Maidano didvyriai „TaRūta“ uždainavo lietuviškai

Ukrainiečių etnoroko grupė „TaRūta“, visą revoliucijos Ukrainoje laikotarpį dainavusi ir kėlusi kovinę dvasią Maidano scenoje, įrašė pirmąją dainą lietuviškai. Daina apie miško brolius „Oi, viršūnės mano“ - Kijevo muzikantų padėkos ženklas Lietuvos žmonėms už palaikymą ir paramą kovoje su klastingu Rusijos režimu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 5, 2014, 11:19 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 9:59 PM

Grupės vokalistas ir įkūrėjas Jevgenas Romanenka, berkutininkams šturmuojant Maidaną, dainavo scenoje ir pats buvo sužeistas - laimei, gumine kulka, tad apie kruvinas kovas už laisvę žino ne iš vadovėlių.

Dainos „Oi, viršūnės mano" autorius - Ukrainos nacionalinis didvyris, sukilėlis ir maištininkas, kovotojas prieš sovietinę okupaciją Grigorijus Gerčakas. Šis žmogus, sovietams okupavus Ukrainą, 25 metus su miško broliais iš Lietuvos kalėjo sovietiniuose konclageriuose kaip ypatingai pavojingas teroristas ir buržuazinis nacionalistas, buvo nubaustas ir mirties bausme, bet išvengė jos po J.Stalino mirties.

Grįžęs iš Gulago į sovietinę, kraujyje nuskandintą Ukrainą, Karpatuose jis paraše dainą „Oi, viršūnės mano“, kurią 2014 metais naujai aranžavo grupė „TaRūta" ir įtraukė į studijinį albumą „Dangaus šimtinė“.

Į lietuvių kalbą dainą „Oi, viršūnės mano“ išvertė poetas Vladas Braziūnas, tai pat išvertęs į lietuvių kalbą Taraso Ševčenko poeziją.

Pirmą kartą lietuvišką dainos „Oi, viršūnės mano“ versiją grupė „TaRūta" atliks Vilniaus Rotušėje gruodžio 21 dieną, kai vyks labdaros aukcionas Ukrainos kariams paremti (organizatoriai, tarptautinė savanorių organizacija „Blue/Yellow", yra geri grupės bičiuliai, kartu su „TaRūta" ne kartą vežę paramą iš Lietuvos Ukrainos kariams šalies Rytuose).

Šiuo metu dainai „Oi, viršūnės mano“ yra kuriamas klipas, kurio autorius-fondo „Blue/Yellow" įkūrėjas, švedų kino režisierius Jonas Ohmanas. Vaizdo klipe bus panaudota medžiaga iš filmo apie Lietuvos partizanus „Nematomas frontas".

Grupės „TaRūta“ vokalistas J.Romanenka neseniai Ukrainos prezidento Petro Porošenko įsakymu buvo apdovanotas Nusipelniusio Ukrainos artisto apdovanojimu už didvyrišką pilietinę ir muzikinę veiklą Maidano revoliucijos metu.

Šiuo metu grupė „TaRūta“, kaip ir kiti garbingi Ukrainos muzikantai, reguliariai dirba savanoriais, koncertuoja ATO zonoje. Iki šiol grupė dainavo išimtinai ukrainietiškai, daina „Oi, viršūnės mano“ - pirmasis „TaRūta" užsienio kalba atliktas kūrinys:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.