Festivalyje „Akacijų alėja“ koncertuos „Mašina vremeni“ lyderis

Kas yra didžiausia garsenybė, šių metų liepos 12 dieną koncertuosianti „Akacijų alėjoje“? Užuominomis iki šiol kalbėjęs bardų festivalio rengėjas Virgis Stakėnas „Lietuvos rytui“ atvertė visas kortas.

A.Makarevičiaus viešnagė Kulautuvoje - "Akacijų alėjos" svajonės išsipildymas.<br>V.Balkūno nuotr.
A.Makarevičiaus viešnagė Kulautuvoje - "Akacijų alėjos" svajonės išsipildymas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jun 27, 2014, 12:20 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:13 AM

Vieni spėliojo, kad tai bus Andrius Mamontovas, kiti – kad Aleksandras Makejevas.

Mįslę, kurią inicialais A.M. internete užminė V.Stakėnas, išlukštenti bandė daug kas.

Dauguma šaudė pro šalį. Greta daugelio žinomų Lietuvos atlikėjų liepos 12-ąją Kulautuvoje vyksiančio festivalio publika sulauks ir iš Rusijos atvykstančio Andrejaus Makarevičiaus.

Mašina vremeni“ žvaigždė

Pagrindine festivalio „Akacijų alėja“ žvaigžde taps 60-metis dainininkas, kompozitorius, poetas, dailininkas ir TV laidų vedėjas, melomanams geriausiai žinomas kaip grupės „Mašina vremeni“ lyderis.

Pastaroji grupė ne kartą koncertavo didelėse Lietuvos arenose. Pastarąjį sykį – praėjusių metų pradžioje.

Bet ne visi šios grupės gerbėjai žino, kad Andrejus daro ir solo karjerą – yra išleidęs keliolika albumų, savo suburtu kolektyvu „Orkestr kreolskogo tango“ groja muziką, artimą dainuojamajai poezijai, bliuzui ir net džiazui.

Lietuvoje atlikėjas ketina surengti jaukų pasirodymą, kuris puikiai tiks prie bardų festivalio nuotaikos. „Niekada nesu buvęs Kulautuvoje, tai, kas nepažinta, visada žadina susidomėjimą“, – lakoniškai būsimąjį vizitą komentavo rusų scenos garsenybė.

Talentų – net keletas

Dešimtys populiarių „Mašina vremeni“ dainų yra įaugusios į vyresnės, Sovietų Sąjungoje augusios kartos DNR, tačiau A.Makarevičius yra pasižymėjęs net ir veikloje, nesusijusioje su muzika. Jis keliolika metų vedė populiarią kulinarinę televizijos laidą, yra gyvūnų teisių apsaugos aktyvistas.

Dainininkas yra išleidęs dvi autobiografines ir kelias poezijos knygas, ne tik Rusijoje, bet ir JAV, Italijoje bei kitose šalyse rengė savo tapybos ir grafikos darbų parodas.

Nusivylė Rusijos prezidentu

Pastaruosius keletą metų A.Makarevičiaus pavardė linksniuojama ir politinėse diskusijose apie Rusijos dabartį.

Dainininkas dar palyginti neseniai laikėsi nuosaikios pozicijos Rusijos valdžios atžvilgiu, koncertavo prezidento Dmitrijaus Medvedevo prisaikdinimo šventėje, žiniasklaidoje skelbė, kad Rusijos problema – ne Vladimiras Putinas, o pačių šalies žmonių požiūris ir inertiškumas.

Bet prieš keletą metų trūko ir jo kantrybė – 2012-aisiais prezidento rinkimuose dainininkas palaikė Michailą Prochorovą, vėliau parašė atvirą laišką V.Putinui, kuriame aštriai kritikavo šalyje įsigalėjusią korupciją.

Netrukus jis buvo pašalintas iš Valstybinės kultūros ir meno tarybos. V.Putino kerštas? A.Makarevičius tvirtina, kad ne – esą pats dėl didelio užimtumo neturėjo laiko lankyti posėdžių.

Tačiau jo kalbos apie Rusijos vadovą vis aštresnės. Dainininkas griežtai pasmerkė skandalingųjų pankių „Pussy Riot“ sulaikymą ir įkalinimą, o šįmet neslėpė pasipiktinimo Rusijos veiksmais Ukrainoje.

Atrodo, kad greta V.Putino, kaip buvo prieš keletą metų per Paulo McCartney koncertą Maskvoje, A.Makarevičius bent jau artimiausius keletą metų nesėdės.

Tačiau dėl to jam neverta sukti galvos – Rusijoje, ir ne tik joje, A.Makarevičiaus kūryba nestokoja gerbėjų.

Muzikantų pažintis – prieš 36 metus

Virgis Stakėnas su A.Makarevičiumi susipažino dar 1978-aisiais muzikos festivalyje Sverdlovske, kur grojo ir „Mašina vremeni“.

„Aš nė nežinojau tos grupės. Sėdžiu pirmą vakarą viešbutyje, pasidarė liūdna, girdžiu – už sienos kažkas gitara brązgina. Pasibeldžiau, užėjau, taip ir susipažinome su A.Makarevičiumi. Buvau iš Lietuvos atsivežęs du butelius alaus, Andrejus turėjo arbatos – prasėdėjome visą vakarą. Buvo labai įdomu – pirmą kartą girdėjau, kad rusų kalba kažkas atlieka tokią muziką. Užsimezgė draugystė, kai „Mašina vremeni“ užsuka į Lietuvą, susitinkame“, – pasakojo V.Stakėnas.

Apie „Akacijų alėją“ Virgis A.Makarevičiui užsiminė jau seniai, tačiau rusų dainininkas vis abejodavo – vasarą paprastai skiria atostogoms.

„Įtikinti padėjo žinomas rusų roko kritikas Artemijus Troickis, su kuriuo irgi esame seniai pažįstami, taip pat – Lietuvos ambasada Maskvoje. Andrejus pasirodys su dviem muzikantais – akordeonininku ir smuikininku. Gros solinę kūrybą – dainų tekstus lietuvių kalba rodysime ekranuose, kad ir jaunimas suprastų. Jo koncertas „Akacijų alėjoje“ – mano svajonės išsipildymas“, – neslėpė V.Stakėnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.