M. Linkytei Jūrmaloje – pasiūlymas puoštis Rusijos vėliava

Ar Monikai Linkytei nebūtų verta pasitraukti iš Jūrmaloje vykstančio dainų konkurso? Tokie raginimai Lietuvos dainininkei jau skamba internete.

M.Linkytė (dešinėje) nenorėjo reklamuoti Rusijos vėliavos.<br>Festivalio rengėjų nuotr.
M.Linkytė (dešinėje) nenorėjo reklamuoti Rusijos vėliavos.<br>Festivalio rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jul 22, 2014, 10:21 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:28 PM

Šią savaitę Latvijos pajūryje rengiamas konkursas „Novaja volna“ („Naujoji banga“) pakvipo skandalu.

Gerai žinoma, kad Rusijoje televizijos transliuojamas ir toje šalyje daug gerbėjų turintis konkursas Jūrmalą kasmet paverčia rusiškos popkultūros lizdu.

Tačiau šįmet ši tema – dar ryškesnė. Pirmadienį Latvijos užsienio reikalų ministerija už Rusijos imperializmo idėjų propagavimą į šalį atvykti uždraudė trims „Novaja volna“ žvaigždėms – Olegui Gazmanovui, Josifui Kobzonui ir Valerijai.

Po šio žingsnio Rusijos žiniasklaida tiesiog pasiuto - TV žinių laidos rodė ilgus reportažus, akcentavo, jog J.Kobzonas Latvijos ministrą pavadino „priekvailiu“.

Taip pat užsiminta, kad įsižeidę rusai festivalį apskritai gali atšaukti.

Kurioziška padėtis - renginys vyksta Latvijoje, tačiau rusai jame šeimininkauja kaip tinkami.

Vienas iš įrodymų - sportiniai kostiumai, kuriuos visų konkurse dalyvaujančių dainininkų laisvalaikiui pasiuvo jo rengėjai.

Rusijos žiniasklaidoje jau pasklido nuotraukos, kuriose visi konkursantai pozuoja jais pasipuošę. Viena nejauki smulkmena - džemperius puošia Rusijos vėliava.

„Tas rengėjų žingsnis - iš tiesų keistas. Bet mes jį gerai apžaidėme, nieko neįžeisdami. Monika neapsivilko to džemperio, persirišo jį per juosmenį taip, kad vėliavos taip ryškiai nebūtų matyti.

Mačiau, kad ir kai kurie kiti konkursantai nejaukiai jautėsi, elgėsi lygiai taip pat. Dainininkai diskutavo apie tai. Būčiau ten buvęs - būčiau lietuvišką trispalvę prisiuvęs. Į sceną su tais treningais tikrai niekas neis. Beje, noriu pabrėžti, kad antradienį festivalyje Monika į sceną žengė su Lietuvos vėliava“, – pasakojo Jūrmaloje su M.Linkyte viešintis jos vadybininkas Martynas Tyla.

Rusijos TV paskelbtą žinią, kad festivalis gali būti nutrauktas, jis įvertino kaip nesąmonę.

Kasdien su festivalio rengėjais bendraujantis M.Tyla sakė, kad „Novaja volna“ rengėjai net kiek ciniškai juokauja - šis skandalas dėl O.Gazmanovo ir kitų tik pakels jo reitingus.

„Festivalis labai nenukentės, čia daug kitų žvaigždžių iš Rusijos, jau atvyko Ala Pugačiova, kuri rengs savo kūrybos vakarą.

Kita vertus, festivalio vykdomoji rengėja apie draudimą dainininkams atvykti sužinojo tik iš žiniasklaidos. Man tai atrodo neprofesionalu. Be to, tą draudimą buvo galima paskelbti ir anksčiau, sukeliant mažiau nepatogumų festivaliui.

„Novaja volna“ rengėjai akcentuoja, kad festivalis rengiamas iš privačių lėšų, šiek tiek remia ir Jūrmalos savivaldybė. Kodėl jį reikėtų atšaukti?“ - stebėjosi M.Tyla.

Ir dainininkę, ir jos vadybininką supykdė žinomų Lietuvos pramogų pasaulio žmonių raginimai pasitraukti iš šio renginio.

„Man atrodo, kad taip kalbantys žmonės yra bailiai. Šou veikėjai tiesiog bando spekuliuoti šia tema ir parodyti savo patriotiškumą.

Kaip tik reikia eiti ir kovoti. Jei lietuvių atlikėjas tokiame festivalyje užimtų pirmąją vietą, tai būtų geriausias protestas. Jei pasitrauktume, atrodytų, kad kažko išsigandome.

Kita vertus, neslėpsiu - jei atranka į šį konkursą būtų vykusi jau po lėktuvo katastrofos Ukrainoje, galbūt nebūtume dalyvavę“, - svarstė M.Tyla.

Dainininkė atkreipė dėmesį, kad konkurse dalyvauja ir Gruzijos, Ukrainos bei kitų šalių, turinčių sudėtingus santykius su Rusija, dainininkai.

„Artistai neturėtų būti veliami į politiką. Pasikalbame apie tai tarpusavyje. Jau pasiūlėme paskutinį vakarą dainuoti ne festivalio himną, o dainą apie taiką“, - sakė atlikėja, trečiadienį „Novaja volna“ scenoje dainuosianti JAV žvaigždės Cher kūrinį.

Lietuvei M.Linkytei tenkanti kritika - švelnesnė nei ta, kurios sulaukia Ukrainos atstovė Viktorija Petryk.

17-metė atlikėja, 2008-aisiais užėmusi antrąją vietą vaikų „Eurovizijoje“, internete sulaukė daugybės prakeiksmų ir grasinimų.

„Tėvai net uždraudė jai žiūrėti į savo anketą socialiniuose interneto tinkluose. Ji vadinama tėvynės išdavike, raginama net negrįžti į Ukrainą, jei pasirodys „Novaja volna“ scenoje. Yai tikrai šiurpu“, - sakė M.Tyla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.