Vilniuje – trankus baltarusių muzikos skandalistų „sudie“

Grupė „Lyapis Trubetskoy“ šeštadienio vakarą atvyko paskutinį sykį nusilenkti gerbėjams Lietuvoje. Vilniaus menų fabriko „Loftas“ kieme susirinko apie keturis su puse tūkstančio žiūrovų – du trečdaliai jų iš Baltarusijos. Nenuostabu - gimtojoje šalyje šiai grupei jau keletą metų neleidžiama rengti koncertų, išimtis nedaroma net dėl paskutinio pasirodymo.

Grupė „Lyapis Trubetskoy“ šeštadienio vakarą atvyko paskutinį sykį nusilenkti gerbėjams Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Grupė „Lyapis Trubetskoy“ šeštadienio vakarą atvyko paskutinį sykį nusilenkti gerbėjams Lietuvoje.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Aug 23, 2014, 11:14 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 12:35 AM

„Happy End Tour“ - „Laimingos pabaigos turas“. Ar paskutiniai 24 metus gyvavusios grupės koncertai pavadinti ironiškai, patys muzikantai nekomentuoja, tačiau iš jų veidų matyti – atsisveikinti nėra paprasta.

Pastaruosius keletą metų „Lyapis Trubetskoy“ dažniausiai koncertuodavo Ukrainoje ir Rusijoje. Po to, kai 2011-aisiais vienas grupės klipų užrūstino Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką, muzikantų koncertus šioje šalyje rengti uždrausta, o vokalistas Siarhejus Michalokas buvo kviečiamas į apklausą dėl prezidento įžeidimo.

Dainininkas išsikraustė iš Baltarusijos, o grupė toliau nagrinėjo aštrias socialines ir politines temas. Dėl bebaimės pozicijos ir dainose kartais skambančių keiksmažodžių „Lyapis Trubetskoy“ yra prilipusi skandalistų etiketė, nors patys muzikantai sako, kad tiesiog nuoširdžiai reiškia savo nuomonę ir yra už tai persekiojami.

Šįmet nemalonumai juos pasivijo ir Rusijoje. Pavasarį išleistas grupės albumas „Matrioška“ neįtiko kai kuriems įtakingiems politikams – grupė apkaltinta paniekinusi tai, kas šventa rusų liaudžiai. Komunistų partijos pastangomis buvo sužlugdytas albumo pristatymo koncertas Pskove.

Į savotišką tremtį patekusios grupės gerbėjai jau prieš keletą metų atrado Vilnių – Lietuvos sostinėje užpernai grupė surinko pilnutėlę Pramogų areną, o pernai jos koncertas vyko sausakimšoje „Siemens“ arenoje, 11 tūkstančių žiūrovų akivaizdoje. Energingas, gaivališka grupės muzika, kurioje susipina roko, repo, folkloro elementai, patiko ir tūkstančiams į pasirodymą atėjusių lietuvių.

Baltarusiai būriais keliavo ir į Lietuvos festivalius, kur grojo ši populiariausia jų šalies grupė. Pernai „Lyapis Trubetskoy“ koncertavo festivalyje „Galapagai“ Zarasuose, o prieš savaitę – Karklės festivalyje.

Pavasarį grupė paskelbė, kad baigia savo karjerą. Tikrąsias priežastis gaubia paslaptis – muzikantai paaiškino, kad skirstosi, nes „Lyapis Trubetskoy“ jau pasakė viską, ką norėjo. Tačiau gerbėjai kalba, kad grupę prislėgė Rusijoje patiriamas spaudimas, be to, grupės lyderis nori sugrįžti gyventi į Baltarusiją.

Atsisveikinimo gastroles „Happy End Tour“ sudaro keturi koncertai. Pirmasis penktadienį įvyko Maskvoje.

Iš ten į Vilnių grupė per naktį keliavo autobusu. „Buvo užsakyti skrydžiai, tačiau muzikantai nusprendė į paskutines gastroles vykti su šeimomis, draugais. Tvyro tokia įdomi atsisveikinimo nuotaika – akivaizdu, kad pasakyti „sudie“ visiems muzikantams šiek tiek liūdna“, - sakė grupės koncerto rengėjas Vaidas Stackevičius.

Visi bilietai į koncertą parduoti dar prieš porą savaičių. Į koncertą nusidriekusioje eilėje – per tris tūkstančius baltarusių ir daugiau nei tūkstantis lietuvių.

Prieš koncertą medikų pagalbos prireikė Pavelui Bulatnikovui – antrajam grupės vokalistui. Persišaldęs atlikėjas visiškai prarado balsą, tad jam gaivinti prireikė injekcijų.

„Buvo svarstoma galimybė šį koncertą daryti didesnėje erdvėje – pavyzdžiui, Vingio parke. Bet grupė pati pasirinko mažesnį, jaukesnį variantą.

Kitą savaitę jie atsisveikins su publika Sankt Peterburge ir Kijeve. Ukrainos sostinėje susirinks net 26 tūkstančiai žmonių, koncertas vyks stadione“, - grupės populiarumą įrodančius skaičius dėstė V.Stackevičius.

Geriausios per visą karjerą sukurtos dainos – paskutinį kartą atiduodamą tokią duoklę gerbėjams šie sutiko ugningai. „Lofto“ kiemas tikrai dar niekada nematė tiek darniai rusiškai ir baltarusiškai dainuojančių žmonių.

Pasveikinę lietuvius su Baltijos kelio 25-mečiu, „Lyapis Trubetskoy“ pasiūlė dvi valandas trankios muzikos ir prisiminimų apie savąjį kelią – išsišokėlių, patekusių nemalonėn, bet neišbarsčiusių noro kurti provokuojančią muziką.

Tiesa, atsisveikinimo vakarėlis su gerbėjais Vilniuje nėra suplanuotas – iškart po koncerto išvyksta į Baltarusiją, kur ruošis dviems paskutiniams savo pasirodymams Ukrainoje bei Rusijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.