„Lemon Joy“ šventėje - sausakimša salė ir A. Mamontovo šokis

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Nov 14, 2014, 9:18 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 10:47 AM

Sausakimša salė, pora dešimčių žinomų dainų ir vienas ypatingas svečias scenoje – taip penktadienio vakarą ypatingą progą paminėjo grupė „Lemon Joy“.

Vilniaus „Forum Palace“ rūmų salė – tiesiog per maža tokiai sukakčiai, kokia yra „Lemon Joy“ dvidešimtmetis. Tai akivaizdu kiekvienam, kas penktadienį čia užsuko.

Prasibrauti arčiau scenos neįmanoma, dar nė nepradėjus groti „apšildančiai“ grupei „Cultor“. Atrodo, „lemonai“ Igoris Kofas ir Olegas Semionovas tiesiog pernelyg kukliai įvertino savo reikšmę gerbėjams.

Gal ir nenuostabu – jie kuklūs, nesiekiantys tuščios reklamos, per savo pasirodymus į sceną nekviečiantys Monikos Šalčiūtės, nesiveliantys į Whydoto skandalą. Apskritai – kartais atrodo, kad Lietuvos šou žaidimuose jų išvis nėra.

„Man iki šiol kažkaip nepatogu girti savo dainas“, - prisipažino dainininkas I.Kofas, dažnai daug ką darantis ne taip, kaip įprasta pagal pramogų verslo standartus,

Kai visi tikisi naujo hito – grupė porą metų nepristato nė vienos naujos dainos. Populiarumo viršūnėje prieš 13 metų „Lemon Joy“ išleido ne naujų savo kūrinių albumą, o „Hiperbolės“, „Foje“ ir kitų perdirbinių rinkinį „Restart“.

Žodžiu, niekas jiems nepaaiškins, kaip kurti ir elgtis. Galbūt būtent tai ir vilioja tą armiją ištikimų „Lemon Joy“ gerbėjų, penktadienį susirinkusių švęsti.

Nišoje, kurioje groja, „Lemon Joy“ sau praktiškai neturi konkurentų. Ir tai nesikeičia jau keliolika metų – beveik galima atspėti, kad Igorio namuose stovi altorėlis su „Depeche Mode“ ir „Pet Shop Boys“ nuotraukomis, prie kurio jis pasimeldžia pradėdamas kurti kiekvieną naują dainą.

Nemėgstantis pliurpti, tamsiai romantiškas, elektroninei popmuzikai sielą pardavęs dainininkas dar atrodo nepavaldus bėgančiam laikui. „Žiūrėdamas į veidrodį nepastebiu, kad pasenau 20 metų“, - tiesiai prisipažino 39-erių Igoris.

Keičiasi gerbėjai. Kadaise grupės po kiekvieno koncerto laukdavo būrys šešiolikmečių mergaičių, norinčių autografo ir bučkio į skruostą. Dabar jos į „Lemon Joy“ koncertus ateina su savo vaikais.

Šį vakarą grupės gerbėjai gavo viską, ko galėjo norėti – nuo svaiginančio nelaimingos meilės himno „Ką tu matai jo akyse“ iki seksualinės įtampos kupinos „Baltos meilės“ (šįkart – be Irmos Jurgelevičiūtės), nuo vėlyvojo hito „Bėk“ iki visą salę pašokdinusio „Karolio“.

Scenoje Igoris ir Olegas – su dviem muzikantais, LED ekranu ir kiek psichodeliškomis vaizdo projekcijomis, nuo plaukiojančių geometrinių figūrų iki senų „Lemon Joy“ albumų viršelių.

Kalbų – nedaug. „Ši daina iš tų laikų, kai buvome jauni ir kvaili, todėl mokėjome groti tik tokias dainas“, – maždaug tokie pasakojimai apie šiuos 20 metų.

Bet koks skirtumas. Su pašiauštais baltais plaukais ir akiniais nuo saulės I.Kofas penktadienio vakarą – tikra žvaigždė visiems tiems, kurie susirinko. Mokantiems dainas atmintinai ir seniai pardavusiems sielas „citrininei“ romantikai.

Vienos smagiausių akimirkų žiūrovai sulaukė, koncertui jau persiritus į antrą pusę. „Foje“ dainą „Geltoni krantai“ užgrojęs Igoris sukėlė plojimų audrą, bet ji pagarsėjo trigubai, kai priedainiui į sceną žengė neanonsuotas svečias – kūrinio autorius Andrius Mamontovas.

„Sutikau jį užkulisiuose ir paklausiau, ar šiandien bus proga išgirsti jį dainuojantį. Jis atsakė, kad šoks“, - kvatojosi į koncertą atėjęs „Naktinių personų“ narys Aras Vėberis.

A.Mamontovas ištesėjo abu pažadus – išsišiepęs trypė ir raitėsi, plojo, ragino kelti rankas į viršų, plėšė „Geltonus krantus“ ir atrodė laimingas it vaikas, gavęs retą progą įsijausti ne į pagrindinės žvaigždės, o į svečio vaidmenį. Kūriniui pasibaigus, Andrius ir Igoris apsikabino – bendraminčiai ir draugai jau daug metų, ir tai nekeista, žinant, kad abu gimę tą pačią dieną, rugpjūčio 23-ąją.

Skambant „Mylėt tave taip beprotiška ir keista“, išstovėti su gėrimo taure jau buvo beviltiška – linksmai banguojanti minia tiesiog ėjo iš proto, rėkdama kiekvieną priedainio žodį.

Dar sugroję "Hiperbolės" dainą "Pamiršk mane" (iš to paties perdirbinių albumo "Restart"), "Lemon Joy" atsisveikino superhitu "Kažkada" - prieš keletą metų taip išvešėjusiu, jog šiandien jis populiarus nuo Biržų iki Kybartų. Dainos versija, padedant publikai, "išsivyniojo" iki kone dešimties minučių. Palikdama besiskirstančius su trim klausimais - kodėl tokie jubiliejiniai koncertai yra tik du, kodėl jie nevyksta didesnėse arenose ir kodėl "Lemon Joy" praleido progą užsidirbti pagamindami suvenyrinius marškinėlius.

Šeštadienio vakarą „Lemon Joy“ visa tai pakartos Kaune – grupės jubiliejaus koncertas vyks Kauno klube „Combo“.

Grupės pasirodymas su A.Mamontovu:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.