Martynas Levickis dar tik pratinasi prie ovacijų

„Negalėčiau teigti, kad Londone visi žino Martyną Levickį. Bet daugelio pažįstamų namuose draugai yra girdėję skambantį mano albumą“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo M.Levickis.

Virtuoziškas M.Levickio grojimas akordeonu ir artistiškumas sužavėjo Palangos kurhauzą užplūdusius klausytojus.
Virtuoziškas M.Levickio grojimas akordeonu ir artistiškumas sužavėjo Palangos kurhauzą užplūdusius klausytojus.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Aug 11, 2014, 3:53 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 8:35 AM

Praėjusį ketvirtadienį 24 metų M.Levickį gausūs klausytojai iš kurhauzo salės išlydėjo griausmingomis ovacijomis ir prašymu sugroti biso.

M.Levickį pakvietę šiame kurorte vykstančio festivalio „Palangos vasara“ rengėjai tokio didelio poilsiautojų susidomėjimo nesitikėjo.

Į 250 žiūrovų vietų kurhauzo salę bilietai buvo iššluoti dar prieš savaitę iki renginio. Jie kainavo nuo 45 iki 65 litų.

Festivalio rengėjų paprašytas M.Levickis mielai sutiko tą pačią dieną surengti antrąjį koncertą. Bilietai į jį ištirpo per parą.

Bilietų nebegavo ir per vėlai M.Levickio koncerte nusprendęs apsilankyti Palangos meras Šarūnas Vaitkus su šeima.

„Viena vertus, apmaudu, kad likau neišgirdęs gyvai grojančio mūsų talento. Kita vertus, džiugu, kad į Palangą atvažiuojantys poilsiautojai yra ištroškę ir rimtesnių renginių“, – kalbėjo kurorto vadovas.

Su styginių instrumentų kvartetu pasirodžiusio M.Levickio grojimas ir artistiškumas užbūrė publiką, ji ilgai nenorėjo paleisti atlikėjo.

Po vakarinio koncerto jam dar teko sugroti du kūrinius, o pasirodymas baigėsi tik prieš vidurnaktį.

– Kaip vertinate tokią sėkmę Palangoje? – po koncertų pasiteiravau M.Levickio.

– Nudžiugino dėmesinga, šiltai reaguojanti ir muzikai jautri publika, puiki kurhauzo salė ir nuostabi jos akustika.

Tiesą sakant, prie žiūrovų ovacijų jau pradedu priprasti. Gal ir nekuklu bus pasakyti, bet neplanuoti papildomi koncertai man jau irgi nebėra naujiena.

Man malonu, kad akordeono muzika visame pasaulyje užkariauja vis daugiau širdžių.

– Palangoje jūsų akordeono grojimas puikiai derėjo su styginių kvarteto atliekama muzika. Kada nusprendėte su jo nariais koncertuoti kartu?

– Su šiais jaunais ir gabiais muzikantais susipažinau prieš metus Molėtų observatorijoje vykusiame koncerte.

Dabar ši grupė yra pasivadinusi „SinChronic“. Tai smuikininkės Kristina Morozova, Giedrė Žarėnaitė, altininkas Vytenis Lisauskas ir violončelininkė Ignė Pikalavičiūtė.

– Kiek laiko jus dar girdėsime ir matysime Lietuvoje?

– Iš Londono atvykau rugpjūčio 2-ąją, o išvykti planuoju rugsėjo 6 dieną.

Suplanuota apie dešimt koncertų įvairiose Lietuvos vietose, o mėnesio pabaigoje dalyvausiu Kristupo festivalyje.

Kelmės rajone, Palendrių vienuolyne, rugpjūčio 14–17 dienomis surengsiu kūrybines dirbtuves. Jose 5 jauni kompozitoriai kurs muziką akordeonui ir styginiams instrumentams, o mes ją atliksime.

Turėsiu tik porą laisvų dienų, per kurias vyksiu į savo bičiulio vestuves. Bet teks groti ir ten, nes esu jam paruošęs muzikinę dovaną.

Tada vyksiu į Londoną, bet netrukus grįšiu – rugsėjo viduryje dalyvausiu Šiaulių dienose.

– Prieš dvejus metus baigėte prestižinę Londono karališkąją muzikos akademiją. Kaip jūsų koncertinis gyvenimas klostosi dabar?

– Tenka koncertuoti įvairiose prestižinėse pasaulio salėse. Esu koncertavęs Singapūre, Tokijuje, Honkonge, Seule.

Vokietijoje grojau 20 tūkst. žmonių miniai. Meksikoje manęs klausėsi 11 tūkst. žmonių.

Dabar laukia koncertai Azijos šalyse, yra numatyti bendri pasirodymai su Sidnėjaus simfoniniu orkestru, Ženevos kameriniu orkestru.

Manimi jau dvejus metus rūpinasi viena vadybos kompanija. Vis rečiau man prireikia siūlytis. Dažniau esu kviečiamas. Ir ačiū Dievui.

Vadinasi, mano pastangos, įdirbis pradeda duoti vaisių. Bet aš nevengiu ir pats pasisiūlyti pakoncertuoti.

– Ar galima sakyti, kad jūsų, kaip akordeonisto, karjera Lietuvoje prasidėjo 2010 metais, kai nugalėjote televizijos talentų šou?

– Tai turėjo įtakos mano žinomumui.

Jeigu tada nebūčiau sulaukęs pripažinimo, nebūčiau drįsęs 2011 metais važiuoti per Lietuvą su savo koncertiniu turu. Nuo to laiko kopiu vis aukštyn.

– Kur dabar gyvenate?

– Visur. Ten, kur tenka koncertuoti. Nemažai laiko praleidžiu Vilniuje. Tačiau dėl įrašų reikalų kiekvieną mėnesį tenka lankytis Londone.

– Aktoriaus karjeros viršūnė yra suvaidinti Hamletą. Koks yra jūsų didžiausias tikslas?

– Dar sunku pasakyti. Didžiuojuosi Londone prieš metus išleistu albumu. Šioje šalyje įprasta klausytis fortepijono, smuikininkų, simfoninių orkestrų atliekamos klasikinės muzikos.

Ką gali pasiūlyti akordeonas, menkai dar yra žinoma. Džiaugiuosi, kad garsioje įrašų studijoje įrašyta mano atliekama muzika tris savaites Anglijoje buvo populiariausios klasikinės muzikos sąrašo viršūnėje.

Dabar rengiamas antrasis mano albumas.

– Gal Londone jus jau visi pažįsta?

– Negalėčiau teigti, kad Londone visi žino M.Levickį. Tačiau draugai sakė, kad daugelio pažįstamų namuose girdėjo skambantį mano albumą.

Lietuvoje mane jau daugelis pažįsta. Stabdo gatvėje, kalbina, prašo autografo, fotografuojasi kartu. Tai natūralu. Mielai vykdau šiuos gerbėjų pageidavimus.

Dalyvaus trijuose projektuose

Rugpjūčio 18–31 d. Vilniuje vyksiančiame Kristupo vasaros festivalyje M.Levickis rengia akordeono muzikos savaitę, kurios metu pats dalyvaus trijuose projektuose.

Rugpjūčio 25 d. „Swedbank“ terasoje vyks šiuolaikinės muzikos konceptualus pasirodymas, kurio metu jaunas anglų kompozitorius Benas Lunnas stebint žiūrovams kurs muziką, o jo parašytos melodijos natos kompiuteriu keliaus į kitą aikštės pusę, kurioje M.Levickis gros tai, ką kompozitorius ką tik sukūrė.

Rugpjūčio 27 d. Šv.Kotrynos bažnyčioje bus atliekamas Igorio Stravinskio kūrinys 4 akordeonams, 4 styginiams, perkusijai ir paslėptam balsui. Tai muzika, paremta šio kompozitoriaus skandalingo kūrinio „Šventasis pavasaris“ temomis.

Trečiajame koncerte, kuris įvyks rugpjūčio 31 d., M.Levickis su Londone sutiktu afrikiečių baritonu Nijabulo Madlala atliks Afrikos tautų liaudies dainas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.