Festivalio „Novaja volna“ skandalas įgauna pagreitį

Antradienį prasidėjęs tarptautinis muzikos konkursas „Novaja volna“ – apipintas skandalais. Latvijos užsienio reikalų ministerijai paskelbus šalyje nepageidaujamų asmenų sąrašus, tarp atstumtųjų liko ir renginyje turėjusios pasirodyti Rusijos estrados žvaigždės. Dėl kategoriško Vladimiro Putino politikos palaikymo paskutinę minutę į festivalį buvo uždrausta atvykti atlikėjai Valerijai, Olegui Gazmanovui ir Josifui Kobzonui.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 24, 2014, 4:41 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:21 PM

Paskelbęs šalyje nepageidaujamų asmenų pavardes, Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius sukėlė tikrą pasipiktinimo bangą. Atlikėjos Valerijos mylimasis Josifas Prigožinas išreiškė norą bylinėtis dėl šio sprendimo teisme, J.Kobzonas ministrą išvadino idiotu ir kaipmat kreipėsi į Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą, o štai O.Gazmanovo atstovas spaudai pareiškė, kad atlikėjas bet kokiu atveju važiuos į Latvijoje vykstantį muzikos konkursą.

Rygos meras Nilas Ušakovas šalies užsienio reikalų ministro sprendimą išvadino absurdišku. „Saugumo dėlei siūlau E.Rinkevičiui į nepageidaujamų asmenų sąrašą įtraukti ir rusų imperialistą Kuklačiovą su visa savo katinų šovinistų armija. Visa šita situacija yra absurdiška“, – teigė Latvijos sostinės meras.

Atlikėjos Valerijos vyras J.Prigožinas, sužinojęs, kad jo mylimoji tapo persona non grata (nepageidaujamu asmeniu) Latvijoje, konkurso rengėjui Igoriui Krutojui pasiūlė drastišką sprendimą – atšaukti pagreitį įgavusį festivalį. J.Prigožino gyvenimo palydovė turėjo ne tik pasirodyti ant konkurso scenos, tačiau ir buvo paskirta viena iš komisijos narių.

„Aš Igoriaus Krutojaus vietoje paskelbčiau boikotą ir atšaukčiau šių metų konkursą. Latvijos užsienio reikalų ministro pareiškimai yra akivaizdžiai susiję su žemais jo paties reitingais. Jis, matote, dabar ieško būdų, kaip tuos reitingus pakelti. Jo išsakyti žodžiai neturi jokio pagrindo. Tegul pateikia bent vieną argumentą, bent vieną įrodymą, kada Valerija viešai išreiškė palaikymą vienai ar kitai tautai! Argi galima tokius žmones vadinti politikais? Niekaip nesuprantu, kaip latviai vis dar pakenčia tokias nesąmones, man jų gaila“, – emocijų neslėpė J.Prigožinas.

„Kaipgi taip galima! Žinoma, situacija labai nemaloni“, – savo įžvalgomis pasidalijo viena iš konkurso organizatorių Ala Pugačiova ir pridūrė, kad „šou vis vien turi tęstis“. Rusijos estrados primadona neslėpė savo nuostabos ir nusivylimo dėl susiklosčiusios padėties, tačiau teigia, kad Jūrmaloje vykstančio festivalio atšaukti nevalia.

Įžvelgęs atsiradusią perspektyvą, Rusijos Krasnodaro krašto gubernatorius Aleksandras Tkačiovas kaipmat pasiūlė jaunųjų muzikos atlikėjų konkursą perkelti į Sočį. „Mes labai džiaugtumėmės, jei „Naujoji banga“ plūstelėtų į Kubanės upę. Be to, turime tam puikių galimybių.“

O.Gazmanovas, J.Kobzonas ir Valerija į juodąjį sąrašą buvo įtraukti dėl savo aršių pasisakymų Rusijos ir Ukrainos konflikto tema. Pasak E.Rinkevičiaus, draudimas bent koja įžengti į Latviją – tai kaina, kurią atlikėjai moka už agresyvų V.Putino politinių veiksmų palaikymą. Latvijos užsienio reikalų ministras savo sprendimo keisti neketina ir tvirtina, kad šiuo metu draudimas yra priimtas neribotam laikui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.