Akibrokštas: „Anties“ lyderis A. Kaušpėdas - bardų festivalyje

Liepos viduryje Kulautuvoje vyksiantis bardų festivalis „Akacijų alėja“ žada pasiūlyti daug netikėtumų. Vienas jų – grupės „Antis“ lyderio Algirdo Kaušpėdo pasirodymas.

A.Kaušpėdas mielai veliasi į neįprastus projektus – toks bus ir pasirodymas per bardų festivalį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Kaušpėdas mielai veliasi į neįprastus projektus – toks bus ir pasirodymas per bardų festivalį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jun 22, 2014, 9:40 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:56 PM

Trankų roką grojančios „Anties“ vokalistas ir dainuojamosios poezijos festivalis? Tai atrodo nesuderinami dalykai, tačiau liepos 12-ąją vyksiančios „Akacijų alėjos“ programoje iš tiesų bus A.Kaušpėdo pavardė.

Neįprastus sprendimus mėgstantis dainininkas liks ištikimas sau – festivalyje ne dainuos, o skaitys savo eilėraščius.

„Ketinu visus išgąsdinti“, – juokėsi A.Kaušpėdas.

Įkalbėjo festivalio rengėjas

„Akacijų alėjos“ rengėjas Virgis Stakėnas A.Kaušpėdą pasirodyti šiame festivalyje viliojo jau keletą metų, bet „Anties“ lyderis vis išsisukdavo, rašo "Lietuvos rytas".

„Sakiau – ką aš ten veiksiu? Dainuoti tikrai nedainuosiu. Bet Virgis maigė, maigė ir primaigė.

Atradau save kaip poetą – išleidau knygą, į kurią sudėti mano eilėraščiai, tad dabar pats metas“, – rimtu tonu dėstė A.Kaušpėdas.

Festivalio publikai jis ketina perskaityti dvi dešimtis eilėraščių – ir populiarių „Anties“ dainų tekstų, ir dar negirdėtų eilių.

Muzikos koncertų nerengti iki metų pabaigos – „Anties“ pažadas. Gruodį grupė Vilniaus ir Kauno arenose surengs teatrališkus koncertus „Zombiai atrieda atidunda“. Bet poezijos skaitymai – kas kita.

Jausis kaip trubadūras

A.Kaušpėdas įsitikinęs – net gerai žinomos eilės jo lūpose gali nuskambėti neįprastai.

„Kai skaitai eiles, o ne jas dainuoji, visai kitaip intonuoji, randi netikėtų akcentų.

Prieš kelis dešimtmečius poetai buvo sovietinės kultūros trubadūrai. Turbūt manyje dar irgi tas zombis gyvena. Norisi pompastiškai skaityti eiles, plėtoti dramą.

Pasistengsiu žmones įtraukti kaip reikiant. Beje, porą kartų jau teko tokius viešus eilių skaitymus rengti – Žemaitės skverelyje Vilniuje ir per Knygų mugę. Žmonės nesiskirstė, net keli šimtai klausėsi“, – džiaugėsi A.Kaušpėdas.

Apie pasirodymą – su humoru

Visada teatrališkai savo kūrybą pristatantis „Anties“ dainininkas neketina to keisti. Pasirodymui „Akacijų alėjoje“ jis paprašė tribūnos ir grafino vandens.

„Būsiu toks pasitempęs poetas – su kostiumu, varlike, fantazija.

Kita vertus, šiame festivalyje aš būsiu savo rogėse. Bardų renginiuose juk muzikos ir šiaip nedaug. Jie ten iš esmės deklamuoja, intonuoja eiles tik pritardami gitara. Daugiau kalba negu dainuoja, tai aš irgi pakalbėsiu“, – gera nuotaika tryško A.Kaušpėdas.

Keturioliktą kartą rengiamo festivalio programa bus itin įvairi, tačiau kol kas apie ją šnekama užuominomis.

„Norime išlaikyti intrigą. Bus ir jaunų atlikėjų, ir Lietuvos garsenybių, ir net didelė žvaigždė iš užsienio. Viską atskleisime pamažėle“, – žadėjo V.Stakėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.