Be pinigų grojantis J. Didžiulis: „Žmonės mano, kad aš beprotis“

Žinomas muzikos atlikėjas Jurgis Didžiulis šįmet žengia labai neįprastu karjeros keliu. Po mėnesio Jurgis pristatys naują albumą „Intro/Extro“. Nieko neįprasto, kol neišgirsti, kad ši muzika pasirodys garso kasetėje vos keliolikos egzempliorių tiražu.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys („Lietuvos rytas")

2014-11-05 12:30, atnaujinta 2018-01-22 06:28

Negana to, nuo metų pradžios Jurgis koncertuoja neimdamas už pasirodymus pinigų – tik įvairias dovanas, kuriomis žiūrovai patys nori atsilyginti.

„Vaizdžiai tariant, muziką nusprendžiau traktuoti kaip išraišką, o ne produktą, kurį reikia parduoti.

Noriu, kad muzika man būtų meilužė, o ne kekšė“, – dėstė šiandien 35-ąjį gimtadienį švenčiantis muzikantas.

Dainas leis išgirsti už dyką

Buvęs grupių „InCulto“ ir TWNKL lyderis apie savo ateitį susimąstė baigęs verslo vadybos studijas.

„Supratau, kad norėdamas pragyventi iš muzikos turiu groti tokią, kokia man pačiam nebūtinai patinka. Turbūt sugebėčiau tai daryti, bet nenoriu.

Noriu remtis savo idėjomis, o ne tuo, kas populiaru. Tai būtų tas pat, kas politikui kalbėti tik tai, ką nori išgirsti rinkėjai“, – pasakojo Jurgis.

Po poros savaičių jis internete atidarys svetainę, į kurią vieną po kito kels naujų dainų įrašus.

Kai sudės visus naujo albumo kūrinius – o tai tikisi padaryti iki gruodžio 1-osios – visus juos 10 ar 15 egzempliorių tiražu išleis garso kasetėje visai nesukdamas galvos, kad dauguma lietuvių jau neturi kuo jų klausytis.

„Internete dainas bus galima išgirsti nemokamai. Jei patiks – galėsite paaukoti tiek, kiek norėsite, bet visi tie pinigai keliaus ne į mano kišenę, o šio albumo viešinimo, pristatymo išlaidoms padengti“, – sakė dainininkas.

Gali savęs nebevaržyti

Leidęs sau negalvoti apie uždarbį, jis žada nustebinti klausytojus ir muzika. Pusėje albumo, anot Jurgio, bus kūriniai, primenantys jo braižą, bet kitoje pusėje – tamsūs, agresyvūs kūriniai, kartais net primenantys amerikiečių grupės „Sonic Youth“ stilių.

„Tai visiškai nuoširdi muzika be jokių apribojimų. Labai skirtinga, bet visa atvira, tarsi penktą valandą ryto nuogas save fotografuočiau veidrodyje. Svarbiausia, kad galiu kurti tai, kas man pačiam patinka. Galiu per valandą parašyti dainą ir ją išmesti. Galiu įrašyti visai paprastai, galiu ieškoti sudėtingesnio skambesio. Ir visiškai nesukti galvos, koks bus atlygis.

Pavargau nuo viso to muzikos verslo, kai stengiamasi parduoti albumą, gauti kuo didesnį honorarą už koncertą. Man atrodo, toks modelis yra atgyvenęs.

Muzikos verslas pats save nužudė godumu, nors kadaise buvo viena pelningiausių verslo šakų pasaulyje“, – neabejoja muzikantas.

Kasetę jis pasirinko neatsitiktinai – juk ji turi dvi puses, tad vienoje skambės įprasti, kitoje – keisti kūriniai.

„Kita vertus, kasetė tinka pagal idėją. Juk kadaise tai buvo muzikos dalijimosi priemonė. Įrašydavai draugui muzikos ir duodavai.

Sovietmečiu tai buvo tarsi kultūros švyturys, aukso vertės dalykas“, – svarstė Jurgis.

Už koncertą gavo striptizą

Šįmet pradėjęs projektą „Reanimacija“, kurio metu koncertuoja ne už pinigus, Jurgis jau surengė kelias dešimtis tokių pasirodymų.

„Juk atėję į svečius ir pavaišinti vakariene, jūs nesakote: aš dabar už tai paliksiu 75 litus 50 centų, bet kitą sykį į svečius tą žmogų pasikviesite patys.

Pamaniau, kad galima taip padaryti su muzika. Sulaukiau netikėto atlygio už muziką. Pavyzdžiui, gavau dantų protezavimo paslaugą, šviežių vaisių ir daržovių visiems metams, net galimybę gauti privatų striptizo šokėjos pasirodymą.

Vienas įdomiausių naujų pasiūlymų – žemaičių kalbos kursai visai mano šeimai“, – pasakojo dainininkas.

Prieš porą savaičių Vilniuje jis surengė vakarėlį, kurio metu visus svečius vaišino sriuba iš už koncertą gauto 60 kilogramų moliūgo.

Tiesa, teko susidurti ir su nepatikliais ar net smerkiančiais žvilgsniais.

„Žmonės mano, kad aš beprotis. Daug kam tas mano sumanymas nepatinka. Lietuvoje taip yra – jei ką nors atiduodi nemokamai, žmonės mano, kad esi idiotas.

Bet aš jaučiuosi patogiai padaręs tokį sprendimą. Tai daug geriau, nei kurti dėl pinigų. Vaizdžiai kalbant, man tai būtų tas pat, kas gulėti lovoje su gražia mergina ir nesugebėti susijaudinti.

Nesmerkiu tų, kurie taip daro, – čia jų reikalas. Bet aš dabar nesistengiu būti populiarus. Esu žinomas, man to pakanka. Jeigu turėsiu vieną gerbėją, irgi gerai“, – tikino Jurgis.

Idėjos idėjomis, tačiau maitinti vaikus ir mokėti už šildymą iš kažko reikia.

Jurgis neslepia – šiuo metu gyvena iš darbo, nesusijusio su muzika.

„Esu Europos Parlamento informacijos biuro ir Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje konsultantas. Tai – darbas, kuris leidžia man negalvoti apie uždarbį iš muzikos“, – paaiškino dainininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.