Suomių žvaigždei Tarjai Vilniuje plojo pilna salė gerbėjų

Beveik prieš trejus metus pilnutėlėje salėje Vilniuje dainavusiai suomių atlikėjai Tarjai sekmadienio vakarą vėl plojo minia žiūrovų. „Forum Palace“ rūmuose buvusi žymios grupės „Nightwish“ vokalistė surengė pasaulinių gastrolių „Colours In The Dark“ koncertą.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Nov 16, 2014, 9:38 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 8:08 AM

Prieš aštuonerius metus šios stipraus balso dainininkės ateitis atrodė labai miglota. Dėl asmeninių nesutarimų ji buvo be ceremonijų išmesta iš grupės „Nightwish“ - itin populiaraus simfoninio metalo kolektyvo, pelniusio šlovę keliuose žemynuose. Su Tarja Turunen ši grupė pasirodė pusei milijono žiūrovų.

Muzikantai tada pareiškė, kad dainininkei labiausiai rūpi verslas ir pinigai. Jie vėliau tvirtino, kad nebegalėjo pakęsti atlikėjos vyro Marcelo Cabuli, kuris tapo jos vadybininku ir esą trukdė bendradarbiauti. Be to, buvo užsiminta apie tariamą dainininkės godumą.

Dainininkė grupės kaltinimus pavadino absurdiškais. T.Turunen teigia, kad muzikantai visada uždarbį dalydavosi po lygiai ir niekam nebuvo kilusi mintis keisti šios tvarkos.

Tačiau šiandien ji gali nebesukti galvos dėl senų nuoskaudų. Klasikinį dainavimą garsioje Helsinkio Sibeliaus akademijoje studijavusi moteris, perkėlusi savo talentą į sunkiojo roko sceną, pernai išleido jau ketvirtąjį sėkmingą solinį albumą „Colours In The Dark“.

2012-ųjų spalį ji surengė energingą koncertą Vilniaus „Forum Palace“ rūmuose - jis įsiminė ir netikėtu duetu, kai su Jeronimu Miliumi Tarja atliko ariją iš miuziklo „Operos Fantomas“.

Šįkart duetų Tarja neplanavo, bet ir be jų šios atlikėjos muzikai netrūksta žavesio. Kaip ir pačiai 37-erių vokalistei - įvairovės ir nuotykių troškulio.

Ji ir šiandien neapsiriboja roko scena. Sopranas, kurios balsas apima tris oktavas, atlieka akademinius kūrinius, dalyvauja operos festivaliuose.

„Aš mėgstu klasikinę muziką, ji padeda išlaikyti gerą formą. Net gastroliuodama su roko programa, kasdien darau vokalo pratimus. Labai rūpinuosi savo balsu, technika ir sveikata“, – „Lietuvos rytui“ sakė dainininkė.

Tačiau pagrindinis karjeros laukas - vis dėlto roko muzika, kuriame suomei lenkiasi ir labiausiai patyrę muzikantai. Pavyzdžiui, jos balsas skamba grupės „Scorpions“ albume „Sting In The Tail“, o 2010-aisiais Tarja gastroliavo su legendiniu Alice Cooperiu.

Dainininkė – dažna viešnia Europoje, tačiau gyvena vyro gimtinėje Argentinoje. 2012-aisiais pora susilaukė dukters Naomi.

„Dievinu Buenos Aires, čia niekada nenuobodu. Patinka šurmulys. Čia visą laiką randi ką nors nauja. aš, o ne mano argentinietis vyras nusprendžiau, kad gyvensime čia. Jis norėjo gyventi Suomijoje, jam patinka ramybė ir gamta.

Man irgi patinka, bet prisižiūrėjau to per visą gyvenimą ir ieškojau spalvingesnės vietos įsikurti“, - „Lietuvos rytui“ pasakojo Tarja.

Vilniuje ji su grupe surengs pasaulinių gastrolių šou, į kurį atsigabeno kone visą reikalingą įgarsinimo ir apšvietimo aparatūrą.

Prieš Tarjos pasirodymą koncertavo „apšildytojai“ - Rusijos grupė „Crimson Blue“. Muzikantai buvo sutikti gana drungnais plojimais.

Pagrindinė vakaro žvaigždė su gitaristu, bosistu, būgnininku ir violončelininku į scenč žengė po aštuntos vakaro. Juoda nėriniuota suknele pasidabinusi Tarja su žiūrovais iškart pasisveikino lietuviškai.

„Labai ačiū, esu patenkinta grįžusi čia. Jūs esate labai gražūs“, - griausmingai sutikta lietuvių, dėkojo Tarja.

Dainomis „In For A Kill“, „500 Letters“ ir „Little Lies“ koncertą pradėjusi Tarja šiais laikais demonstruoja, kad yra pasiryžusi atsiplėšti nuo „Nightwish“ praeities.

Į šio turo koncertų programą įtraukta tik viena šios grupės daina - „Wish I Had Angel“. Taip pat – Tarjos mėgstamo britų dainininko Peterio Gabrielio kūrinys „Darkness“.

Visa kita – solinis Tarjos repertuaras, tikrai nenusileidžiantis ankstesnei jos karjeros daliai. „Jūs mane palaikėte tada, kai man to labai reikėjo. Prieš daugybę metų. Ir aš už tai labai dėkinga“, - pristatydama pirmąją savo solinę dainą „I Walk Alone“, sakė Tarja. Tarsi pabrėždama, kad iki tol buvusių reikalų nė nenori prisiminti.

Žiūrovai, regis, visiškai pritarė – kūrinio priedainį darniai sudainavo kartu.

Aukštos natos priedainiuose, teatrališkos pozos, plati šypsena, per pirmas dešimt minučių gal penkis kartus pakartotas lietuviškas „ačiū“ ir nuolatiniai raginimai į viršų kelti rankas – scenoje Tarja tiesiog neriasi iš kailio.

Taip, tai specifinė muzika – herojiška, pompastiška, su operinio vokalo protrūkiais. Tokia negali patikti visiems. Apie kelių tūkstančių žiūrovų minias Lietuvoje ši suomė svajoti tikriausiai negali. Tačiau daugiau nei tūkstantį talpinanti „Forum Palace“ salė - pilnutėlė.

Kažkam gali atrodyti, kad Tarja – tai tiesiog Sarah Brightman variantas su trankiomis gitaromis. Tačiau sunkiojo roko mėgėjams ji patinka tiek, kad negailima pinigų ne tik bilietams, bet ir kelių šimtų litų marškinėliams ir kompaktinėms plokštelėms suvenyrų stende.

Vokalas – puikus, dainos – kiek nuspėjamos, tačiau Tarja dabar išties užėmusi muzikinę nišą, kurioje turi mažai konkurenčių.

Iš Minsko į Vilnių koncerto dieną atvykusi dainininkė džiaugėsi, kad beveik visuose šių gastrolių koncertuose jos laukia pilnos salės.

„Norėčiau į Lietuvą sugrįžti dar ne kartą“, - vos atvykusi į Vilnių, sakė dainininkė. Sprendžiant iš publikos reakcijos sekmadienio vakarą, šiam jos norui išsipildyti nėra jokių kliūčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.