Repo žvaigždės Everlasto niūrumą išsklaidė lietuvių dėmesys

Antradienio vakarą Vilniaus menų fabrike „Loftas“ rinkosi hiphopo ir ne tik gerbėjai. Solinį koncertą čia surengė pirmą sykį Lietuvoje viešintis Everlastas – amerikiečių kūrėjas, dainininkas, buvęs žymios hiphopo grupės „House Of Pain“ lyderis.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Nov 11, 2014, 9:55 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 5:58 PM

„House Of Pain“ daina „Jump Around“ buvo įrašyta 1992-aisiais. Beprotiškas linksmos energijos užtaisas, išliekantis populiarus ir šiandien, panaudotas daugiau nei 10 Holivudo filmų ir dažnai skambantis sporto varžybų pertraukose.

Tos grupės lyderiui ir hito autoriui Everlastui dabar – 45-eri ir jis jau seniai groja kiek kitokią muziką.

Po „House Of Pain“ išsiskirstymo 1996-aisiais muzikantas, kurio tikrasis vardas – Erikas Schrody, įrašė hitą su gitaristu Santana „Put Your Lights On“, išleido didelio populiarumo sulaukusį albumą „Whitey Ford Sings The Blues“, susipešė su reperiu Eminemu ir smarkiai pakeitė savo skambesį.

Braižomas plokšteles pakeitė gitara, hiphopo ritmus – tai, kas labiau artima bliuzui ir folkui. Tuo keliu Everlastas eina iki šiol – su trumpais nukrypimais į šalį, koks buvo hiphopo grupė „La Coka Nostra“ (joje reperis muzikavo su dviem kitais „House Of Pain“ nariais).

Dėmesio jis šiandien sulaukia kur kas mažiau nei 1998-aisiais, bet neatrodo, kad dėl to labai suktų galvą. Kita vertus, gyvenime Everlastas yra turėjęs rimtesnių problemų, nei sumažėjęs žiūrovų skaičius koncertuose – yra patyręs infarktą, o pirmoji jo duktė gimė su genetine liga.

Tiek patyręs žmogus turi ką papasakoti. Tai ir daro – soliniuose albumuose įrašydamas dainas apie vienatvę, palikusias moteris, skurdą ir pasaulio neteisybę.

Naujausias jo projektas – pernai išleistas albumas „The Life Acoustic“, kuriame Everlasto muzika skamba taip, kaip koncerte Vilniuje, kur akustine gitara grojančiam atlikėjui pritaria tik pianistas. Net daina „Jump Around“ čia skamba kone neatpažįstamai.

Tai – tiek pat repas, kiek ir dainuojamoji poezija, tačiau muzikanto pozicijos hiphopo pasaulyje – tvirtos ir neišjudinamos. Žmogui, kuris ne tik pats yra šiame stiliuje daug nuveikęs, bet ir yra repavęs su „Run DMC“, Snoop Doggu, Busta Rhymesu ir kitais, reperiai jaučia pagarbą. Be to, tiek reikšmės hiphopo istorijai turintys atlikėjai į Vilnių užsuka ne taip jau dažnai.

„Prieš gerus 10 metų važinėjant į koncertus mūsų legendiniu oranžiniu autobusiuku buvo klausomasi be galo daug muzikos, tačiau vienas iš atlikėjų prasisukdavo grotuve kur kas dažniau nei kiti. Jo vardas Everlastas ir su jo muzika su mūsų grupę sieja ypač daug dalykų“, - prieš koncertą skelbė lietuviško hiphopo lyderiai „G & G Sindikatas”.

„Aš beveik nevaikštau į koncertus. Sakiau sau, kad eičiau į U2 arba AC/DC koncertą. Bet dabar pasitaisau – visada eičiau ir į Everlasto“, - prie baro šypsojosi grupės lyderis Gabrielius Liaudanskas-Svaras.

Kitas mūsų repo reiškinys – grupė „Jama & W” - buvo pakviestas “apšildyti“ svečio koncertą. Pats Everlastas į sceną pakilo apie devintą valandą vakaro.

Visos dekoracijos – tik ryškiai šviečiantis Everlasto slapyvardis ir butelis viskio, iš kurio Everlastas vis siurbteli. Bet ši muzika mėgstama ne dėl dekoracijų.

„Man tai – ypatingas koncertas. Buvo laikai, kai buvau didžiulis Everlasto gerbėjas. Pamenu, kaip dėl jo koncerto keliavau į Miuncheną. Tada nebūčiau patikėjęs, kad vieną dieną jis gros mano klube“, - sakė „Lofto“ šeimininkas Viktoras Diawara. Plačios kelnės, kepuraitė, kuklus elgesys – Everlastas scenoje primena paprastą Amerikos baro dainių ir dar truputį – automobilių mechaniką.

Ir tai labai tinka jo muzikai – paprastai, nuoširdžiai, kuri lygiai taip pat gerai skambėtų bohemos pamėgtame Niujorko bare 1975-aisiais. Nieko nuostabaus, kad į koncertą jis įtraukė Johno Lennono dainą „Working Class Hero“.

Ryšys su publika užsimezgė akimirksnių. Dainą „Long Time“ lietuviai dainavo choru, dainininkas ir žiūrovai kelis sykius apsikeitė juokeliais. Kai kurie, tiesa, Everlastą suerzino - viena rėksmingam lietuviui atlikėjas pasakė, jog yra laimingas, kad į koncertus įleidžiami ir psichiatrų pacientai.

„Esu palaimintas, nes gyvenu iš muzikos. Bet kelionės – sunkus reikalas. Tačiau, kai iš jūsų gaunu tokią energiją, tai viską atperka“, - dėkojo Everlastas.

Vieną dainą pradėjęs muzikantas ją tuoj pat nutraukė ir laukė, kol bus pašalinti įgarsinimo nesklandumai.

„Nepykit, bet aš čia atkeliavau iš toli ir man rūpi, kaip skamba muzika. Yra muzikantų, kuriems į tai nusispjaut, gali kriokti bet kaip, bet man rūpi“, - paaiškino Everlastas.

Rami, gyvenimo druskos pilna muzika šį vakarą būtų patikusi ir tiems, kurie visiškai nesiklauso hiphopo.

Jau po pirmo pusvalandžio apie penkis šimtus koncerto žiūrovų galėjo jaustis kaip geri vakaro žvaigždės bičiuliai – net buvo sunku patikėti, kad į Vilnių jis atvyko prastos nuotaikos.

Ją sugadino ir muitininkai, prieš kelias dienas Maskvoje konfiskavę visus prekybai gastrolėse skirtus Everlasto įrašus ir marškinėlius, ir įtemptas koncertų grafikas.

Tačiau, panašu, ūpą pakėlė lietuviai, kuriuos po koncerto užkulisiuose amerikietis gyrė kaip bene geriausią publiką šiame jo ture. Nenuostabu - jis buvo du kartus iškviestas bisui, kurio metu lietuviai pagaliau gavo ir taip lauktą "Jump Around", ir ryškų solinį Everlasto hitą "Black Jesus".

Koncertą surengęs festivalių „Galapagai“, „Bliuzo naktys“ ir „Roko naktys“ organizatorius Algirdas Barniškis-Blėka sakė, kad Latvijoje susidomėjimas Everlasto koncertu – didesnis nei Lietuvoje. Rygoje, kur atlikėjas koncertuos trečiadienį, liko neparduota vos 20 bilietų.

„Bet tai – normalu. Tiesiog Lietuvoje lapkritį – beprotiškai daug renginių“, - sakė A.Barniškis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.