Karklė Live Music Beach“ rengėjas Marius Tumšys prisipažino nustebęs dėl Andriaus sumanymo.

„Aš – už blaivią Lietuvą ir sveikai mąstančius žmones. Bet draudimais nieko nepasieksi. Čia kaip dėl draudimo prekiauti alkoholiu rugsėjo 1-ąją – žmonės gudrūs – jie suras šimtą būdų tą draudimą apeiti.

Įsivaizduokime, kad Jūros šventėje uždraudžiama prekiauti alumi. Absurdas. Žmonės nusipirks jo dėžes ir gers tarpuvartėse ar parkuose. Tai tik sukeltų daugiau chaoso ir paskatintų nelegalius veiksmus.

Žmonės į gerai saugomas arenas sugeba savo nusipirktų gėrimų paslėpę įsinešti, ką jau kalbėti apie festivalius“, – pasakojo M.Tumšys.

Į jo rengiamą muzikos festivalį neįleidžiami nepilnamečiai, jei jų nelydi vyresni asmenys.

„Tačiau ne dėl to, kad pas mus galima išgerti alaus.

Į mūsų festivalį atvyksta didžiulė minia. Nenorime atsakyti už be priežiūros laiką leidžiančių vaikų ar paauglių saugumą“, – sakė M.Tumšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.