JAV įžymybes „OneRepublic“ apstulbino sutikimas Vilniaus arenoje

Muzikantai iš JAV grupės „OneRepublic“ pirmadienio vakarą Vilniuje netramdė šypsenų – tiek gerbėjų dėmesio, kiek sulaukė Lietuvos sostinėje, jiems patirti tenka ne kasdien.

R.Danisevičiaus nuotr.
R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Nov 3, 2014, 9:26 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 9:25 AM

Kai šįmet buvo paskelbta, kad „OneRepublic“ koncertuos didžiausioje sostinės arenoje, tai sukėlė nuostabą – dar palyginti neseniai ši grupė grojo kur kas mažesnėse salėse.

Tačiau nuojauta neapgavo koncerto rengėjų – į koncertą susirinko beveik 10 tūkstančių žiūrovų, suviliotų daugybės „OneRepublic“ hitų.

Po tūkstantį – už kiekvienus „Siemens“ arenos metus. „OneRepublic“ koncertu arena pažymėjo dešimtmetį.

„OneRepublic“ jau septynerius metus puikuojasi populiariausių kūrinių dešimtukų viršūnėse, bet dar prieš keletą metų jų koncertų ambicijos buvo mažesnės. Dabar kitaip – visi stovimieji bilietai į koncertą didžiausioje Vilniaus arenoje išpirkti dar prieš savaitę.

Kokia „OneRepublic“ sėkmės paslaptis? Kaip ir pernai su kita amerikiete Lana Del Rey koncertų rengėjai atspėjo jaunos publikos lūkesčius.

Grupės dainas nuolat transliuoja radijo stotys ir muzikiniai TV kanalai, o išmesti priedainių iš galvos tiesiog neįmanoma.

„Puikiai žinau šias dainas. Mano vaikai mašinoje jų nuolat klausosi“, – prieš porą savaičių TV šou „Auksinis balsas“ taikliai prasitarė dirigentas Gintaras Rinkevičius.

„Love Runs Out“, „Apologize“, „All The Right Moves“, „Secrets“, „Stop And Stare“, „I Lived“, „If I Lose Myself“ – šias dainas žino visi, kurie bent kiek domisi šių dienų popmuzika. Net jei gatvėje tikrai neatpažintų pro šalį einančių grupės narių.

Įdomi „OneRepublic“ reiškinio dalis, kad vokalistas Ryanas Tedderis nėra nei išskirtinis gražuolis, nei skandalais išgarsėjusi žvaigždė.

Tačiau dėl jo kūrybos minios eina iš proto. 35 metų vyras laikomas vienu geriausių popmuzikos hitų autorių pasaulyje. Ir juos atlieka toli gražu ne vien „OneRepublic“.

Jei paimsite į rankas bet kurį per pastaruosius keletą metų milijoniniu tiražu parduotą popmuzikos albumą, didelė tikimybė, kad rasite R.Tedderio pavardę.

Leonos Lewis „Bleeding Heart“, Beyonce „Halo“, Adele „Rumour Has It“ – prie visų šių neįtikėtinai populiarių dainų rankas prikišo R.Tedderis. Jo sukurtos dainos skamba šį rudenį išleistuose „U2“ ir Taylor Swift albumuose, jo kūrinius dainavo Whitney Houston, Jamesas Bluntas, Jamesas Morrisonas ir daugybė kitų artistų.

„Jei nori, kad tavo daina taptų populiariausia Amerikoje, turi kreiptis į Ryaną“, – dabar taip jau be užuolankų kalbama didžiausių įrašų leidyklų biuruose nė neslepiant, kad jis – ir vienas brangiausių muzikos autorių.

Dabar net sunku patikėti prieš septynerius metus grupei nutikusia istorija.

Tada ji įrašė dainą „Apologize“, tapusią hitu visame pasaulyje. Tačiau titrai ir vaizdo klipas skelbė, kad pagrindinis dainos kūrėjas – tuo metu beprotiškai populiarus prodiuseris Timbalandas.

„Tai buvo įrašų leidyklos sprendimas. Tiesiog niekas netikėjo, kad jauna, mažai girdėta grupė gali prasimušti, bet visiems buvo aišku, kad daina – puiki. Todėl prireikė kito garsaus vardo“, – prisimena „OneRepublic“ lyderis R.Tedderis.

Toks pripažinimas neapsuko galvos – R.Tedderis vis dar skiria daug laiko „OneRepublic“. Šiuo metu gastrolėse grupė pristato pernai išleistą albumą „Native“, kuris vadinamas brandžiausiu jos karjeroje.

„OneRepublic“ pasirodymą „apšildę“ lietuviai „Electronic I“ susitvarkė puikiai – sugebėdami išblaškyti abejingumą, paprastai tenkantį koncertus pradedantiems artistams.

Apie devintą valandą vakaro į sceną žengusias pagrindines vakaro žvaigždes publika pasitiko spiegimu, nuo pirmų akimirkų su grupe dainavo kiekvieną žodį.

Nėra ko stebėtis, nes „OneRepublic“ – „YouTube“ ir feisbuko kartos žvaigždės. Koncerte mobiliuosius telefonus iškėlę tie, kuriems yra dvidešimt ir kiek mažiau, sudaro tikrai nemenką šios grupės gerbėjų dalį.

Pirmąją dainą žiūrovai matė tik muzikantų siluetus – sceną dengė balta užuolaida. Jai kritus, publika išvydo kampuotų formų ekranus, dūmų patrankas, šviesos spindulius į visą arenos erdvę atmušančias gitaras ir išsišiepusį R.Tedderį, kuris nuo pirmų akimirkų rodė, kiek daug spėjo nuveikti trijuose iki šiol grupės išleistuose albumuose (ketvirtasis kuriamas dabar, viešbučių kambariuose, kuriuose grupė įsirengia mobiliąją studiją).

„Secrets“, „All The Right Moves“, „Stop And Stare“ – didžiuliai hitai, kuriuos savo repertuare turėti svajotų bet kuri popžvaigždė. Tačiau „OneRepublic“ savo repertuare tokių perliukų turi tiek, kad visus šiuos tris kūrinius leido sau „sukišti“ į pirmąjį koncerto pusvalandį.

Dainą „All The Right Moves“ pristatė linksmas filmukas – priedainį jame sudainavo vaikų choras.

„Šiandien vaikščiojau po Vilnių ir negalėjau atsistebėti, koks gražus jūsų miestas. Šios pusantros valandos mums bus geriausios per visą savaitę“, – su publika pasisveikino R.Tedderis.

Scenoje lakstantis, ant garso kolonėlių laipiojantis Ryanas – puikus publikos linksmintojas, tuo kompensuojantis kai kuriuos vokalo netobulumus.

Dainą „I Need Something“ visus žiūrovus paraginęs kartu, vokalistas nubėgo į minią nusidriekusiu podiumu, pasigriebė kamerą, ja filmavo publiką – vaizdas buvo transliuojamas į didžiulius ekranus scenoje.

Po kelių minučių podiumo gale jis įsitaisė su grupės violončelininku – jie kartu atliko didžiausią „OneRepublic“ hitą „Apologize“. Čia atsiskleidė muzikinių nuotykių pomėgis – daina peraugo į jauno britų dainininko Samo Smitho hitą „Stay With Me“.

Dar vienas „koveris“ nuskambėjo iškart – britų atlikėjo George'o Ezros „Budapest“ sulaukė ne ką mažiau plojimų, nei didžiausi pačios grupės hitai.

Daina „Good Life“ suteikė puikią progą dar labiau įsiteikti lietuviams – ant vėl ištiestos užuolaidos buvo rodomi vaizdai, nufilmuoti įvairiose valstybėse. Tarp jų įsiterpė ir Vilniaus Katedros, Pilies gatvės, Gedimino pilies, dangoraižių rajono vaizdai – žiūrovai pradėdavo klykti, išvydę gerai pažįstamas vietas. Galiausiai dekoracija virto gigantiška trispalve, o į dainos tekstą įsipynė žodžiai apie Lietuvą.

Hitas „Counting Stars“ pakėlė nuo kėdžių ir žiūrovus tribūnose, o skambant lyriškai dainai „Can't Stop“ nuo lubų nusileido spindintys kubai – žaidžiant apšvietimu, jie išskleidė spindulius iki pat aukščiausių arenos taškų. Pakilus hitas „Feel Again“ į areną vėl sugrąžino linksmos masinės beprotybės nuotaika.

Per interviu mūsų dažnai klausia: kurios šalies publika geriausia? Juk mes grojome 50, gal 55 šalyse. Visada sakydavome, kad geriausia būna Glazge, Škotijoje. Bet dabar galiu pasakyti – lygiosios. Jūs tokie pat geri, kaip škotai“, – lietuviams padėkojęs R.Tedderis pristatė „paskutinę“ koncerto dainą „I Lived“.

Kad tai – pabaiga, žinoma, nė vienas sveiko proto žmogus nepatikėjo. Po pertraukėlės, per kurią į sceną buvo įnešta keletas didelių būgnų, grįžę „OneRepublic“ skėlė „Love Runs Out“ – energingą, užkrečiantį hitą, kurį drąsiai galima vadinti viena geriausių pastarųjų keleto metų popmuzikos dainų. Dainuoti R.Tedderis baigė stovėdamas ant fortepijono.   Pabaigai lietuviai gavo dar kelis „ačiū“ ir vieną netikėtumą – legendinio Louiso Armstrongo repertuaro dainą „What A Wonderful World“. Salė virto mobiliųjų telefonų švieselių jūrą.

 „Turiu tai pasakyti – aš tave myliu“, – lietuviškai prabilo R.Tedderis. Akivaizdžiai apstulbęs nuo to, kaip jo grupę sutiko publika Lietuvoje.

Nustebęs buvo ne jis vienas. „Nesu matęs, kad Lietuvos žiūrovai taip šoktų, dainuotų visą koncertą. Koncertas – neįtikėtinai geras. Gal Ryanas ir nėra tobulas vokalistas, bet visos jo dainos parašytos pilniems stadionams“, – žavėjosi į koncertą užsukęs dainininkas Vaidas Baumila.

„OneRepublic“ atsisveikino hitu „If I Lose Myself“, euforiškais elektroninės muzikos ritmais ir konfeti lietumi – išsunkdami paskutines žiūrovų emocijas ir prakaitą. Prieš tai padėkoję „apšildančiai“ grupei ir, žinoma, gerbėjams.

„Mes sugrįšime. Sutariame taip – grįšime su naujomis dainomis, nauju albumu ir naujais drabužiais. Viskas bus nauja“, – riktelėjo R.Tedderis. Beveik nėra abejonių, kad taip ir bus. Po šio koncerto labai panašu, kad Lietuvos renginių organizatoriai mušis, kuris iš jų „OneRepublic“ į mūsų šalį pakvies po keleto metų. Pirmadienio vakarą buvo visiškai aišku, kad norinčių pamatyti šią grupę dar kartą tikrai bus daug.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.